Tropski rastlinjak v Ljubljani, ki gosti užitne, okrasne in zanimive rastline

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Vsebino smo pripravili v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani.

V tropskem rastlinjaku lahko občudujete številne užitne rastline

Tropski rastlinjak gosti številne užitne rastline in si jih lahko ogledate v naravni velikosti. Med užitne rastline, ki izvirajo iz tropskih krajev uvrščamo navadni kavovec (Coffea arabica), bananovec (Musa sp.), ananas (Ananas comosus), kakavovec, mango (Mangifera indica) klinčevec (Syzygium cumini ), kurkumo (Curcuma longa), liči (Litchi chinensis) in druge rastline katerih plodove uživamo v prehrani.

kurkuma cvet

Občudovali smo kurkumo v cvetju.

ananas rastlina

Ananas v družbi ostalih rastlin.

Ste vedeli, da klinčevec izvira iz Avstralije, navadni kavovec pa iz tropske Afrike? Opazili smo tudi japonski bananovec (Musa basjoo), ki je iz Japonske in ga poleti mnogi zasadijo kar na vrt.

Kakavovec je prišel v srednjo Ameriko z Maji iz porečja Amazonke. Naravno rastišče ananasa je Brazilija, mango je razširjen v severni Indiji, Burmi, Malaji in povsod po tropih. Kurkuma pa v Indiji in JV Aziji.

tropskei rastlinjak Botanični vrt v Ljubljani

Sprehod med krošnjami v tropskem rastlinjaku Botaničnega vrta v Ljubljani.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Temperatura v rastlinjaku je še posebno prijetna v zimskem času

V primeru sončnega zimskega dne je v tropskem rastlinjaku prav prijetno toplo. Temperatura v rastlinjaku se lahko giblje okrog 25 °C in vas z malo domišljije popelje na hitro potovanje po tropskih predelih različnih kontinentov.

tropski gozd v Ljubljani

Pogled na tropski gozd v Ljubljani vas zagotovo prepriča, da si ga ogledate v živo.

Sončen dan naravnost kliče po obisku tropskega rastlinjaka v zimskem času. V času obiska je seveda treba poskrbeti za poletno garderobo, da boste dalj časa uživali na ogledu in vam ne bo vroče. Odličen je tudi ogled v najslabšem vremenu, ko vas rastlinjak objame z zelenjem in prijetno ogreje.

tropski vrt

Tropski vrt si lahko ogledate iz različnih perspektiv.

Ne zgrešite okrasnih rastlin, ki jih doma gojimo kot sobne rastline

V primeru ogleda tropskega rastlinjaka, ki se nahaja v Botaničnem vrtu v Ljubljani si lahko ogledate številne tropske rastline. Veliko okrasnih sobnih rastlin izhaja iz tropskih področij in jih v Sloveniji gojimo kot sobne rastline.

jože bavcon monstera

Dr. Jože Bavcon v družbi orjaške monstere.

gumovec

Gumovec (Ficus elastica) je zelo priljubljena sobna rastlina.

Tropski rastlinjak vam omogoča občudovanje cimbidija ali čolničaste orhideje (Cymbidium sp. ‘Showgirl’) in drugih orhidej na drevesnih krošnjah in skalah.

V družbi ostalih rastlin si oglejte difenbahije (Dieffenbachia seguine ‘Amoena’), božične zvezde (Euphorbia pulcherrima), lirastolistni fikus (Ficus lyrata), gumovec (Ficus elastica), monstere (Monstera sp.) različne praproti in ostale rastline, ki izvirajo iz različnih nivojev tropskega gozda.

Ostale zanimive rastline v tropskem rastlinjaku

Ljubiteljem tropskih rastlin ni treba več na potovanje, da vidijo rastline iz toplih krajev. Obiščejo lahko Botanični vrt v Ljubljani in občudujejo številne rastline, ki so rastlinjak popolnoma prerasle. Zagotovo boste navdušeni nad drevesasto praprotjo (Dicksonia antarctica), ki je v Evropo prišla iz Avstralije in Tasmanije. Občudovali boste tudi več kot 9 m visoko palmo (Howea forsteriana).

Drevesasta praprot

Drevesasta praprot v tropskem rastlinjaku je pravi živi fosil.

Ob obisku ne zamudite ogleda sagovca (Cycas rumphii), ki ga krasijo veliki robustni listi. V rastlinjaku je veliko število zanimivih rastlin in prav vsak najde svoj kotiček za sproščanje.

sagovec rastlina

Pogled na sagovec, ki vas pozdravi ob vhodu v tropski rastlinjak.

Zeleni svet priporoča:

Priporočamo obisk Botaničnega vrta v Ljubljani. Za ljubitelje rastlin je zelo zanimiv ogled tropskega rastlinjaka, ki vam pričara pravi tropski gozd. Ogledate si lahko rastline, ki v naravi rastejo v tropskem pasu in so doma na različnih kontinentih.

Tropski rastlinjak je za obiskovalce odprt od ponedeljka do petka: med 10. in18. uro, enako tudi v soboto in nedeljo ter med prazniki.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o tropskem rastlinjaku in vstopnini.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Tropski rastlinjak v Ljubljani, ki gosti užitne, okrasne in zanimive rastline

  1. Marta

    Čudovit tropski rastlinjak! Da se malo pohecam! So se v rastlinjaku naselile tudi tropske živali?

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *