Odstranjevanje plevela in mahu

Kliknite za ogled kratkega videa:

Zakaj je treba skrbeti za vrtno trato

Za vrtno zelenico je treba redno skrbeti. Samo redna oskrba omogoča, da bo ostala lepa. Zimski čas je trato oslabil, zato v pomladanskem času potrebuje oskrbo.

Dobro je, da še pred poletjem odstranimo plevel, mah in ostale ostanke. Samo tako bodo rastline v zračnih tleh lahko črpale hranila in vodo. V primeru redke trave jo v pomladanskem času tudi dosejemo.

Lepa zelenica je tudi prostor za sprostitev.

 

Ena rešitev za plevel, mah in travo

V pomladanskem času je trata najlepša, če je primerno negovana. Ob cvetenju regrata se lepa zelena trata lahko hitro spremeni v veliko rumeno preprogo. Nadležni so tudi ostali pleveli. Še več težav imamo lahko z mahom. Takšne trate si v okrasnem vrtu ne želimo.

Se sprašujete kako odstranimo plevel in mah v eni potezi? To naredimo tako, da uporabimo gnojilo, ki ima trojno delovanje. Z njim trato gnojimo, odstranimo plevel in mah.

KLIKNITE TUKAJ za ogled rešitve, ki deluje proti plevelu, odstranjuje mah in pognoji trato (za 100 in 250 m2).

Lepa vrtna zelenica brez mahu in plevela.

Zakaj se v travi pojavi mah?

Pogosto nas sprašujete zakaj se v travi pojavi mah. Mah se najbolj razrašča v hladnem in deževnem vremenu (pomlad, jesen). Razraščanje mahu se pospeši tudi, ko so izpolnjeni drugi pogoji za razraščanje. Ob pojavu mahu je treba hitro in pravilno ukrepati. Več namigov najdete v spodnji tabeli.

Tabela 1: Vzroki in ukrepi ob pojavi mahu

prenesi tabelo PDF

Ostali ukrepi za zmanjšanje pojava mahu

Trato redno kosimo.

 

Pojav mahu se bo zmanjšal, če boste travo vzpodbujali k razraščanju. To naredite tako, da jo redno kosite, pri tem se izogibate prenizki košnji.

V sušnih poletnih mesecih je treba poskrbeti tudi za namakanje tal in redno odstranjevanje plevela. Če gnojilo za trato vsebuje odstranjevalec plevela, gnojilo in sredstvo proti mahu, ste vse težave na vrtni zelenici odpravili v eni potezi.

Ne pozabite na uporabo ustreznega gnojila za travo

Z gnojilom za travo bomo uničili mah, plevel in pognojili trato.

Vsekakor priporočamo redno uporabo gnojila za travo, ki odstrani mah, uničuje plevele in pognoji travo. Za lažje trosenje priporočamo uporabo trosilnika za gnojila. Aktivna snov, ki učinkovito odstranjuje mah je zelena galica (FeSO4 ). To je tudi ena od osnovnih komponent, ki jih najdemo v gnojilu, ki smo ga uporabili na naši zelenici.

To gnojilo je najbolje uporabiti v spomladanskem času, ko se trava dobro razrašča. Trate ne kosimo 3 dni pred in 3 dni po uporabi gnojila.

Pazite na kamnite površine in vrtne gredice

Pri trosenju gnojila za travo 3 v 1 pazite na to, da gnojila ne posipate po robnikih, tlakovcih in drugih kamnitih površinah. Zelena galica, ki deluje proti mahu bo v primeru zanosa in stika z vodo na kamnitih, betonskih površinah, ploščicah puščala rjave madeže.

Ne trosite gnojila po vrtnih gredicah in kamnitih površinah!

Z omenjenih površin najprej pometemo ostanke uporabljenega sredstva, šele nato trato zalijemo. Ob robovih vrtnih gredic s trajnicami, enoletnicami, jagodičjem, nižjim sadnim drevjem je treba paziti, da gnojilo ne zaide na listje rastlin.

Kakšne plevele opazimo v slabo negovani trati?

Glede na to, koliko časa je trata trpela pomanjkanje zadovoljive oskrbe ali je bila celo zanemarjena, je odvisna tudi sestava plevelnih rastlin. Pri kratkotrajni zanemarjenosti se pojavijo večinoma enoletni pleveli, kasneje sledi tekmovanje za prevlado med trajnimi in enoletnimi, dokler na koncu ne zmagajo trdovratni trajni pleveli. Slednje je najtežje odstraniti.

Ročno odstranjevanje je zelo težko, saj imajo izjemno sposobnost regeneriranja iz najmanjšega koščka rastline, ki nam pri puljenju ostane v tleh.

Kdaj ročno odstranjujemo plevele?

Ročno odstranjevanje plevelnih rastlin si seveda lahko privoščimo, če trato redno pregledujemo in hitro ukrepamo, za to pa potrebujemo čas. Največkrat plevel opazimo šele, ko se že nekoliko razraste.

Plazeče rastline, kot so razne vrste detelj, lahko pred košnjo z grabljami nekoliko privzdignemo in jih tako močneje prizadenemo.

Ročno odstranjevanje plevelov ni vedno uspešno.

 

Ročno odstranjevanje je zelo težko, saj imajo pleveli izjemno sposobnost regeneriranja iz najmanjšega koščka rastline, ki nam pri puljenju ostane v tleh.

Elegantnejša rešitev proti plevelu

Najučinkovitejša in trajnejša zaščita proti plevelom je uporaba ustreznih pripravkov, ki odstranjujejo plevele. Aktivne snovi, ki delujejo na plevelne rastline le-te vsrkajo skozi liste in se s sokovi razporedijo po rastlini vse do najbolj oddaljenih korenin. Tako se plevela v trati rešimo na eleganten, hiter in učinkovit način.

Kako delujeta sredstvi za odstranjevanje plevela?

Aktivni snovi v gnojilu za travo 3 v 1, ki delujeta proti plevelu hitro odstranita večino širokolistnih plevelov, ki se pojavljajo v trati. To so največkrat marjetice, regrat, slak, koprive, jetičnike, deteljice, rman in drugi pleveli. Aktivni snovi delujeta tako, da povzročata motnjo v ravnotežju hormonov, ki so pri rastlini odgovorni za rast in delitev celic, sintezo beljakovin in dihanje.

Najboljše rezultate dosežemo, če gnojilo za travo uporabimo pred cvetenjem plevelov. To naredimo vsaj enkrat na leto. Plevelov v travi se tako hitro in učinkovito znebimo.

Kaj narediti po odstranitvi plevelov in mahu?

Ob slabši zapleveljenosti se trava lepo regenerira in razraste do poletja. Če je zapleveljenost velika na golih mestih, ki nastanejo po uporabi sredstva za zatiranje mahu in plevela, ni priporočljivo takoj sejati trave. Če dosejemo travo na isto površino, to naredimo po približno 4 do 5 mesecih.

Ob spomladanski uporabimo gnojila za travo 3 v 1, ki deluje na plevele in mah, je treba paziti, da novo travo dosejemo v jesenskem času. Najugodnejši čas za jesensko setev je od sredine septembra do sredine oktobra.

V mladi travi ne uporabljamo gnojila za odstranjevanje plevela in mahu

Če ste tekoče leto sejali novo trato, omenjenega sredstva ne uporabljate pol leta! Ob pomladanski setvi nove trave, ki jo običajno opravimo v polovici aprila, je treba paziti, da gnojilo za travo, ki deluje proti mahu in plevelu ne uporabimo prej kot v jesenskem času.

Odmiranje plevela po gnojenju.

Sestava, delovanje in uporaba gnojila za travo 3 v 1

Gnojilo za travo 3 v 1 vsebuje kompleksno gnojilo N (dušik) P (fosfor)K (kalij) (14:2:4) in 18 % zelene galice (FeSO4 ), ki deluje na mah, hkrati pa ne povzroča ožigov.

Mah 14 dni po uporabi gnojila počrni in odmre. Na manjših površinah ga najlažje odstranimo z grabljami. Plevelov v travi se hitro in učinkovito znebimo s pomočjo dveh aktivnih snovi (MCPA in MCPP), ki delujeta preko korenin in listov. Gnojilo za travo 3 v 1 uporabljamo v odmerku 3,5 kg/100 m2.

Glede na vsebnost aktivnih snovi ima gnojilo več namensko vlogo. Zelena galica bo odpravila mah, istočasno boste travo pognojili (0,49 kg dušika/100 m2, 0,07 kg fosforja/100 m2, 0,14 kg kalija/100 m2) in uničili večino širokolistnega plevela.

Lepa trata je ogledalo vrta, zato se je vredno potruditi. Pri uporabi natančno upoštevamo navodila. Če bomo z doziranjem pretiravali, lahko na trati povzročimo še več škode. V primeru, da 36 ur po nanosu sredstva ne dežuje, trato zalijemo.

Zeleni svet priporoča:

Gnojilo za travo 3 v 1, ki samo ga uporabili v vrtu poiščite v vseh Merkurjevih vrtnih centrih, Bauhausu, prodajalnah Kalia (Semenarna) in vrtnarijah.

KLIKNITE TUKAJ za ogled rešitve, ki deluje proti plevelu, odstranjuje mah in pognoji trato (za 100 in 250 m2).

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Odstranjevanje plevela in mahu

 1. irena kokal

  Pozdravljeni, zanima me kaj bi lahko uporabila za odstranjevanje plevela v zelenjavnem vrtu.
  Hvala, lp Irena

  Reply
 2. picas 55

  Res je, in verjamem .
  Za plevel odtehta zgodnja in redna košnja. Ročno odstranjevanje širokolistnih plevelov. Problem nastane pri meni zaradi mahu, verjetno zaradi prenizke košnje (razgiban teren -košnja možna samo z lakserco in severna oz osojna stran. Po prvi košnji sem potresem z apnom za ta namen. Zadnji julijski odkos pa sem zaradi suše avgusta puščal kar na trati. Mah pa ostaja…..
  Pravilno ?

  Reply
 3. Marko

  Kako postopati, če imamo trato v sadovnjaku? Kako pripravki, ki jih omenjate zgoraj, vplivajo na sadno (in okrasno) drevje?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Marko, trato v sadovnjaku redno kosite in gnojite. Tako bo plevela in mahu manj. Če je zemlja prekisla dodajte sredstva za razkisanje zemlje. Mahu bo tako manj.

   Reply
   • Sandi

    Ni druge za plevel, kot je ročno delo.najhujsi je regrat, vijolična enostebelna detelja in pa navadna beli cvetoča Triperesna deteljica, ki jo radi obiskujejo tudi čmrlji in boš ni pametno biti.☹️

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *