Zeliščni, sadni in zelenjavni vrt na balkonu

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Kako zasadimo lonce s paradižnikom in jajčevcem?

Za naše najljubše vrtnine na balkonih izbirajmo vedno lične glinene lonce in korita. Izberemo lahko običajno opečnato terracotta barvo, rjavo ali sivo barvo gline. Vse več je izbire zimotrdnih loncev z glazuro v različnih barvah.

Lonec za urbani nasad naj ima premera najmanj 60 cm. V tako velik lonec lahko posadimo največ 4 rastline. V lonec z jajčevcem, smo posadili tudi špinačo, ki jo lahko sproti režemo, timijan in kapucinko. Jajčevec presajamo šele po ledenih možeh, ker je na mraz zelo občutljiv.

zasaditev-jajcevec-spinaca-timijan-meta

Enako ravnamo tudi s paradižnikom. Sadike presajamo po 15. maju ko odide zadnji ledeni mož. Ob paradižnik posadimo solato za rezanje, kot je sorta Catalogna, nepogrešljivo baziliko in v drugi polovici avgusta motovilec.

Vedno si izberemo tiste vrtnine in zelišča, ki jih največ uporabljamo in te v večjem številu. Pazimo na pravilo dobrih in slabih sosedov.

paradiznik-v-loncu

Še preden napolnimo lonec z prvovrstno zemljo in dodatkom ustreznega gnojila na dno lonca posujemo 5 cm plast drenažnega sloja (glinopor ali pesek).

Za boljše zadrževanje in oskrbo z vodo zmešamo med zemljo Urbanscape zelene kocke.

Zelene kocke v zemlji zadržujejo vodo

zelene-kocke

Zalivanje balkonskega vrta je vsakodnevno opravilo v poletni pripeki. Moramo se zavedati, da je balkonsko urbano okolje v vročinskem obdobju temperaturno podobno puščavi ali kamniti stepi.

Ker želimo zmanjšati porabo vode v poletnem času in si olajšati delo z zalivanjem, smo v zemljo primešali še 30 % zelenih kock Urbanscape, ki so povsem naravnega izvora. Tako bodo rastline v zasaditvi bolj varne pred izsuševanjem, ki je v posodah zelo pogost pojav. Zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju do 50 %.

Zasaditev solate in zelišč ter dišavnic za vsak kotiček.

Zaradi ugodnega delovanja zelenih kock se bolje razrašča tudi koreninski sistem, ker ugodno vpliva na rast in razvoj rastline. Na takšen način zagotovimo boljšo rast in zagotovimo večjo zeleno maso rastlin.

Zaradi ugodnih rastnih pogojev z dodatkom zelenih kock povečamo število plodov in cvetov. Rastlne so tudi lepše na pogled.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Kako pravilno uporabiti zelene kocke Urbanscape?

Zelene kocke Urbanscape ob sajenju v lonec skrbno zmešamo z zemljo. Razmerje med zemljo kockami v loncu naj bo 70 : 30. Sestava zelenih kock iz naravnih vulkanskih kamnin, zato jo brez pomislekov uporabimo posebej v lončnih urbanih nasadih.

Skica 1: Uporaba zelenih kock

uporaba-kocke-urbanscapeEno 20 l pakiranje zelenih kock Urbanscape zadostuje za zasaditev 3 korit dimenzije 100 x 15 x 20 cm. Za eno korito običajno porabimo 30 l zemlje in 6 litrov zelenih kock. Če sadimo rastline, ki potrebujejo več vode jih lahko dodamo tudi več.

Ureditev zelenjavnega in zeliščnega vrta na balkonu

solata-salanova-bazilika-rdecezilnata-kislica-rukola-kodrolistni-petersilj

V obdobju bujne vegetacije od pomladi do pozne jeseni je čas za vso svežo zelenjavo in zelišča z domačega balkona. Kljub nekaterim dvomom, da nam razmere tega ne dopuščajo v strnjenih naseljih in mestnih središčih nakup dobrin v trgovinah ni naša edina možnost. Resnica pa je, da za uspešno vrtnarjenje potrebujemo bolj ali manj sončen balkon ali teraso. V senci je le malo vrtnin in zelišč, ki nam bodo obrodile.

vertikalni vrt zelišča

Z vertikalno zasaditvijo imamo lahko velik izkoristek prostora. ©AdobeStock

Pred sajenjem poskrbimo za postavitev dovolj velikih loncev. Veliko idej za izkoristek prostora lahko najdemo na različnih vrtnarskih sejmih. Oblikovalci skupaj z vrtnarji predstavljajo različne zasaditvene načine.

Vrtnine tako gojimo v steni, vertikalnih in piramidnih postavitvah. Veliko pa lahko z enostavnimi rešitvami ustvarimo tudi sami. Uredimo police na stenah, na strop obesimo viseče posode (obešanke). Izkoristimo vsak kotiček.

Tudi pri sajenju upoštevajmo pravilo dobrih in slabih sosedov, mešanih posevkov in nenazadnje tudi kolobar. Prav zato je pomembno, da izberemo vsaj 4 osnovne večje lonce.

Katero sadje sadimo v lonce in korita

Stebričasto in pritlikavo sadno drevje lahko sadimo tudi v lonce na balkonih in terasah. Še posebno bodo veseli otroci, ko bodo obirali jagodičaste posebnosti.

V večje lonce sadimo grmasto jagodičje in celo kakšno pritlikavo drevo na šibki podlagi. V zadnjem času zasledimo tudi pritlikava drevesa, ki zrastejo do 2 metra višine v obdobju nekaj let in kasneje šibko priraščajo.

sadno-drevje-lonci

Izbiramo pritlikave breskve, hruške, marelice in nekaj sort jablan. Pri sajenju na večje balkone in terase izbiramo večje lonce premera vsaj 80 cm. Uredimo dobro drenažo in uporabimo vrtno zemljo z dodatkom zelenih kock.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Jagode v koritih in obešankah

Jagode sadimo tudi v korita, posode, sadilne vreče in obešanke na balkonih, kjer imamo izključno sončno lego. Pri gojenju jagod na balkonih se lahko pripeti, da bo pridelek manjši, saj je manj tudi čebel, ki cvetove oprašijo in manj prostora za optimalno rast.

V poletnem času lahko prevelika vročina cvetenje jagod za določen čas v koritih ustavi. V pomoč nam bodo zelene kocke, ki bodo našim jagodam priskrbele dovolj potrebne vode. V koritih moramo jagode redno zalivati in dognojevati s tekočimi gnojili.

jagode_gojene_vrecah

Gojenje jagod v vrečah

Jagode presajamo spomladi, saj za ljubiteljsko pridelavo točen čas sajenja jagod ni določen. Lahko se odločimo in tudi na balkonu posadimo v korita ali obešanke viseče jagode.

Viseče jagode so sorte, ki rodijo na daljših viticah. Zadnja leta opažamo napačno imenovane jagode vzpenjavke. Te sorte jagod lahko sadimo tudi v večje lonce na balkonih, ker tvorijo dolge in močne vitice. Z viticami se ne primejo same, temveč jih sami pripenjamo na oporo.

Vpliv okoljskih dejavnikov na rast rastlin

Velikokrat so na balkonu omejujoči dejavniki prostor, zadostna osvetlitev, prevelika vročina, prah in plini v bolj onesnaženih središčih, nezadosten pojav opraševalcev (čebele in čmrlji). Na nekatere omejitvene dejavnike nimamo vedno vpliva zagotovo pa smo z zelenimi kockami rešili optimalno in redno oskrbo z vodo.

Zeleni svet priporoča:

Užitne rastline v posodah in koritih je potrebno v poletnem času redno in skrbno zalivati. Poskrbite tudi za redno dognojevanje z ekološko sprejemljivimi gnojili, ki jih tedensko dodajate vodi za zalivanje.

Z uporabo zelenih kock boste zmanjšali zalivanje tudi za polovico.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *