*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Villa Fabiani, vrtnice in čudovit rožni vrt v Kobdilju na Krasu

KLIKNITE SPODAJ ZA OGLED VIDEA:

Rožni vrt v italijanskem slogu vas bo zagotovo očaral

Osrednja terasa romantičnega vrta nam ponuja čudovit pogled na rožnato bele vrtnice, ki pokrivajo tla, stene in ograje. Robove gred zaključuje pušpan, ki je sestavni element vsakega italijanskega vrta.

villa fabiani

Osrednji del rožnega vrta v Villi Fabiani.

V vrtu srečamo tudi sivko in ostale rastline, ki poskrbijo za višino celotne zasaditve. Vrtnice, ki so najlepše v zgodnjem poletju občudujete s skrbno negovane trate, ki je urejena kot pohodna pot.

posestvo

Rožnato bela zgodba na posestvu zakoncev Malgaj.

Rožni vrt predstavalja čudovito galerijo, ki jo ponuja umetnosti narave. Vsaka vrtnica je skrbno izbrana in ima posebaj določen prostor. Tako je prav vsaka kraljica rož samostojna umetnina v vrtni galeriji na prostem.

Stranski pogled in romantični utrinek.

Cvetoče razkošje belih in rožnatih vrtnic predstavlja osnovno barvo vrta. Eleganca in svežina rožnega vrta vam bo zagotovo všeč tudi ob obisku vrta. V tem delu se skriva tudi manjši zelenjavni vrt.

vrtnice in vinograd

Vrtnice in vinograd v ozadju.

KLINITE TUKAJ za podrobno predstavitev Ville Fabiani, rezervacijo ogleda vrta, poroke ali prenočišča. Za pomoč pri rezervaciji pokličite na telefonsko številko 041 315 580.

Cvetoči pogled na romantične vrtnice in latnik

Vrtnice, ki se vzepnjajo na latniku cvetijo kratek čas in so najlepše v začetku poletja. Zato jih je najbolje obiskati ravno takrat. Romantični latnik zagotovo skriva veliko ljubezenskih zgodb. Zagotovo je med vsemi najlepša ta, da sta si na kamniti klopi pod latnikom obljubila ljubezen Charlotta in Anton.

latnik

Pogled na romantični latnik.

cvetoče vrtnice

Cvetoče vrtnice na začetku poletja.

kamnita klop

Ljubezenska kamnita klop Charlotte in Antona.

V tem delu vrta najbolj do izraza pridejo vrtnice plezalke, ki ustvarjajo krasne figure in cvetijo enkrat na leto. To je vsekor treba ceniti in jih obiskati v času, ko so najlepše.

Cvetoči salon osrednje terase, vrtni paviljon, faladur in vinska klet

Vrtnice na zgornji sprejemni terasi se raztezajo na naravni rožnato-beli ograji in cvetočem vrtnem paviljonu. Pred njimi se razteza zelena ograda iz pušpana in skrbno negovana pohodna trata. Ta cvetoči salon v naravi je eleganten in ima dovolj prostora za razne prireditve, sprejem gostov.

faladur

Faladur, zgornja osrednja terasa in pogled na cvetoče vrtnice.

pikolit

Pikolit in prijazna postrežba gostitelja Andreja.

V ozadju je stavba, ki jo imenujemo faladur. V njej je v spodnjem delu vinska klet, zgoraj pa prostor za pogostitev.

Pri obisku Ville Fabiani zagotovo ne gre brez Pikolita, ki je skrbno flaširan, prijetnega okusa in arome. Vino zori tudi v hrastovih sodih.

Trta in citrusi na osrednji vrtni terasi

Osrednja terasa je glavni prireditveni prostor pri organizaciji porok in ostalih dogodkov. Vsi ljubitelji rastlin zelo hitro opazijo skrbno negovano trto, ki se razrašča na obnovljenem poslopju.

trta

Trta se razrašča na skrbno obnovljenem poslopju.

Trata je povezovalni člen gospodarskega poslopja, vrtnic na cvetoči ograji in rožnega vrta na spodnji terasi. Na peščenem delu terase, ki je od trate ločena s kovisnko obrobo, imajo svoj dom tudi citrusi v posodah.

terasa

Osrednja terasa in pogled na citruse, trto, krošnjo murve.

Kaj imajo skupnega vrtnice in vinograd?

Vrtnice so običajno bolj občutljive na bolezni kot vinska trta in tako pravočasno opozorijo na bolezi, ki lahko napadejo trto. V vinogradu na posestvu Ville Fabiani imajo vrtnice predsem svojo markantno vlogo, ker so dokaj odporne na bolezni. Zagotovo se strinjate, da je pogled na cvetoče vrtnice v vinogradu Pikolita zelo privlačen.

vrtnice ob trti

Markantne vrtnice na začetku vrst.

pikolit

Pikolit je slovenska avtohtona sorta.

Pogled na kmetijske površine v okolici vile.

KLINITE TUKAJ za podrobno predstavitev Ville Fabiani, rezervacijo ogleda vrta, poroke ali prenočišča. Za pomoč pri rezervaciji pokličite na telefonsko številko 041 315 580.

Cvetoče razkošje in vrtnice nad bazenom

V zunanjem delu okrasnega vrta se nad bazenom razraščajo mnogocvetne, stalno cvetoče, grmaste vrtnice. Prostor bo po razraščanju vrtnic funkcionalno pokrit, belo cvetoč in hkrati privlačen na pogled. Vrtnice v tem delu so funkcionalne, dobro prenašajo vročino in hitro prekrijejo tla.

vrtnice bazen

Cvetoče vrtnice na strmini in pogled na bazen.

vrtna pot

Vrtna pot in prehod na spodnji, zunanji del vrta.

Šipek in obnovitev terase s cipresami

Prvotna aleja cipres na zgornji etaži vrta določa višino vrta. V sprednjem delu bodo zasajeni šipki, ki podajajo lep naraven prehod v kozd, ki se razteza v ozadju. Šipek bo tako dopolnjeval vrtnice v spodnjem delu vrta in se mehko približal naravi v ozadju. Njegova prednost je tudi ta, da ima užitne plodove, ki so uporabni v kulinariki.

terasa

Zgornja terasa bo zasajena z užitnimi in cvetočimi šipki.

Kivi v objemu cvetočih vrtnic

Na pergoli v uporabnem vrtu zasledimo lepo razraščen kivi, ki v rožni vrt doda klasičen mediteranski utrinek. V poletnem času je na tem kotičku zagotovo pravi prostor za vse zaljubljence, ki so radi skriti v hladni zavesi kivijev. Tako je italijanski rožni vrt obogaten s sadno vsebino, ki prikupno dopolnjuje zelenjevni vrt v zadnji tretjini terase.

kivi

Zaljubljenici se poleti skrivajo v zavesi kivijev.

Murva, ki je stara več kot 500 let

Na osrednji terasi romantičnega rožnega vrta je doma 500 let stara murva, ki je v tem delu vrta glavna solitarna rastlina. Ravno tako kot vrtnice plezalke na latniku v zunanjem delu in kivi v rožnem vrtu, nas poleti zaščiti s senco. Pod drevesom je kamnita miza, ki ponuja čudovit razgled na okoliško pokrajino in obnovljene objekte Ville Fabiani.

murva 600 let

Občudujete lahko tudi več kot 500 let staro murvo.

Voda je v vrtu stalno prisotna

Vode v vrtu nikoli ne zmanjka v vodnem motivu, ki se nahaja na koncu zunanjega okrasnega vrta.

vodni motiv

Na koncu zunanjega vrta občudujemo vodni motiv.

Skozi podzemni vodni sistem se pretaka v nižje ležečo naravno mlako, ki nudi nudi zavetišče številnim rastlinam živalim iz narave. Zelo presenetljivo je, da ravno v mlaki, ki je doma na suhem Krasu, zasledimo tudi rogoz in ostale močvirske rastline.

mlaka

Naravna mlaka je zavetišče za številne rastline.

Kdaj priporočamo ogled rožnega vrta?

Ogled rožnega vrta v Villi Fabiani najbolj priporočamo konec pomladi in v začetku poletja, ko so vrtnice v najlepšem cvetenju. Rožni vrt je okrašen s cvetjem tudi celo poletje. Vrt si lahko ogledate tudi pozimi, ko je povsem prazen, ogled je mogoč tudi v pomladanskem času, ko vrtnice in ostale rastline začnejo z rastjo.

rožni vrt

Rožni vrt je najbolje obiskati konec pomladi ali v zgodnjem poletju,

rožni vrt

Možna je tudi rezervacija sob in prenočitev.

villa fabiani hrana

V Vili Fabiani poskrbijo tudi za hrano.

Vsi ljubitelji narave si lahko poleg ogleda vrta privoščite pohodniške in kolesarske izlete v okolico vrta, Štanijel. V Villi Fabiani je možno rezervirati tudi prenočišče. V ponudbi je tudi pester kulinarični program po predhodnem naročilu in rezervaciji.

Zeleni svet priporoča:

Vsem ljubiteljem vrtnic, narave, dobre kulinarike priporočamo obisk Ville Fabiani, ki se nahaja v neposredni bližini Štanjela. Nagradite se z lepoto, ki ga ponuja čudovit rožni vrt in skrbno negovano posestvo. Rezervirate lahko tudi prenočišče ali najamete objekt za poroko, koncert in ostale prireditve.

villa fabiani kobdilj

Villa Fabiani v Kobdilju na Krasu.

KLINITE TUKAJ za podrobno predstavitev Ville Fabiani, rezervacijo ogleda vrta, poroke ali prenočišča. Za pomoč pri rezervaciji pokličite na telefonsko številko 041 315 580.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *