Najboljše rešitve za visoko gredo

Kliknite na video za ogled kratkega nasveta

KLIKNITE TUKAJ za Zelene kosmiče za optimalno oskrbo z vodo v visokih gredah.
KLIKNITE TUKAJ za Zelene kocke za optimalno oskrbo z vodo v visokih gredah, posodah in koritih.
**
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup manjše visoke grede.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup večje visoke grede na kolesih.

Najprej postavimo visoko gredo

Zaporedje plasti v visoki gredi je treba načrtovati že ob postavitvi grede. Kasneje je napake težko popraviti. Če sledite navodilom iz spodnje tabele boste pri postavitvi visoke grede v domačem vrtu zagotovo uspešni.

visoka-greda-PROMO

Tabela 1: Zaporedje plasti v visoki gredi

02-tabela-visoka-greda-plastiprenesi tabelo PDF

Pred setvijo in sajenjem poskrbimo za manjšo porabo vode

Zeleni kosmiči

Zeleni kosmiči.

Suša v vrtu nas lahko preseneti že v pomladanskem času. V zadnjih letih smo bili temu večkrat priča. V vrtu in visoki gredi vrtnine vodo najbolj pogrešajo v poletnem času. Takrat je tudi najmanj padavin. Manj padavin je tudi v SV delu Slovenije in v obalnem pasu.

KLIKNITE TUKAJ za Zelene kosmiče za optimalno oskrbo z vodo v visokih gredah.
KLIKNITE TUKAJ za Zelene kocke za optimalno oskrbo z vodo v visokih gredah, posodah in koritih.
**
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup manjše visoke grede.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup večje visoke grede na kolesih.

Za manjšo porabo vode smo zemlji dodali zelene kosmiče v razmerju 70:30. Odmerek smo namerno povečali. Treba je vedeti, da se visoka greda obnaša kot velika posoda in se zemlja v njej ob pomanjkanju padavin hitro izsuši. Zato se dodajanje zelenih kosmičev še posebno obrestuje.

Zeleni kosmiči so pridobljeni lokalno in so povsem naravnega izvora, brez umetnih dodatkov. Sestavljeni so samo iz vulkanskih kamnin (diabaz, basalt in dolomit). Na dodatek zelenih kosmičev ne pozabite tudi ob „štihanju“ tal v vrtu. Iz enakega materiala je sestavljena tudi zelena podlaga, ki smo jo uporabli v spodnjem delu visoke grede.

V mesecu februarju in marcu sadimo in sejemo prve vrtnine

Na visoki gredi je malo prostora, zato vrtnine načrtujemo v mešanih posevkih. Tako hitro rastoče vrtnine zapolnijo prazen prostor v začetku rasti.

mesani-posevki

Na visoko gredo sejemo v mešanih posevkih.

Če kombinirate solato in redkvico vam bo redkvica lepo zapolnila vmesni prostor med sadikami solate. Listi redkvice bodo ublažili vpliv sonca na izsuševanje zemlje med vrstami solate. Solato lahko kombinirate tudi z vrtno krešo ali rukolo.

Če solato pokrijete (bela vrtna tkanina, PVC) in čez visoko gredo napnete loke (veje leske, kovinski loki) boste pridelek solate pobrali že pred sajenjem paradižnika. Redkvica bo primerna za spravilo že prej, saj jo pobiramo dober mesec posetvi.

Tabela 2: Dobri sosedje v začetku rasti in medvrstne razdalje

mesani-posevki-dobri-sosedje

 

Kaj največkrat sadimo na visoko gredo v mesecu maju?

V mesecu maju največkrat sadimo paradižnik. Če boste sadili papriko bo treba visoko gredo še bolj močno zalivati. Paradižnik in ostale plodovke je treba izdatno zalivati, zato je še posebno pomembno, da v pomladanskem času ne pozabite na dodajanje zelenih kosmičev, ki so zelo uporabni tudi pri sajenju vrtnin v večje posode na terasah. Ne pozabite jih dodati tudi pri sajenju okrasnih rastlin.

Pridelek paradižnika je kasnejši

V maju največkrat sadimo paradižnik.

V juniju običajno prvič kolobarimo

Če ste spomladi s sajenjem sadik solate na visoko gredo nekoliko zamudili, boste prvič kolobarili v mesecu juniju. Po spravilu spomladanske solate je v mesecu juniju priporočljivo sejati korenček, ki ga kombinirate s porom.

V primeru, da je na visoki gredi paradižnik pa boste naslednjič sejali poleti ali v zgodnji jeseni. Za solato nikoli ne sadite endivije in radiča, ker so te vrtnine v sorodstvu.

Kaj sejemo, sadimo pozno poleti in v zgodnji jeseni?

Če je med poletjem prostor prazen lahko pod paradižnik umestimo novozelandsko špinačo. V senco paradižnika lahko že v avgustu sejete motovilec, saj motovilec in solata nista v sorodu.

Motovilec lahko sejemo tudi za endivijo ali radičem. Če si v vrtu sledijo rastline, ki niso v sorodu vam bo vrt zagotovo hvaležen. Priporočamo, da vrtninam z daljšo vegetacijo kombinirate tudi dobre sosede.

V septembru lahko sadite tudi blitvo iz sadik, sejete špinačo, prezimne sorte solate, rukolo, redkvico. Čebulček in jesenski česen je bolje saditi v oktobru.

Zeleni svet svetuje:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo v domačem vrtu, balkonu, terasi ali atriju. Če so naši nasveti uporabni, jih posredujte tudi vašim vrtnarskim prijateljem.

KLIKNITE TUKAJ za Zelene kosmiče za optimalno oskrbo z vodo v visokih gredah.
KLIKNITE TUKAJ za Zelene kocke za optimalno oskrbo z vodo v visokih gredah, posodah in koritih.

visoka greda👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup manjše visoke grede.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup večje visoke grede na kolesih.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Najboljše rešitve za visoko gredo

 1. Maja

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima, kaj svetujete za postavitev visoke grede na terasi? Na kak način in kako naj bi se je lotili? Bi jo namreč rada postavila kar sama. Hvala v naprej za odgovor in prijazen pozdrav!

  Reply
 2. Lučka

  Na gredi sem pobrala visoki stročji fižol, zato bi rada zapolnila prazno mesto s sajenjem spomladanskega česna v začetku novembra. Glede nasvetov , da za fižolom sadimo zelje, sedaj ne vem kako naprej. Prej sem sadila česen na drugi gredi! Upoštevam kolobar! Hvala za odgovor!

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *