Čudovit vrt na terasi, balkonu ali visoki gredi, ki osrečuje vsakogar

Kliknite na video za ogled nasveta

V večje korito smo posadili mediteranske začimbe, ki jih režemo celo leto

V prvo korito smo posadili plazeči rožmarin, baziliko “Genovese Edwina”, ki ima tipičen okus bazilike in zelo prijeten vonj. Uporabljali jo bomo za začinjanje solat, juh in različnih mesnih jedi. V sredini korita se razrašča citronski timijan “Sambesi”, ki ima čudovit vonj po limoni in raste viseče ali plazeče. V večjem koritu, ki je dolžine 1 meter se družijo še, lovor, majaron in viseči timijan.

V večje korito smo posadili plazeči rožmarin, baziliko “Genovese Edwina”, citronski timijan “Sambesi”, lovor, origano in pisanolistni timijan.

V drugo korito smo posadili dišeča mediteranska zelišča

V drugem koritu se razrašča plazeči rožmarin, žajbelj, origano, bazilika “Magic White®“ in plazeči timijan. Bazilika “Magic White®“, ki je posebnost med dišavnicami. Listi so nekoliko manj aromatični od klasične bazilike “Genovese Edwina“, zelo atraktivno pa je njeno socvetje, ki je v poletnam času prava poslastica za čebele. Skupaj s paradižnikom jo največkrat uporabljamo za italijanske jedi. Vrtnarjenje v urbanih sredinah povezuje, zato se pridružite zelenim vrtičkarjem, ki jih je vsako leto več.

Bazilika Magic White® in ostala mediteranska zelišča

V ozadju sadimo baziliko “Magic White®“ in ostala mediteranska zelišča, ki so lepa, dišeča ter uporabna.

Poskrbite za pridelek vrtnin, zelišč, ki rastejo v loncih in koritih

Trend urbanega vrtnarjenja

Trend urbanega vrtnarjenja je v porastu tudi v Sloveniji. ©AdobeStock

V večjih loncih in koritih pogosto gojimo listno zelenjavo. Najpogosteje zasledimo solato, azijsko listno zelenjavo, rukolo in radič. Urbani vrtičkarji se navdušujejo tudi nad pekočim čilijem, ki je postal prava modna muha. Na balkonu ali terasi naj ne manjka paradižnik in kuhinjska zelišča, ki jih lahko režemo v copatih.

Trend urbanega vrtnarjenja je v porastu in temu sledi tudi ponudba v trgovinah. Presenečeni boste nad izbiro rastlin za urbano vrtnarjenje, ki je vsako leto večja.

Čudovita zelišča, ki jih slabše poznamo in vrt na balkonu ali terasi

Vrtnarji imajo na razpolago številna zelišča za eksotične, domače jedi, čaje in osvežilne napitke. Pripravite si lahko čaj iz citronske verbene, ki pomirja in osvežuje. V okusu je zanimiva tudi švicarska, poprova in čokoladna meta. Zelo zanimivo zelišče je kubanski origano in olivna zel, ki jo dodajamo solatam. Njen okus spominja na olive. Med trgovskimi policami je dobro raziskovati. Najbolje so založene v aprilu in maju.

V ozadju smo posadili kubanski origano, rožmarin in olivno zel.

Kdaj režemo in kako skrbimo za zelišča na balkonu ali terasi?

Vsa omenjena zelišča bomo začeli rezati mesec in pol po sajenju, ko se ukoreninijo in pričnejo močno razraščati. Vedno jih režemo tako, da pustimo rasti 1/3 rastline. Odrezane zelene dele sušimo v senci. Korita postavimo na sončne okenske police, ko ni več nevarnosti spomladanskih pozeb.

Dober mesec po sajenju jih zalivamo po zemlji in pazimo, da ne plavajo v vodi. V poletnem času, ko se ukoreninijo jih zalivamo tudi v odprtino za vodno rezervo. Takrat vodi za zalivanje dodamo tekoče organsko gnojilo z dolgotrajnim delovanjem.

V začetku rasti vse rastline zalivamo po zemlji, saj ne morejo črpati vode in hranil iz vodne rezerve.

Paradižnik bo odlično obrodil v loncih na balkonu

V večje lonce, ki imajo volumen več kot 25 litrov lahko sadimo cepljene paradižnike. Cepljene sadike vedno sadimo tako, da ne prekrivamo cepljenega mesta z zemljo. Izbirate lahko češnjeve ali debeloplodne sorte. Samo tako bodo razvili močan koreninski sistem, pridelek bo večji in kakovostnejši.

Nektarski paradižnik “Solena Sweet Reed” raste v družbi krvave kislice, solate, blitve in peteršilja.

 

V večji posodi se paradižnik lahko druži s peteršiljem, solato, blitvo, krvavo kislico in ostalimi rastlinami.

Krvava kislica je zanimiva in uporabna posebnost, ki ima blag okus in je primerna za začinjanje solat. V tradicionalni medicimi se jo uporablja za čiščenju krvi. Lepi, rdečkasti listi so dekorativni in obogatijo vsako balkonsko zasaditev.

Sladek češnjev paradižnik je prava poslastica za balkonske vrtičkarje

češnjev paradižnik

Sladek češnjev paradižnik je pravi poletni “bonbonček”. ©AdobeStock

Nektarski paradižnik “Solena® Sweet Red“ je češnjevec, ki ima majhne okrogle in zelo sladke plodove. Lahko rečemo, da je pravi “bonbonček” med paradižniki. Rastlina v loncu je nekoliko manjša kot na vrtu in doseže višino 1,5 m. Najboljši pridelek lahko pričakujemo na sončnem balkonu ali terasi.

Zemlje in hranil v loncu je manj kot na vrtu, zato vodi za zalivanje vsakih 14 dni dodajamo tekoče organsko gnojilo z dolgotrajnim delovanjem.

Izberite dobro zemljo, pravo gnojilo in poskrbite za dognojevanje

Lični glineni lonci so prava izbira za balkone in terase. V trendu so tudi lonci in posode iz recikliranih materialov v različnih barvah, ki lepo dopolnjujejo vrtno pohištvo. Lonce napolnimo s kakovostno zemljo za visoke grede in vrt.

zemlja za zelišča

Zelišča sadimo v SUBSTRAL Naturen BIO substrat za visoke grede in vrt.

Za založno gnojenje v zemljo vmešamo SUBSTRAL Naturen BIO Performance Organics gnojilo za sadno drevje in zelenjavo. Tako poskrbimo za vsa hranila in dolgoročno delovanje.

Zemljo založno pognojimo s SUBSTRAL Naturen BIO Performance Organics

Za dognojevanje tekom obdobja glavne rasti uporabimo SUBSTRAL Naturen BIO Performance Organics tekoče gnojilo za sobne in balkonske rastline, ki je rastlinam dostopno takoj po dognojevanju. Tekoče organsko gnojilo je povsem naravno in ni nevarno za otroke ali hišne ljubljenčke.

dognojevanje zemlje

Dognojevanje s tekočim gnojilom SUBSTRAL Naturen BIO Performance Organics.

KLIKNITE TUKAJ za SUBSTRAL Naturen BIO Performance Organics tekoče gnojilo za sobne in balkonske rastline.
KLIKNITE TUKAJ za SUBSTRAL Naturen BIO Performance Organics gnojilo za sadno drevje in zelenjavo.
KLIKNITE TUKAJ za SUBSTRAL Naturen BIO substrat za visoke grede in vrt.

Za polnjenje visoke grede izberemo ustrezno zemljo

Visoke grede se nenehno ugrezajo, zato je treba pred vsakim sajenjem dodati kakovostno zemljo. Priporočamo, da zemljo v visoki gredi vsako leto zamenjate, saj je stara že izčrpana. Tako se sadike in rastline, ki smo jih sejali hitro ukoreninijo in dobro napredujejo v rastli. Presenečeni boste, da rastline v visokih gredah rastejo celo bolje kot na vrtu.

visoka greda

V visoko gredo dodamo kakovostno zemljo in to pred setvami ali sajenjem.

Kaj vse  sadimo v visoko gredo na sončnih terasah ali predvrtu?

Na visokih gredah lahko gojite vse vaše priljubljene vrtnine. Predlagamo, da poskusite s čim več mešanimi posevki, tako boste na manjši površini pridelali več vrtnih. Poskusite lahko s sadikami solate, ki jih kombinirate z redkvico.

visoka greda blitva solata

V visoko gredo smo sadili solato in blitvo.

V visoko gredo lahko posadite tudi solato, blitvo, nizke grmičaste paradižnike in ostale vrtnine. V visoki gredi lepo uspevajo tudi jagode, lončne maline in robide, ki dosežejo višino okrog pol metra.

Rastline v visokih gredah gnojimo celo leto

Za založno gnojenje visoke gredo smo uporabili Substral Naturen BIO Performance Organics gnojilo za vrt. Prednost tega gnojila je, da se počasi sprošča in deluje 3 mesece. To je zelo pomembno, ker je v zemlji dovolj hranil samo za prvi mesec rasti. Omenjeno gnojilo je 100 % naravno in zagotavlja močno, bujno in zdravo rast rastlin.

Zemljo v visoki gredi založno pognojimo, da imajo rastline vedno dovolj hranil.

KLIKNITE TUKAJ Substral Naturen BIO Performance Organics tekoče gnojilo za sadno drvje in zelenjavo.
KLIKNITE TUKAJ Substral Naturen BIO Performance Organics gnojilo za vrt.
KLIKNITE TUKAJ za SUBSTRAL Naturen BIO substrat za visoke grede in vrt.

Visoko gredo v poletnem času redno zalivamo in dognojujemo

V primeru vročega poletja je treba visoko gredo dnevno zalivati. S tem se izpirajo tudi hranila, ki smo jih dodali z založnim gnojenjem. Visoko gredo, ki meri 1 m2 je treba v primeru temperature nad 25 stopinj Celzija zalivati z 10 litri vode na dan.

Zalivanje visoke grede

Zalivanje visoke grede je tekom sezone dnevno opravilo.

 

Vsakih 14 dni je treba vodi za zalivenje dodati Substral Naturen BIO Performance Organics tekoče gnojilo za sadno drvje in zelenjavo, ki poskrbi za dognojevanje. Tako zagotovimo močno in zdravo rast. Rezultat gnojenja bo  viden že po enem tednu.

Dognojevanje s tekočim gnojilom

Dognojevanje s tekočim organskim gnojilom.

Zeleni svet priporoča:

Rastline se v večjih posodah, koritih in visokih gredah najbolje počutijo v kvalitetni zemlji, ki vsebuje šoto, lesna vlakna, naravne minerale gline, izbran kompost in organsko gnojilo. Organska gnojila Performance Organics delujejo hitro in hkrati dolgotrajno. Njihova kvaliteta je, da so organskega izvora in na začetku delujejo podobno kot mineralna gnojila.

Poleg hitrega začetnega delovanja delujejo tudi dolgoročno in tako s hranili oskrbijo rastlino daljše obdobje rasti. Prvi učinki organskih gnojil Performance Organics so vidni že v enem tednu.


KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen BIO Performance Organics tekoče gnojilo za sadno drevje in zelenjavo.
KLIKNITE TUKAJ za SUBSTRAL Naturen BIO Performance Organics tekoče gnojilo za sobne in balkonske rastline.
KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen BIO Performance Organics gnojilo za vrt.
KLIKNITE TUKAJ za SUBSTRAL Naturen BIO Performance Organics gnojilo za sadno drevje in zelenjavo.
KLIKNITE TUKAJ za SUBSTRAL Naturen BIO substrat za visoke grede in vrt.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Čudovit vrt na terasi, balkonu ali visoki gredi, ki osrečuje vsakogar

 1. Zlatko Marinovič

  Prosim ako mi lahko pošljete Slike Korit za Visoko Gredo ki so iz Blaga!!? Ta Korita ste že pošiljali in so;
  1)Pravokotnik Oblik ter
  2)Okrogli Oblik,seveda z Navedenimi Cenami,ker se Ogrevam za njih,da bi jih potom Vas oz. Od Vas nabavil!!.
  Lpz

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *