Oktober na vrtu, priprava tal za sajenje, rez vrtnic in ostali nasveti

Kliknite spodaj za ogled video nasveta.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Priprava vrtnih tal pred zimo

Vrtna tla v domačem zelenjavnem vrtu prekopavamo, ko se nam v jesenskem času sprostijo proste gredice. Prekopavanje tal in gnojenje v hladnem novembru odsvetujemo. Če želimo poskrbeti za talni živi svet je najbolje, da vrtna tla prekopljemo od začetka do sredine ali konca oktobra.

Težka in ilovnata tla je pred zimo dobro prekopati, lahka peščena tla lahko samo prerahljamo. Na vsakih nekaj let je dobro vsa vrtna tla prekopati s Fiskars Solid™ vrtnimi vilami, saj se drugače v predelu korenin tvori težje propustna plast za vodo. To vsekakor ni dobra osnova za bogat pridelek. Ob prekopavanju in rahljanju tal ne pozabimo na gnojenje s kompostom, gnojem ali kupljenimi organskimi gnojili.

V vrtu prekopavamo, ko se sprostijo gredice

V vrtu prekopavamo, ko se sprostijo gredice.

Premetavanje komposta in nalaganje novih plasti

Kompostni kup zaključimo v jesenskem času, ko z dreves začne odpadati listje. To obdobje se običajno ujema s koncem oktobra, tako se kompost začne razgrajati že jeseni, saj je še dovolj toplo. Pri nalaganju materiala pazimo, da ne presežemo končne višine komposta, ki znaša 1,5 m.

kompost

V primeru, da se ob dvigu komposta iz njega cedi voda je preveč vlažen, takrat ga s Fiskars Solid™ kompostnimi vilami  nekoliko privzdignemo in mu dodamo plast posušene trave, suhega listja, zmečkan časopisni papir ali pepel.

Jesensko sajenje sadnega drevja in jagodičja

V jesenskem času sadimo sadno drevje in jagodičje. Sadike v loncih je priporočljivo saditi od polovice septembra in vse dokler tla ne zamrznejo. Jeseni sajena sadike se bolje ukorenini in se v prihodnjem letu bolj obraste z novimi poganjki. Praviloma tudi manj trpi poletno sušo.

Za izkop jam priporočamo uporabo večnamenske koničaste lopate, ki jo uporabljamo tudi v številne druge namene.

Zaščita in rez vrtnic pred zimo

Pred zimskim mrazom moramo zaščititi vrat vrtnice. Zaščitimo jih tako, da ga osujemo z zemljo. Najprej seveda opravimo rez in to zato, da jih pozimi ne polomi sneg. Tako imamo tudi več prostora za osipavanje z zemljo. Priporočamo uporabo profesionalnih škarij za rez.

Glavno rez vrtnic opravimo spomladi in to tako, da skrajšamo zdrava stebla na 3 do 5 popkov. Rožnim grmom pustimo več stebel in jih skrajšamo tako, da jim pustimo od 5 do 9 popkov.

V jesenskem času izrežemo tudi vse polomljene in suhe veje v okrasnem in sadnem vrtu. Za vsa osnovna dela v vrtu lahko uporabimo tudi Fiskars SingleStep™ bypass škarje P26.

Izrezovanje nalomljenih vej v krošnjah

Poškodovane in nalomljene in odmrle veje v krošnjah so lahko nevarne za poškodbe. Zaradi močnega vetra vetra ali teže snega se lahko odlomijo, zato jih jeseni izrežemo iz krošenj. V notranjosti krošenj zaradi pomanjkanja svetlobe veje odmrejo in se posušijo. Tudi te suhe veje so lahko lomljive v snegolomu in vetrolomu.

Višinska rez z zmogljivimi višinskimi škarjami.

Za višinsko rez lahko uporabimo uporabimo Power Gear Višinske škarje UPX 82 s katerimi režemo veje premera največ 32 mm do 4,5 metra višine. V kolikor želimo rezati višje izberemo Power Gear Višinske teleskopske škarje UPX 86, s katerimi dosežemo veje premera največ 32 mm v višini do 6 metrov. Za rez zelo suhih in trdih vej priporočamo izjemno zmogljive prenosne škarje PowerGear X zobate šine LX99-Ls katerimi dosežemo 3× višjo zmogljivost rezanja in gladko rez.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Prezračevanje trate in odstranjevanje mahu

V jesenskem času poskrbite tudi za prezračevanje trate. Predlagamo, da najprej odstranite mah. Mahu, ki se pojavi v trati, se znebite tako, da uporabite specialna sredstva za odstranjevanje mahu. Odmrle dele odstranimo s Fiskars QuikFit prezračevalnimi grabljami, ki učinkovito odstranjuje mah in suho travo iz zelenice.

Če mah redno uničujemo v travi ne bo ostalo večjih praznih mest. Če pa se je mah že močno razširil in je uničil veliko travne ruše, je treba jeseni večja prazna mesta na novo posejati.

Povsem varno in učinkovito čiščenje žlebov

Čiščenje žlebov lahko opravite brez nevarnega plezanja po lestvah in strehah.

S priključkom Fiskars QuikFit za čiščenje žlebov delo opravite varno iz tal in ne tvegajte poškodb zaradi padca. Treba je vedeti, da je plezanje brez ustrezne opreme nevarno tudi za življenje. To še posebno velja za plezenje po strehah, ki so v jesenskem času zelo spolzke!

S teleskopskim priključkom dosežete žlebove do višine 6 m nad tlemi. Priporočamo, da žlebove očistite večkrat na leto, delo pa opravite s tal.

Čiščenje dvoriščnih površin, trave in listja

V jesenskem času postaja hladneje in listopadna drevesa, grmi začnejo spreminjati barvo. Rastlina iz listov najprej počrpa vse hranilne snovi in do zime odvrže vse liste. Listje je treba pred zimo pospraviti, da ne ostave na vrtni zelenici, poteh, tlakovanih površinah.

Enostavno čiščenje trave, mahu in listja.

Enostavno čiščenje trave, mahu in listja.

Tam kjer čistimo travo in mah izberemo Fiskars QuikFit 22-zobe grablje za listje. Z njim z lahkoto pospravimo travo in mah na peščenih vrnih poteh in ostalih površinah.

Za grabljenje širših površin (večje površine trate, dvorišče) uporabljamo Fiskars QuikFit™ velike grablje za listje, ki z lahkoto spravijo odpadlo listje in travo v večje kupe.

Na tlakovanih površinah priporočamo uporabo Fiskars QuikFit dvoriščne metle, ki je idealna za čiščenje jesenskega listja, trave. Z njo v zimskem času očistimo tudi sneg in tako preprečimo padce na zbitem snegu, ki se lahko spremeni v led.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Čiščenje papirja in ostalih smeti na tleh in krošnjah

Včasih se zgodi, da smeti v naš vrt zaidejo od drugod. To se dogaja v mestih ob cestah in pogosto tudi na podeželju. Za lažje pobiranje smeti, vejic v stoječem položaju uporabimo Fiskars Solid™ klešče za pobiranje. Z njimi boste brez obremenjevanja hrbtenice z lahkoto pobrali vse smeti na tleh, med nizkim grmičevjem in tudi višje v vejah dreves.

Čiščenje vrta opravite v stoječem položaju.

Čiščenje vrta opravite v stoječem položaju.

 

 © Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


22 komentarjev na “Oktober na vrtu, priprava tal za sajenje, rez vrtnic in ostali nasveti

 1. Janez Alič

  Prejel sem sadike ameriških borovnic. Zanima me, kako jih prezimim, potem, ko jih bom sadil v lončke.
  Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   lončke lahko zaščitite pred mrazom z kopreno, katero v debelejši plasti ovijete okoli lončka. Lahko je tudi kak drug izolacijski material, kotr je slama itd.

   Reply
 2. Jitka Titovšek

  Imam sadiko slive visoko 30 cm. Zanima me, ali naj jo že zdaj presadim v zemljo, ali naj še prezimi v lončku?

  Reply
 3. Javorka

  Hvala za oktoberske nasvete. Imam vprasanje. Imam figovo sadiko v loncu visoka je 20 cm. A je ze to jesen vsadim na prosto ? Ali pocakam se eno leto. Lp

  Reply
 4. Draga

  Kaj pa je najbolje storiti z odpadnim listjem? Oreh vsebuje tanin, tega sežgemo, kaj pa z jablanovim, hruškovim, slivovim in podobnim listjem? Na kompost najbrž ne sodi?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, listje oreha ne sodi na kompost, vse ostalo listje pa lahko, v kolikor je vidno okuženo s plesnimi, ga na kompost ne dajte, saj glive prezimijo.

   Reply
 5. Romana

  Pri vas sem kupila sadiko granatno jabolko pa me zanima ce jo moram zascititi pred mrazom.Raste ze 1mesecn na prostem

  Reply
 6. sabina

  Vrtnice plezalke oz. ovijalke, za okrog stebra pri hiši

  Letos je prvič pognala 1 dolgo šibo, več kot 150cm, druga je pol manjša. Ali jo moram pred zimo porezati? Ali jo pustim? Je pa na koncu tanjša od svinčnika.

  Reply
 7. darja

  vrtnice odmetavajo liste. Listje je pegavo, počrni in odpade. Ni vzrok jesen, to se dogaja od kar sem jih letos posadila. Na celem steblu je samo par listkov, ti se posušijo in odpadejo. Kaj narediti?
  Vrtnice rastejo v obrobni gredici ki je pokrita s folijo proti plevelu in čez le to nasuto drobno kamenje. Pod folijo je nameščena kapilarna zalivalna cev.

  Reply
 8. silva

  Prosim, ce mi lahko svetujete kdaj obrezati drevo kakija in kako speljati veje, drevo je staro dve leti in ima zelo goste veje.

  Hvala ze v naprej in lepo pozdravljeni.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, kaki režete marca, rezi sadnega drevja je z besedo skoraj nemogoče opisati, da bo to razumljivo. Svetujemo, da v februarju ali marcu obiščete praktični prikaz rezi, ki bo objavljen tudi pri nas.

   Reply
 9. Franc

  Priprava vrtnih tal pred zimo – svetujete prekopavanje in rahljanje tal do konca meseca oktobra vključno z gnojenje s kompostom, gnojem ali kupljenimi organskimi gnojili. Zanima me, katero organsko gnojilo priporočate za tokratno – jesensko gnojenje? Ali je po tem spomladi tudi še potrebno gnojenje tal in če da, katero organsko gnojilo priporočate za spomladi? Za katere površine jesenskega/spomladanskega gnojenja ne priporočate (jesenski česen … ?). Hvala za odgovor.

  Reply
 10. olga

  Pozdravljeni,imam dve limoni posajeni v velikih posodah,stare 10 let,polne so plodov ampak vsako leto odvržejo listje,ko jih prestavimo v klet.Kaj delam narobe?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, na limonovcih pride do šoka zaradi spremembe svetlobe, temperature in zato odvržejo listje. Morali bi jih dodatno osvetljevati.

   Reply
 11. Darja

  Pozdravljeni,
  v jeseni sem nameravala posaditi kaki. Pa so mi v vrtnem centru odgovorili, da se kaki sadi pomladi, da jeseni nikakor ne. Kakšno je vaše mnenje? Lp D

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Darja, kaki lahko posadite tudi spomladi, izogibajte se tipičnih leg, kjer so spomladi pozebe. Jesensko sajenje ima prednost pred spomladanskim, ker se sadike do pomladi ukoreninijo in prej odženejo.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *