*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Vrt štihamo in rahljamo že jeseni

Pred močnejšim jesenskim mrazom gredice okopljemo in odstranimo plevel. Pred globokim rahljenjem in „štihanjem“ tal, se prepričajmo, da zemlja ni prekomerno vlažna.

Kliknite spodaj za ogled video posnetka:

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup Vrtnarček® Bioorganske zemlje.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega gnojila Bioorganik.

Za nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 080 11 81.

Kdaj začnemo s „štihanjem“ in rahljanjem zemlje?

Na praznih gredicah lahko tla obdelamo že konec septembra ali v začetku oktobra, saj se včasih zgodi, da nas v sredini oktobra presenti jesensko deževje. Če je september deževen, je pravi čas za obdelavo tal začetek oktobra, tudi sredina oktobra ni prepozna. Zemlja mora biti suha do te mere, da se ne lepi na obutev in orodje.

Jesensko „štihanje“ težkih tal.

Zakaj težka tla „štihamo“ že jeseni?

Težko ilovnato zemljo je treba „štihati“ v jesenskem času. V našem primeru bomo zemljo ročno prelopatali. Grude, ki bodo ostale na njivi bodo pod vplivom zimskega mraza razpadle v fino grudičasto strukturo. Tako bomo spomladi lažje opravili prve setve in sajenje vrtnin. Tla bodo tudi manj zbita. Zemlji bomo dodali organsko gnojilo Bioorganik in Bioorgansko zemljo iz kokosovih vlaken.

Optimalni termin za globoko rahljanje peščenih tal

Peščena tla lahko prelopatamo tudi kasneje, v začetku zime ali pred hujšo zmrzaljo. Globoko rahljanje peščenih tal opravimo ob normalni vlažnosti pred glavnim zimskim mrazom. Peščena tla lahko globoko rahljamo tudi do pomladi.

Kdaj tla pripravimo v višjih in toplejših krajih?

V predelih, kjer jesenski mraz nastopi prej tla obdelamo in pognojimo nekoliko bolj zgodaj. Če gnojite s hlevskim gnojem ga je treba v tla obvezno vdelati jeseni. V toplejših krajih je treba obdelavo tal in gnojenje prestaviti na kasnejši termin, pred močnejšo zmrzaljo. Tako preprečimo premočno razpadanje drobcev zemlje, humusa in izgubo hranilnih snovi.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup Vrtnarček® Bioorganske zemlje.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega gnojila Bioorganik.

Za nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 080 11 81.

Kako izboljšamo vrtno zemljo?

Praznim gredicam dodajte Bioorgansko zemljo  in pognojite z organskim gnojilom Bioorganik v obliki pelet. Težko zemljo nato ročno prelopatamo in pustimo grude premrzniti do pomladanske obdelave.

Obračanje zemlje z vilami.

 

Lahka peščena tla samo rahljamo z vrtnimi vilami. Z uporabo gnojila v obliki pelet bo v vrtu tudi manj mahu, plevela, strun in polžev.

Zakaj dodajamo kokosova vlakna?

Zemlja bo z dodatkom kokosovih vlaken postala bolj rahla, zračna in bo imela večjo sposobnost zadrževanja vode. Vrtnine, ki jih boste sadili in sejali spomladi bodo bistveno bolje prenašale poletna sušna obdobja in preskrbo z hranili.

zelje

Zdrav pridelek v domačem vrtu.

 

Z bioorgansko zemljo ne boste zanesli škodljivih snovi v domač vrt. Tako bo vaš vrt ostal povsem ekološki.

Bloke Bioorganske zemlje razporedimo po vrtu

V času jesenskega deževja po vrtu razporedimo Bioorgansko zemljo iz kokosovih vlaken (bloki). Tako bloki bioorganske zemlje pod vplivom dežja razpadejo in jih s „štihanjem“ ali globokim rahljanjem vdelamo v zemljo.

Bloki iz kokosovih vlaken na vrtu (Bioorganska zemlja).

Tabela 1: Glavne prednosti Bioorganske zemlje

Hiter način priprave Bioorganske zemlje

Biorgansko zemljo lahko hitreje razporedimo po površini tal tako, da blok zemlje postavimo v samokolnico in dodamo vodo. V samokolnico dodamo 30 do 35 L vode.

Uporabimo blok bioorganske zemlje.

Blok zemlje dodamo v samokolnico in ga dobro zalijemo z vodo.

V približno pol ure bo zemlja ob dodatku vode razpadla v obliko, ki je primerna za raztros po vrtu. 1 blok substrata Bioorganske zemlje zadošča za 3 do 5 m² vrtne površine.

Zemlja hitro vpije vodo in pridobi bolj tekočo obliko.

Napojeno zemljo dobro premešamo.

Kokosova vlakna razporedimo po gredici in jih vdelamo v tla.

Pri tem si najlaže pomagamo z lopato in vrtnimi grabljami.

Kokosova vlakna dodajamo v peščena in ilovnata tla

Priporočamo, da bioorgansko zemljo iz kokosovih vlaken vkopljete v vse gredice. Težja tla bodo bolj rahla in lahka, peščena tla pa bodo zadrževala več vlage. Ne pozabite na dodajanje bioorganske zemlje tudi v rastlinjaku.

Paradižnik, paprika, kumare in ostale plodovke imajo rade kokosova vlakna.

 

Spomladi in poleti bodo tako bolje uspevali večji porabniki vode in hranil. Za takšen ukrep vam bodo še posebno hvaležni paradižnik, paprika, kumare, bučke in kapusnice (zelje, ohrovt).

Z dodatkom zemlje iz kokosovih vlaken bo odlično uspeval tudi korenček, čebula, solata ter ostale vrtnine.

Kako pravilno gnojimo jeseni?

Če boste že jeseni gnojili z organskim gnojilom Bioorganik bodo tla ustrezno pognojena, v tleh bo tudi manj strun in polžev. V jeseni gnojimo s polovičnim odmerkom (1 kg /10 m²). Spomladi pred setvijo in sajenjem dodamo drugo polovico predpisanega odmerka.

Bioorganik zaradi svoje sestave popolnoma nadomesti hlevski gnoj. Tako bo v vrtu manj strun, ki jim najbolj ugaja ravno gnojenje s hlevskim gnojem.

Z Bioorganikom tla pognojimo, ukrepamo proti polžem in odstranimo mah.

 

Poskrbite za manj mahu in polžev

Gnojilo bioorganik.

Ob gnojenju z Bioorganikom bomo ustavili razraščanje mahu v vrtu. Gnojilo namreč vsebuje kar 15 % kalcija. Tako se bomo izognili tudi dodatnemu apnenju in stroškom.

Gnojilo vsebuje tudi visoko vsebnost železa, ki učinkovito onemogoči aktivnost polžev na solati in drugih vrtninah. Tako boste izboljšali tudi vitalnost rastlin in odpornost na bolezni.

Bioorganik deluje tudi proti polžem.

Z dodatkom gnojila Bioorganik boste prav tako aktivirali mikroorganizme, ki so pomembni za zdravje zemlje v ekološki pridelavi. Gnojilo ne vsebuje plevelov in bolezenskih klic.

Tabela 2: 8 prednosti gnojila Bioorganik

Mokrih tal ne obdelujemo!

Zemlje ne obdelujemo, če je mokra. To prepoznamo tako, da preverimo, če se nam zemlja močno oprijema vrtnega orodja ali obutve.

Prekomerno vlažnost lahko preverimo tudi s prstnim preizkusom tako, da zemljo stisnemo med prsti. Če se po stisku zemlje pojavijo kapljice vode je zemlja mokra, v kolikor pa se vodne kapljice ne pojavijo je zemlja primerna za obdelavo.

Če se zemlja oprijema obutve je ne obdelujemo.

 

Tal običajno ne obdelujemo tudi tam, kjer je zemlja čez zimo poplavljena, ali obstaja verjetnost odnašanja. Z obdelavo zemlje prenehamo ko nastopi močnejši mraz. V tem primeru obdelavo tal in gnojenje z organskim gnojilom premaknemo na pomlad.

Zeleni svet priporoča:

Začetek in sredina oktobra je optimalen termin za obdelavo in pripravo vrtnih tal. Za bogat pridelek in izboljšanje talnih lastnosti uporabite Bioorgansko zemljo iz kokosovih vlaken.

Poskrbite za polovičen odmerek organskega gnojila Bioorganik za kakovosten in zdrav pridelek, brez polžev in mahu.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup Vrtnarček® Bioorganske zemlje.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega gnojila Bioorganik.

Za nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 080 11 81.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


3 komentarjev na “Vrt štihamo in rahljamo že jeseni

 1. Katarina

  Pozdravljeni!
  Kaj jesensko štihanje pomeni za delo spomladi – je potrebno zemljo takrat znova preštihati ali bo dovolj že rahlanje?

  Reply
 2. Zoja Gorjanec

  Nimam komentarja, ampak vprašanji:
  – Navadno nimam praznih gredic, če ne drugega, sem posejala motovilec, radič, posadila česen, srebrnjak po celem vrtu, tako da praktično ne morem preštihati zemlje. Na vrt sem v prejšnjih letih nanosila precej drobnega peska in mivke, da sem izboljšala strukturo ilovnatih tal. Zemljo sem dala v analizo, je v redu. Gnojim pomladi z bogatinom ali biogreno. Ali delam prav?
  -Vidim, da “štihate” tako, da obračate zemljo. Ali ni to narobe, jaz jo samo rahljam.

  Lep pozdrav in hvala za nasvet

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *