*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Vrtna mlaka, sonaravni prostor za rastline in živali

Kliknite na video za ogled vrtne mlake:

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige Vodni vrt avtorjev Ivan Esenko, Marjetka Hrovatin in Tevž Tavčar. Primerna je za vse ljubitelje sonaravnih vodnih vrtnih motivov, ki si v vrtu želijo okrasen in uporaben vrtni element.

Vrtna mlaka in rastline

vrtna mlaka

Vrtna mlaka, urejena kot del okrasnega vrta. Fotografije: ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Rastline so pomemben del vrtne mlake. Ločimo vodne in obvodne rastline. Večja kot bo rastlinska pestrost, bolje se bodo počutile tudi živali, ki naselijo vrtno mlako. Več živali se bo posledično tudi naselilo in se tam tudi razmnoževalo.

Prednost dajemo avtohtonim rastlinam. Dodamo lahko tudi kupljene trajnice, ki bodo mlaki dodale okrasno vrednost. Tako bomo mlako občudovali v vseh letnih časih.

Katere rastline krasijo prostor ob vrtni mlaki?

rastline mlaka

Prostor ob vrtni mlaki krasijo številne rastline, ki živalim nudijo zavetje in krasijo prostor ob mlaki. Fotografije: ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Sibirska perunika

Sibirska perunika je močvirska rastlina. Fotografije: ZALOŽBA KMEČKI GLAS

 

 

Ob robove mlak zasadimo vsem dobro poznani okrasni trajnici, kot sta hosta in maslenica.

Maslenice bodo rob mlake krasile z dolgimi suličastimi listi, s cvetovi pa krasile poletni čas. V času od pomladi do jeseni bodo lep okras hoste.

Na začetku pomladi bo zacvetela kalužnica z rumenimi cvetovi, v zelenju pa prerasla večje površine. Zelo lepe in bujno cvetoče trajnice so vodne in sibirske perunike, ki privabljajo tudi čmrlje. Pomemben življenjski prostor različnih živalskih vrst je trst.

Vodne rastline oskrbujejo vrtno mlako s kisikom in čistijo vodo

beli lokvanj

Beli lokvanj sodi med najbolj prepoznavne rastline vrtnih mlak in ribnikov. Fotografije: ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Lokvanji so najbolj znani prebivalci mlak in ribnikov. Najpogostejši je beli lokvanj. Lokvanj potrebuje polno osončenost in veliko hranil.

V vodi oblikuje lepe cvetoče otočke. Poleg lokvanja je vpadljiv rumeni blatnik, ki podobno kot lokvanj uspeva v blatnem dnu globine 0,4 do 3 metre.

Pogosta je vodna leča, ki je hrana nekaterim vrstam rac. Vodna leča z listi povsem prekrije vodno površino in tako daje živalim zavetje. Zelo pomembno funkcijo ima navadni rogolist. Porabi veliko hranljivih snovi in posledično čisti mlako. Je pomemben vir kisika v vodi.

Vrtna mlaka in živalska pestrost

Vrtna mlaka je sonaravni življenjski prostor, kamor se naselijo različne živali iz okolice. V vrtno mlako se večinoma naselijo dvoživke, kot so žabe, najpogosteje srečamo sekulje ali rjave žabe, zelene žabe in krastače, ki se v mlaki razmnožujejo.

navadna zaba krastaca

Navadna krastača je pomemben prebivalec vrtov. Fotografije: ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Hrana navadne krastače so polži, mladiči voluharjev in miši. Zato je v vrtu zelo dobrodošla.

navadni pupek

Navadni pupek, je pomemben prebivalec mlake, hrani se z ličinkami komarjev. Fotografije: ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Značilni prebivalci mlak so tudi pupki. Pupki se v času razmnoževanja hranijo z ličinkami komarjev. Srečamo tudi nestrupeno kačo belouško.

Navadni gož je zelo koristen, saj se hrani z glodalci v vrtu. Od žuželk je vsem dobro poznan kačji pastir. Večja kot je živalska pestrost v mlaki bolj čisto je okolje, v katerem živimo.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige Vodni vrt avtorjev Ivan Esenko, Marjetka Hrovatin in Tevž Tavčar. Primerna je za vse ljubitelje sonaravnih vodnih vrtnih motivov, ki si v vrtu želijo okrasen in uporaben vrtni element.

Komarji v sonaravni mlaki ne predstavljajo resne nadloge

Velikokrat pomislimo na težave s komarji. Ličinke komarjev so izvrstna hrana za vodne prebivalce vrtnih mlak. Tako se z ličinkami hranijo, žabe, pupki in druge živali, ki se naselijo v vodni in obvodni prostor.

Ptice in druge živali, ki se zadržujejo in bivajo ob mlakah

Ptice se rade zadržujejo in celo gnezdijo ob mlakah v zavetju obvodnih rastlin. Nekatere vrste ptic se občasno zadržijo, druge vrste so redni obiskovalci vrtnih mlak. Ptice se hranijo z glodalci in polži, dvoživkami, ribami in insekti.

raca mlakarica

Race mlakarice se občasne prebivalke mlak, kjer se hranijo s paglavci. Fotografije: ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Opazimo vrste ptic kot so: siva čaplja, vodomec, domača raca mlakarica, pastirica, sivka pevka stržek in druge. Mlake so za živali tudi napajališča, kjer se odžejajo. Tako mlako ponoči obišče jež, ki je v vrtu zelo pomemben plenilec in kuna, ki se hrani z glodalci.

Zeleni svet priporoča:

Knjiga Vodni vrt je namenjena vsem, ki si želite sonaravnega ustvarjanja in bivanja z naravo ter poskrbeti za ohranjanje rastlinskih in živalskih vrst. V knjigi so uporabni napotki za izdelavo in ureditev mlak in plavalnih bazenov, vzdrževanje in zasaditev z rastlinami. Poseben zadnji del knjige je posvečen inovativnim vrtnim savnam, ki se odlično podajo v naravni ambient.

 

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige Vodni vrt avtorjev Ivan Esenko, Marjetka Hrovatin in Tevž Tavčar. Primerna je za vse ljubitelje sonaravnih vodnih vrtnih motivov, ki si v vrtu želijo okrasen in uporaben vrtni element.

Vsebina je povzeta iz knjige Vodni vrt, avtorji: Ivan Esenko, Marjetka Hrovatin in Tevž Tavčar. ZALOŽBA KMEČKI GLAS. Fotografije: ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *