April v vrtu, balkonu, visoki gredi, rastlinjaku, …

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:
Prispevek smo posneli v Vrtnem centru Frbežar in zelenjavnem vrtu Zeleni svet.

Okrasne gredice v mesecu aprilu

V okrasnih gredicah poskrbimo za sajenje novih gred. Uredimo si lahko gredo s trajnicami, z ozadje izberemo nekoliko višje grmovnice. V ospredje sadimo nižje rastline, v ozadje večje.

Najbolj do izraza pridejo rastline, ki jih sadimo v skupinah. Tako lahko s trajnicami razporedimo cvetenje skozi celo leto. Gredico pred sajenjem tudi pognojimo.

Pomladansko urejanje okrasne grede.

Urejanje grede s trajnicami.

Lavin granulat preprečuje razraščenje plevela.

KLIKNITE TUKAJ za lavin granulat, ki na ekološki način preprečuje razraščanje plevelov.

Na gredi preprečimo razraščanje plevelov z lavinim granulatom, ki ga položimo na agrotekstil ali dodamo na obstoječo gredico.

Okopavanje in gnojenje okrasnih gredic

Okrasne gredice okopljemo in pognojimo rastline. Tako preprečimo razraščanje plevela in oskrbimo rastline s hranili, ki jih potrebujejo za rast. Za dognojevenje uporabimo organsko gnojilo drobnejše granulacije, ki deluje dolgotrajno.

Okopavanje gabrove žive meje.

Okrasno gredico tudi pognojimo.

Pomladanska oskrba trate

Vrtno zelenico je treba v začetku meseca močno pregrabiti in prezračiti, da se bolje obrašča. Vso odmrlo travo odstranimo in kompostiramo. Poskrbite tudi za gnojenje in dosejevanje. Za dosejevanje praznih mest v trati uporabite namensko travno mešanico.

V primeru setve nove zelenice je treba zemljo pripraviti v začetku meseca aprila. Tako pripravljena površina naj počiva 14 dni. Tla pred setvijo obdelamo s frezo, da se znebimo prvih plevelov, ki tekmujejo s travo v začetku rasti.

Trato v začetku aprila močno pregrabimo in prezračimo.

Za tem opravilom se posvetimo setvi nove zelenice. Travno mešanico pred setvijo pretresemo, da se semena ponovno zmešajo. Če tega ne naredimo se lahko zgodi, da se semena med sabo ločijo po teži in setev ni enaomerna. Setev opravimo med polovico aprila in sredino maja.

Ne pozabimo na gnojenje vrtne trate.

Priporočljivo je, da uporabimo trosilnik.

KLIKNITE TUKAJ za popolno organsko gnojilo 6 v 1. Za gosto zeleno trato, kjer mah in pleveli ne uspevajo, višja odpornost v času suše in zime, hitro in dolgotrajno delovanje.
KLIKNITE TUKAJ za izdelke, ki vam pomagajo odstraniti mah, plevel, omogočajo kvalitetno setev in gnojenje.

Poskrbimo za sajenje sadik zelenjave, zelišč in dišavnic

V začetku meseca sadimo sadike solate, zelja, cvetače, ohrovta, brokolija, nadzemne kolerabice, pora in ostalih zelenjadnic, ki jih opazimo v vrtnarijah.

 

Pred sajenjem pripravimo gredo in jo pognojimo s konjskim gnojem v obliki pelet.

Potresemo tudi aktivator tal, ki poživi utrujena tla, izboljša rodovitnost, biološko aktivnost in strukturo tal.

Pohitimo s sajenjem zelja in ostalih kapusnic.

Ne pozabimo na sajenje zelišč in dišavnic.

Zadnja leta opažamo, da je na trgu mogoče kupiti tudi sadike čebule, sladke koruze in sladkega krompirja. Paradižnik in ostale plodovke sadimo v maju. Sadimo tudi sadike jagod, začimbnic in dišavnic.

Za dodatek solatam je zanimiv tudi listni česen. S stevijo si lahko sladkate različne jedi. Med zelišči in dišavnicami vse več sadimo tudi limonsko travo, meliso, žajbelj, timijan, origano, šetraj, rožmarin in pehtran. Zelo uporabne rastline so tudi boreč, drobnjak, luštrek in rabarbara.

Aktivator tal potresemo po površini tal.

Gnojimo s konjskim gnojem v obliki pelet.

Konjske fige v peletih ne prihajajo iz farmske reje in so brez semen plevelov.

Konjski gnoj in aktivator tal vdelamo v tla.

KLIKNITE TUKAJ za AKTIVATOR vrtnih tal, ki poživi utrujena tla, izboljša rodovitnost, biološko aktivnost in strukturo tal.
KLIKNITE TUKAJ za BIO konjski gnoj v peletih. Gnojimo pred setvijo, sajenjem in vdelamo gnojilo v tla.

V sadilno jamo dodamo zemljo za boljše ukoreninjanje.

Pri sajenju sadik je treba v sadilno jamo dodati eno sadilno lopato zemlje za lažje ukoreninjanje sadik. Po sajenju vse sadike zalijemo z vodo, ki ji dodamo tekoče organsko gnojilo.

Po sajenju zalijemo sadike s tekočim organskim gnojilom.

KLIKNITE TUKAJ za tekoče organsko gnojilo, ki ga uporabimo takoj po sajenju in vsakih 14 dni. Mešamo z vodo in zalivamo.

Kaj sejemo v zelenjavnem vrtu?

V začetku meseca pohitimo s setvijo graha, boba in sajenjem čebule. V aprilu sejemo tudi špinačo in motovilec, redkvico, rukolo, rdečo peso. Ne prehitevmo s setvami peteršilja in korenčka. Praviloma ju sejemo takrat kot krompir, ki ima rad, da so tla ogreta na 8 °C. Konec meseca aprila sejemo tudi nizek fižol. V aprilu sejemo tudi enoletne začimbnice in zelišča.

Omejite napad čebulne in češnjeve muhe

Čebulna muha začne leteti v času cvetenja višenj. Čebulo je treba pokriti z belo vrtno tkanino, ki jo napnemo na loke. Pred gredo čebule namestimo tudi velike rumene lepljive plošče, ki so na višini 30 cm od tal.

Čebulo pokrijemo in namestimo rumene lepljive plošče.

Tako ulovimo čebulno muho, ki išče prehod do čebule. Rumene lepljive plošče na gredici ohranimo do polovice maja, ko čebulna muha preneha z napadom.

Ustavite ostale škodljivce, ki so aktivni v aprilu

Po cvetenju se na rastlinah najprej pojavijo uši. V ekološkem varstvu jih ob prvem pojavu poškropimo s pripravkom na osnovi navadnega vratiča in pravega pelina. Postopek ponovimo 3 do 5 dni po prvem škropljenju. Škropljenje ponavljamo toliko časa, da odstranimo tudi nove škodljivce, ki so se razvili iz jajčec.

KLIKNITE TUKAJ in omejite čebulno muho, uši, češnjevo muho in ostale škodljivce.

Sadimo tudi posebnosti v sadnem vrtu

V mesecu aprilu sadimo predvsem sadne rastline v loncih, ki jih lahko presajamo vso pomlad. Zagotovo vas bo navdušila sadna živa z odpornimi sortami jabolk. Stebričasto sadno drevje se v širino razrašča samo 80 cm in ga lahko sadimo kot sadno živo mejo. Možno je tudi sajenje na balkon ali teraso. V tem primeru izberemo posodo, ki je večja od 70 litrov. Primerno je tudi za predvrt.

Stebričasto jablano sadimo na podobno razdaljo kot visok fižol (sorta Redcats)

Vrtičkarji boste navdušeni tudi nad posebnimi stebričastimi jablanami. Sorti Greencats in Redcats sta odporni na bolezni in sta primerni za ekološko pridelavo. Obe sorti zorita od sredine septembra dalje in se odlično skladiščita. Stebričasto sadno drevje sadimo na podobno razdaljo kot visok fižol.

Priporočamo, da v sadilno jamo mešamo 1/3 zemlje, da se stebričasta sadika bolje vraste. Če jo sadite v lonec izberite kvalitetno zemljo in jo oskrbite z dodatno oporo. Poskrbite tudi za založno gnojenje s sadjarskim gnojilom, ki ga dodamo pod območje korenin.

Za boljšo začetno rast je dobro vso sadno drevje pognojiti s konjskim gnojem v obliki pelet ali gnojilom za jagodičje. Manjše pakiranje gnojila je uporabno v atrijih in manjših vrovih.

V rastlinjaku že raste paradižnik in ostale vrtnine

V rastlinjaku že pobiramo prve plodove. Razmere v rastlinjaku nam omogočajo, da smo dober mesec dni pred vrtom. V aprilu poskrbimo za sajenje bučk, setev nizkega fižola, sadimo paradižnik, kumare, jajčevce, papriko.

Pobiranje pridelka v rastlinajku.

V prazen prostor med plodovkami sadimo in sejemo hitro rastoče vrtnine. Pred sajenjem paradižnika, paprike in ostalih plovovk poskrbimo za organsko gnojenje. Po sajenju sadike zalijemo še z vodo, ki smo ji dodali tekoče organsko gnojilo. V sadilno jamo dodamo tudi zemljo za lažje vraščanje sadik.

Rastlinjak ob koncu aprila.

Zanimiva sorta paradižnika je Buffalosteak, ki je uspešen nadomestek za Volovsko srce. Zadovoljni boste tudi s sortami Novosadski jabučar, Optima, Medeno srce, Saint Pierre, Black Krim, Yellow pershaped, Cherry ball (češnejvec), Adamo Green (pelat), Elisir (cepljen paradižnik).

Visoka greda v mesecu aprilu

Če visoke grede niste zasadili v mesecu marcu je treba najprej dopolniti zemljo, ki se je sesedla, za tem pričnemo s setvami in sajenjem. Predlagamo, da v visoko gredo sadite hitro rastoče vrtnine. Skupaj lahko kombinirate solato in redkvico ali rukolo. V visoki gredi se zelo dobro počutijo tudi začimbnice in dišavnice.

V visoko gredo dodamo zemljo in organsko gnojio drobnejše granulacije.

KLIKNITE TUKAJ za zemljo, ki jo uporabimo za polnitev visokih gred, presajanje in setev sadik.

Sajenje solate in rukole v visoko gredo.

Zemlja v visoki gredi se hitreje ogreje, zato lahko ob koncu meseca sadite balkonske paradižnike. Priporočamo sorto Tumbling Tom, ki doseže višino 30cm. Ta sorta paradižnika je enostavna za gojenje. Primeren je tudi za obešanke in korita.

Zemljo v visoki gredi pred sajenjem obogatimo z organskim gnojlom drobnejše granulacije. Po sajenju vse sadike zalijemo z vodo, ki ji dodamo tekoče organsko gnojilo.

KLIKNITE TUKAJ za tekoče organsko gnojilo, ki ga uporabimo takoj po sajanju in vsakih 14 dni. Mešamo z vodo in zalivamo.

Sajenje balkonskih rastlin

Balkonska zasaditev Rajka Vuge iz Mengša.

V aprilu sadimo tudi balkonske rastline. V začetku meseca prelistajte kataloge. Od sredine aprila naprej pa obiščite vrtnarije in izberite vaše najbolj priljubljene zasaditve za balkon ali teraso. Za uspešno rast izbirite kvalitetno zemljo brez dodane šote. V času sajenja mešajte zemljo z dolgotrajnim gnojilom Osmocote.

KLIKNITE TUKAJ za zemljo brez dodane šote, iz naravnih sestavin z dodanim organskim gnojilom.
KLIKNITE TUKAJ za dolgodelujoča gnojila Osmocote, ki jih mešamo z zemljo ob sajenju.

Sobne rastline najlažje presajamo v aprilu

Presajanje sobnih rastlin najlažje opravimo v začetku aprila. Zunaj je že dovolj toplo in delo poteka brez stresa za rastline. Sobnim rastlinam, ki rastejo v večjih loncih dosujemo ustrezen substrat. Presadimo tudi vse rastline, ki imajo utesnjene korenine in bodo hvaležne za večje posode.

Kupite si novo lončnico in jo presadite.

Čim prej presadimo tudi vse lepotice, ki smo jih kupili, saj rastejo v transportnem loncu, ki ni primeren za nadaljno rast. Orhideje presajamo, če je lubje že povsem razpadlo. Dan se vse bolj daljša in je prav, da poskrbimo tudi za gnojenje z gnojilnimi palčkami.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za BIO KONJSKI GNOJ v peletih.
Idealna izbira gnojila za GNOJENJE pred setvijo in sajenjem.
KLIKNITE TUKAJ za BIO AKTIVATOR VRTNIH TAL.
Poživi utrujena tla, izboljša rodovitnost, biološko aktivnost in strukturo tal.
KLIKNITE TUKAJ za LAVIN GRANULAT, ki na ekološki način preprečuje razraščanje plevelov.
KLIKNITE TUKAJ za več informacij o ostalih BIO ORGANSKIH GNOJILIH
za vrt, visoke grede, posode in korita.
KLIKNITE TUKAJ za BIO ZEMLJE,
ki jih uporabljamo za setev sadik, polnitev visoke grede in presajanje.
KLIKNITE TUKAJ in OMEJITE ŠKODLJIVCE (čebulna muha, uši, češnjeva muha, …).

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “April v vrtu, balkonu, visoki gredi, rastlinjaku, …

 1. Ivana

  Iščem stebelne sorte jablan, hrusk, češenj in breskev. Ali mi lahko koga priporocate.
  Vnaprej se zahvaljujem.

  Reply
 2. Milena

  Spoštovani,
  mene pa zanima, kako preprečujem obisk smrdljivcev – smrdačev, ne vem pravega naziva. Poskusila sem s škropljenjem namočene gline, pa z namakanjem sesekljanega česna v vodi, s katero sem poškropila zelenjavo, pa nič. Obstajajo morda kakšne rumene ali druge table za obešanje, da bi se te živalce lovile, morda kaj drugega, biološkega?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *