*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Vrtna pot in ideje za zasaditev prvih gredic

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO PRISPEVKA:

Najprej premaknemo in presadimo rastline

presajanje

Presajanje rastline s Fiskars Solid koničasto lopato.

 

V primeru večjih sprememb v vrtu je treba presaditi nekatere rastline, ki niso več v skadu z novo podobo vrta.

Trajne rastline vedno presajamo s koreninsko grudo. To najlažje naredimo s koničasto lopato z ostrim rezilom. Koničasta lopata je zelo primerna za kopanje lukenj, sajenje žive meje, sadnega drevja in jagodičja.

Z lopato in grabljami uredimo osnovo vrtne poti

Najprej odstranimo odvečno zemljo z lopato. To najlažje naredimo z zaobljeno ali okroglo lopato. Odstranimo samo toliko zemlje, da višina odstranjene plasti ustreza višini vrtne obrobe. Fina dela in planiranje najlažje opravimo z grabljami za zemljo.

umaknemo zemljo

Zemljo z vrtne poti odmaknemo s Fiskars Solid okroglo lopato.

fiskars grablje

Fina dela opravimo s Fiskars Xact grabljami za zemljo.

Tabela 1: Primerjava orodij Fiskars Solid™ in Fiskars Xact™

Fiskars Solid™ Fiskars Xact™
delo brez večjega napora
(funkcionalna orodja)
zmanjšamo obremenitev hrbtenice
(ergonomsko oblikovano orodje)
vzdržljiva orodja primerno za posameznega uporabnika
(velikost M in L)
lahek aluminijast ročaj lahke gredi orodij za lahkotno delo
(trpežen FiberComp™ material)
enostavno skladiščenje
(ročka za obešanje)
večje udobje in kontrola gibov pri delu
(Push & Pull ročaj)
srednji cenovni razred višji cenovni razred

KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Solid in Xact lopate, ki jih uporabljamo za ureditev vrtne poti.
KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Solid in Xact grablje za zemljo, ki jih uporabljamo za ureditev gredic in poti.

Plevel odstranimo pred postavitvijo filca

Pred postavitvijo filca ali tkanine, ki je propustna za vodo je treba odstraniti plevel. To je še posebno pomembno ob robu vrtne obrobe. V ta namen uporabimo nož za plevel, ki ima ostro konico in se ne zlomi pri odstranjevanju plevela v trdih tleh. V našem primeru smo odstranili ves plevel, ki bi se lahko razraščal ob robu rastlinjaka in robu vrtne poti.

Odstranjevanje plevela

Odstranjevanje plevela s Fiskars Ergo nožem za plevel.

KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Ergo nož za plevel.

Oblikovanje roba trate

Za oblikovanje tratnih robov uporabimo orodje, ki je namenjeno oblikovanju tratnih robov. Z njm zelo priporočamo rezanje tratnih robov pod pravim kotom. Tako je trata lepo povezana  z vrtom, cvetočo gredico trajnic, enoletnic ali z mešano gredo, ki jo krasijo grmovnice.

rob trate

Oblikovanje roba poti pod pravim kotom.

rezanje trate

Orodje za rezanje tratnih robov pod pravim kotom.

KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Solid oblikovalec tratnih robov, ki ga uporabljamo tudi za oblikovanje roba poti in rezanje tratnih robov.

Postavitev filca ali za vodo propustne podlage

Filc ali drugo za vodo propustno podlago položimo na utrjeno pot, ki jo utrdimo z valjarjem. Na manjši površini je uporabna tudi deska, ki jo položimo na tla in jo s svojo težo pritisnemo v tla. Širina filca, ki preprečuje mešanje peska in lubja z zemjo naj bo nekoliko večja, ker ga po postavitvi obrob odrežemo. Filc bo na področju vrtne poti preprečeval tudi razraščanje plevela.

Vodopropustno podlago po postavitvi obrob obrežemo.

Obroba za vrtno pot naj bo skrbno izbrana

Obroba za vrtno pot je stvar izbire posameznika. Pri izbiri vrtne poti je treba gledati na trajnost materiala. Les običajno propade v 3 do 5 letih. Plastične obrobe pogosto pokajo in se lomijo. Zelo uporabna je obroba iz reciklirane gume, ki se brez težav oblikuje, zvija in je naravnega videza.

vrtna obroba

Uporabna in trajna izbira je vrtna obroba iz reciklirane gume.

Ob postavitvi obrobe iz reciklirane gume bo vrtna obroba služila svojemu namenu še vrsto let. Kupite jo v vseh bolje založenih vrtnih centrih.

Pohodna pot s peskom, lubjem ali lesnimi sekanci

Pesek, ki je bele barve je dokaj delikaten in je primeren za trajne vrtne poti, ki so čiste. Na vrtnih gredah bolj priporočamo uporabo lesnih sekancev ali lubja. Tako bo vrtna pot bolj naravna. Tudi zemlja, ki lahko zaide na pot ob pripravi gredic, poti ne bo umazala tako kot v primeru uporabe peska.

pohodna pot

Pohodna pot s peskom, lubjem ali lesnimi sekanci.

Del gredice pognojimo z domačim kompostom

Kompost je črno zlato vsakega vrta, zato ga uporabljamo tudi v našem vrtu. Po vrtni gredi ga potrosimo pred globokim rahljanjem. To najlažje naredimo s kompostnimi vilami, ki so idelane za raztros komposta. Zelo uporabne so tudi za prenašanje trave po košnji in za odnašanje plevela z gredic.

kompostne vile

Kompostne vile so priročne za raztros in prenašanje.

Na širši gredi lahko pognojimo samo pasove, ki so namenjeni za gnojenje bolj lačnih vrtnin. V primeru mešane grede z zeljem, grahom in solato, pognojimo samo pol metrski pas, ki je namenjen gojenju zelja.

KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Solid kompostne vile.

Vrtne vile za globoko rahljanje tal

Vrtne grede pripravimo brez prekopavanja. Za delo uporabimo vrtne vile, ki jih potisnemo v tla in ročaj porinemo nazaj. Tako se tla zrahljajo v globino, kompost pa je vdelan v zgornjo plast tal in je na razpolago rastlinam tudi v začetku rasti. Tako je v tleh dovolj zraka, rastline v začetku rasti pa niso lačne. Lahka in težka tla rahljamo z vrtnimi vilami tudi ob poletni in jesenski pripravi tal za setev ali sajanje.

Globoko rahljanje

Globoko rahljanje s Fiskars Xact vrtnimi vilami.

Ročaj pri delu potisnemo nazaj.

Delo vedno opravimo takrat, ko je zemlja primerno vlažna, se dobro drobi in se ne oprijema orodja ali obutve. Za večje ali manjše uporabinike izbiramo orodje, ki je primerno njihovi višini. Uporabimo lahko tudi vrtne vile z nastavljivim ročajem.

KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Solid in Xact vrtne vile, ki jih uporabljamo za globoko rahljanje vrtnih gredic.

Ideje za zasaditev prvih gredic

Mešani posevki so dobrodošli na vsaki vrtni gredici. Med glavnati ohrovt lahko posadimo solato, ob robu pa nizek fižol. Tako bo gredica hitro pokrita z rastlinami in bomo posnemali razmere iz narave, saj tam rastejo rastline v prijateljskih združbah.

solata glavnati, ohrovt, nizek fižol, greda

Solata, glavnati ohrovt in nizek fižol so na skupni gredi.

Skupaj lahko posadimo tudi sadike solate in v vmesni prostor sejemo redkvico. Med česen lahko v aprilu sejemo rdečo peso, ki z listi hitro prekrije tla. Idej za sonaravno vrtnarjenje je veliko. Predlagamo, da z njimi poskusite tudi v vašem vrtu.

Orodje za sajenje sadik in priprava gredice

Po rahljanu tal z vrtnimi vilami poskrbimo za pripravo gredice z grabljami za zemljo, ki so zelo lahke in čvrste. Tako je gredica ravna in pripravljena na sajenje.

Sajenje solate v visoki gredi

Sajenje solate v visoki gredi s Fiskars Ergo lopatko.

Vedno sadimo v tla, ki imajo drobno grudičasto strukturo. To najlažje storimo s široko lopatko, ki jo potisnemo v tla in nekoliko odmaknemo zemljo. Sadiko posadimo tako, da odmaknemo lopatko in zemlja se sama osuje okrog rastline.

Pri tem pazimo, da je sadika sajena tako globoko kot je bila posajena v lončku ali kultipaku pred sajenjem. Izjema so paradižniki, kumare in ostale plodovke, ki jih lahko sadimo do prvih listov.

Fiskars Ergo™:

– orodje deluje v rokah naravno (ergonomsko oblikovan ročaj)
– odporno proti rji
– močna jeklena glava orodja z oblogo
– enostavno za skladiščenje (ročka za obešanje)

KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Ergo vrtno orodje, ki ga priporočamo za presajanje in rahljanje tal.

Ne pozabimo na nego tal po sajenju

kultivator s tremi zobmi za rahjanje tal

Fiskars kultivator s tremi zobmi za rahjanje tal med sadikami.

 

Sadike po sajenju zalijemo in že naslednji dan rahljamo zgornjo plast tal. Tako preprečimo, da se tla po zalivanju zaskorijo.

Za natančno rahljanje med sadikami je najbolj primeren kultivator s tremi velikimi zobmi, ki je trden, ne rjavi in se ne zlomi.

rahljanje, prezraževanje tal

Za rahljanje, prezraževanje tal lahko uporabimo motiko.

Za rahljanje, prezračevanje tal lahko uporabimo tudi motiko z ostrim rezilom in velikimi zobmi, ki je uporabna tudi za okopavanje.

Poskrbite za redno okopavanje in zalivanje

Okopavanje priporočamo po vsakem močnejšem dežju ali na 10 dni. Tako boste ohranili rahla tla in bodo tudi vrtnine bolje uspevale, manj bo tudi plevela.

Za okopavanje uporabimo motiko, ki z lahkoto prebije skorjo tal. To je posebno pomebno v začetku rasti, da tla niso preveč zbita. Kasneje rastline v mešanih posevkih prekrijejo tla in preprečujejo dežju zbijanje tal. Manj je tudi plevela.

KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Solid motiko, ki jo priporočamo za okopavanje gredic.

Sadike po setvi redno zalivamo, ker so občutljive na pomanjkanje vlage. Prav tako zalivamo vse vrtnine, ki smo jih sejali.

Spomladi je zastirka na vrtu lahko težavna, če je preveč dežja. Zastajanje vode je še posebej težavno v težkih ilovnatih tleh in ravnih gredicah brez naklona. Zastirka je najbolj uporabna v poletnem času, takrat tla pokrijemo takoj po sajenju sadik.

Zeleni svet priporoča:

Fiskars orodja za nego zemlje so številka ena v svetu vrtnega orodja. Orodje odlično služi svojemu namenu rabe. V srednji cenovni razred uvrščamo orodja Fiskars Solid. V višji cenovni razred uvrščamo orodja Fiskars Xact, ki jih boste uporabljali še vrsto let. Tako vas bo delo v vrtu osrečevalo vsak dan v letu.

KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Solid in Xact vrtne vile, ki jih uporablamo za globoko rahljanje vrtnih gredic.
KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Solid in Xact grablje za zemljo, ki jih uporabljamo za ureditev gredic in poti.
KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Solid in Xact lopate, ki jih uporabljamo za ureditev vrtne poti.
KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Ergo vrtno orodje, ki ga priporočamo za presajanje in rahljanje tal.
KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Ergo nož za plevel.
KLIKNITE TUKAJ za Fiskars Solid oblikovalec tratnih robov, ki ga uporabljamo tudi za oblikovanje roba poti.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Vrtna pot in ideje za zasaditev prvih gredic

  1. martina

    Najlepša hvala za vse prikaze … nekaj bom zagotovo letos “uporabila” na vrtu … visoka greda po vaši predstavitvi v Bauhausu na women night mi dobro služi … vse kar posadim, dobro uspeva, pa še polži ne morejo v gredo … 10 cm nad tlemi smo nabili bakren trak in polži ne gredo čezenj … veliko uspehov …

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *