*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Uporabno vrtnarjenje v posodah

Jagode obešanke so slastne in cvetoče

V trgovinah so na razpolago zelo zgodnje, večkrat rodne jagode obešanke. Imajo veliko pridelka in so zelo aromatične. Jagode obešanke rodijo od konca junija dalje in jih imamo so zanimive tudi na pogled. Tako jih opazujemo z več čutili, saj je poleg okusa aktiven tudi vid. V obešanki kombinirajte jagode z belimi, roza in rožnatimi cvetovi, tako bo zasaditev lepa tudi na pogled.

Kliknite na video za ogled

jagode-posodah

Za svojo rast potrebujejo jagode v obliki obešank porabijo veliko vode in hrane. Priporočamo, da vodi za zalivanje dodate tekoče organsko gnojilo (rjava embalaža) za vse vrste sadja in zelenjave.

Sladek češnjev paradižnik, pekoči čiliji in snacky paprike

V posode lahko sadite tudi sladke češnjeve paradižnike, ki ji najbolj obožujejo otroci. V vrtnarijah najdete nizek češnjev paradižnik, navaden češnjev paradižnik s plodovi različnih barv.

Če sami vzgajate sadike paradižnika si prihodnje leto priskrbite seme sorte Supersweet, ki je zelo sladka in ga otroci obožujejo. Primerna je tudi za vzgojo v loncih.

Vzgoja paradižnikov v loncih. ©AdobeStock

Supeesweet je visoke rasti, zelo zgoden, obilno roden in dekorativen koktajl paradižnik. Plodovi so zelo sladki, rdeči, aromatični in rastejo rastejo na 30 cm dolgih grozdih. Rastlina obrodi do 100 paradižnikov v grozdu.

Za vse ljubitelje pekočega čiliji na balkonu ali terasi ne smejo manjkati. Seveda jih sadimo lahko tudi v vrt. Zelo slastne so tudi snacky paprike vseh barv. Najbolje, da jih uživamo presne, sveže, saj jih enostavno operete »pohrustate«.

Sadni vitamini iz sadja v posodah

Cvetoče jagode sorte »Toscana« z roza cvetovi so kot nalašč ustvarjene za deklice. Otroci obožujejo sočne in sladke jagode, okus bo zagotovo prevzel tudi vas. V posodah lahko sadite tudi stebričasto sadje, ki zavzame zelo malo prostora. Tako lahko na širini dobrega pol metra in nekaj metrov višine pridelate doma jabolka, hruške, slive, češnje in ostalo sadno drevje.

V posode in korita lahko sadimo tudi ostalo zelenjavo

V korito lahko posadimo kumare, blitvo, baziliko in kodrolistni peteršilj. V posodah kombiniramo tudi paradižnik, baziliko, solato in čebulo iz sadik. V korita in večje posode sadimo tudi jajčevce in mehiške kumare, ter njihov dobre sosede. Za mehiške kumare naredimo oporo. Uživamo jih sveže ali pa jih vložimo kot kumarice.

mehiske-kumare

Pravilno gnojenje vrtnin v posodah

Zemlja v katero sadimo vrtnine in druge uporabne rastline vsebuje hranila za mesec dni, zato v vse posode in korit že ob sajenju dodajamo organska gnojila drobnejše granulacije za paradižnik, papriko, kumare in ostalo zelenjavo  ali jagodičje, ki je primerno tudi za sadje v posodah.

gnojilo-naturen-zelenjavo

Ta delujejo dolgoročno. Njihovo delovanje je omejeno na 2 do 3 mesece. Za dober domač pridelek poskrbimo še za redno tedensko dognojevanje s tekočimi organskim gnjilom za sadje in zelenjavo.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


5 komentarjev na “Uporabno vrtnarjenje v posodah

 1. Terezija

  Hvala za ta zelo uporaben članek, kateri bo veliko ljudi navdušil, ki so pristaši zdravega življenja. Konec koncev je vrtnarjenje v posodah dostopno za vsakega. Prinaša pozitivno energijo, veselje in zdravo zelenjavo. Vsi se zavedamo, da bomo z vrtnarjenjem nekaj denarja privarčevali, pripomogli k našemu zdravju in ohranili stik z naravo.
  Veselo vrtnarjenje vam želim.

  Reply
 2. Maja

  Pozdravljeni Davor, Igor in celotna ekipa
  Od vseh sporočil, ki jih dobivam na moj naslov, so mi vaše ene najljubših, saj dobim ogromno uporabnih informacij in nasvetov. Imam majhen zelenjavni in majhen cvetlicni vrt in pridno upoštevam vaše nasvete.
  Hvala in veliko uspehov ter dobre volje
  Maja

  Reply
 3. Helena

  Pozdravljeni,

  kje lahko dobim snacky paprike? Poznate kakšno sorto?

  Hvala za odgovor. Helena.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *