Vrtnice v šopku, izbira vaze, rez stebla, hranila in pravilna oskrba

Kako uporabljamo vrtnice v cvetličarstvu ?

cvetlični šopek

Cvetlični šopek z vrtnicami.

Izbira vaze za vrtnice v šopku

Pred postavitvijo vrtnic je treba poskrbeti za temeljito očiščeno vazo. Zelo hitro se v porah sten vaz, ki niso steklene, naberejo bakterije. Ko bakterije preidejo v vodo, se tam zelo hitro namnožijo in zamašijo vodovodne cevi v steblih. To pa sledi v propad cvetja.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Najprej poskrbimo za čisto vazo, dodamo hranila in prikrajšamo vrtnice

hranila za vodo

V vodi raztopimo hranila za rezano cvetje.

Vse o rezi vrtnic in odstranjevanju trnja

Torej najprej čista posoda, nato pa poševna rez stebla z ostrim nožem, ne s škarjami. S škarjami namreč stisnemo vodovodne cevi in ponovno je pretok vode oviran.

Pri vrtnicah je bolje, da ne odstranimo trnja, rez stebla opravimo poševno.

 

Če je le možno, ne odstranjujmo trnja. Iz vsake ranice se cedi rastlinski sok, ki je v vodi idealna hrana za bakterije. Potem pa že veste kaj sledi.

Zadnji nasvet za vrtnice v vazi

Torej ko cvetje pravilno vstavimo v vazo pa še zadnji nasvet. Ne postavite šopka poleg sklede s sadjem. Iz sadje izhaja etilen, ki povzroča hitro dozorevanje cvetja in tako šopek hitreje premine.

Šopka nikoli ne postavite v bližino sadja. ©AdobeStock

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *