Vse o zalivanju, presajanju in gnojenju ciklame

Ciklamo krasijo privlačni listi in cvetovi

Ciklama nima samo zanimive cvetove, ampak tudi privlačne liste z različnimi srebrnimi vzorci. Barve cvetja so od škrlatne in rožnate do bele. Nekatere ciklame imajo cvetove z nazobčanim robom, imajo prijeten vonj, so velike ali majhne. Vse pa imajo skupno to, da imajo v zemlji gomolj. To je zelo pomembno upoštevati, ko ciklamo zalivamo.

Privlačni listi s srebrnim vzorcem.

Ciklamo krasijo cvetovi različnih barv in oblik.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kako zalivamo ciklamo?

Ciklamo vedno zalivamo ob robu ali v podstavek, po 10 minutah vodo odlijemo, nikoli pa po sredini gomolja. V tem primeru začne gomolj gniti in rastlina propade. Preprečiti moramo tudi, da bi v podstavku ali okrasnem lončku zastajala voda, saj to povzroči gnitje korenin.

Ciklamo vedno zalivamo ob robu ali v podstavek.

Zalivanje po cvetenju

Po končanem cvetenju ciklamo vse manj zalivamo, dokler vsi listi ne porumenijo in odpadejo. Ostal je le gomolj in rastlina je prešla v obdobje mirovanja.

Liste odstranjujemo previdno

Ciklami redno odstranjujemo rumene liste in odcvetele cvetove. Pri tem počakamo, da peclji postanejo ohlapni. Nato pecelj primemo tik ob gomolju, ga rahlo zasukamo in izpulimo. Le na tak način v celoti odstranimo odmrlo tkivo iz gomolja. V nasprotnem primeru je lahko del odmrlega peclja žarišče gnitja gomolja.

Gnojimo zmerno in pametno

Na tri tedne vodi za zalivanje dodajamo gnojila, ki vsebujejo večji delež kalija, saj to makro hranilo spodbuja tvorbo cvetov. Pri gnojenju upoštevamo navodila za uporabo in ne pretiravamo z gnojenjem. Zmerno gnojenje se bolj obrestuje. Pretiravanje lahko povzroči ožig korenin.

Pravi lonček reši težave z zalivanjem

Ciklama se najboljše počuti v pravem lončku in ustreznem odcednem substratu. Okrasni lonček z vodno zalogo in plovcem reši težave z zalivanjem. Tako bo ciklama pravilno zalita in ne bo podvržena težavam, ki jo pestijo v klasičnem lončku.

Okrasni lonec z vodnim zalogovnikom, plovcem in drobnim kamenjem.

Kdaj je čas pravi čas za presajanje?

Gomolj ciklame očistimo in presadimo pozno poleti. Postavimo jo na svetel prostor in skrbimo za stalno vlažen substrat. Ko začne iz gomolja poganjati, jo normalno zalivamo. Pri temperaturi prostora moramo vedeti, da ciklame najbolje uspevajo v prostorih z 13 – 18ºC.

Kako presadimo ciklamo?

Ciklamo izlončimo in odstranimo polovico substrata od koreninske grude, ter gomoljčka. Na dno lončka dodamo drobno kamenje. Z drobnim kamenjem, ki omogoča dobro drenažo zapolnimo tudi prostor okrog koreninske grude. Tako omogočimo dobro odvajanje vode.

Ciklamo najprej izlončimo.

Dno lončka in prostor okoli koreninske grude zapolnimo z drobnim kamenjem.

Plovec nas opomni, če je treba rastlino zaliti

Ciklama je posajena v nov lonček z vodnim zalogovnikom, substrat okoli nje je utrjen. Plovec nas bo opomnil na zalivanje. Če plovec kaže, da v vodnem zalogovniku ni vode (minimum), je potrebno rastlino zaliti. V primeru, ko se plovec dvigne do vrednosti maksimum nas opozori, da je rastlina dobro preskbljena z vodo in je ni potrebno zalivati.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Plovec na minimumu nas opomni, da je ciklamo treba zaliti.

Rastline na zalivamo, če je plovec na maksimumu.

 

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Vse o zalivanju, presajanju in gnojenju ciklame

    • Zeleni Svet Avtor

      Pozdravljeni g. Anton, zakaj orhideje propadajo je več razlogov, največkrat premalo ali preveč zalite, neustrezna lega – preveč sonca, prenizka temperatura zraka pozimi.

      Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *