*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Zajčki, cinije, petelinji greben in tagetes – cvetoče lepotice podeželskih vrtov

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO NASVETA:

Foto in video: Arboretum Volčji Potok.

Omenjene klasične cvetoče lepotice so rastline sončnih cvetličnih gredic, obrob zelenjavnih vrtov, lepo bodo uspevale celo v koritih in loncih. Že naše babice in kmečke gospodinje so jih rade gojile na vrtovih, saj je bil `kmečki pušeljc` nepogrešljiv v vazah doma in na grobovih. So nezahtevne in potrebujejo malo časa za oskrbo.

Cvetlična podeželjska zasaditev

Cvetlična podeželska zasaditev z enoletnicami. Foto: AdobeStock

Vsem dobro poznani zajčki

Zajčkov se spominjamo iz klasičnih kmečkih vrtov. Cvetijo od junija do septembra. Delimo jih na nizke, ki zrastejo do 20 cm in visoke, ki zrastejo do 80 cm.

zajcki

Zajčki lepo cvetijo v najrazličnejših barvah. Cvet zajčka od blizu.

Barve cvetov so lahko rumene, rdeče, oranžne in bele barve. Je priljubljena cvetlica za rezanje in šopke. Prvo leto po setvi cvetijo nekoliko manj, v drugem letu je cvetenje bujnejše. Za neprekinjo cvetenje v sezoni je nujno opravilo pobiranje odcvetelih cvetov in izrezovanje stebel, ki ne nastavljajo novih cvetov.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Turški nagelj

turški nagelj

Turški nagelj je elegantna cvetoča lepotica za grede in šopke.

Turški nagelj več let uspeva na istem mestu, vsako leto je cvetenje bujnejše. Poznamo veliko sort, ki se delijo glede na višino sorte in barvo cvetenja. Večinoma so višine od 50 do 60 cm.

Cvetijo v beli, rožnati rdeči in celo dvobarvne kombinacije. Odcvetele cvetove redno odtrgavamo. Gojimo jih tudi za rezano cvetje, cvetovi lepo dišijo.

Cinije

Cinije so poleg aster nepogrešljive v vsaki vrtni gredici. Sadimo jih tudi na obrobe zelenjavnih vrtov. Gojimo jih tudi kot rezano cvetje v kombinaciji z drugimi cvetlicami.

cinije

Cinije so nepogrešljive cvetlice za obrobe in cvetoče skupine rastlin na gredah.

 

Poznamo veliko sort, ki se ločijo po višini rasti. Nižje do 20 cm so primerne za lonce in korita. Višje 60 cm+ gojimo na gredicah in obrobah. Redno pobiramo odcvetele cvetove. Cvetijo večinoma do septembra.

Petelinji greben

Petelinji greben nosi ime po značilni obliki socvetja, ki spominja na obliko petelinovega trupa. Petelinji greben zraste do višine 60 cm. Poznamo sorte v rumeni, beli in oranžni in močno rdeči barvi. Cveti poleti in dolgo v jesen. Potrebuje stalno vlažno zemljo.

petelinji greben

Petelinji greben je enostavno gojiti, lepa rastlina za gredice in šopke.

 

Rastlina je primerna za sajenje v korita in lonce. Gojimo jo kot enoletnico na gredah, obrobah. Redno je treba odstranjevati odsvetela socvetja, da podaljšamo cvetenje.

Tagetes ali žametnica

Tagetes ali žametnica je nepogrešljiva vrtna cvetlica. Kot prebivalka zelenjavnih vrtov je koristna, saj vonj odganja voluharja, koreninski izločki odganjajo strune.

Poznamo veliko sort. Najbolj pogoste so pokončne, razprostrte in tenkolistne žametnice. Znotraj teh treh vrst je razširjenih zelo veliko sort. Pomembno je, da pri tagetesu redno odtrgvamo odcvetele cvetove.

tagetes

Tagetes je koristen, odganja voluharja in strune. Foto: AdobeStock

Semena enoletnic lahko vsak nabere na domačem vrtu

Nabiranje semen cvetlic je zabavno opravilo. Če nekaj cvetlic pustite, da dokončno razvijejo semena, boste v vrtu imeli še lastno domačo `proizvodnjo` semen.

semena cvetje

Semena lahko nabiramo tudi sami. Foto: AdobeStock

Za vsako rastlino se je treba posvetovati kdaj je optimalni termin nabiranja semen in kako s semenom ravnamo po nabiranju, da bo seme naslednje leto kalivo.

Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.

Zaposlen je kot svetovalec v Arboretumu Volčji Potok. Ob redni službi je predavatelj in pisec člankov in knjig. Je tajnik Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zasaditvah z enoletnicami.
Pokličete lahko tudi na telefonsko številko 041 382 659 ali 041 796 067.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *