Zakaj paradižniku odstranjujemo listje in domače rešitve?

Kaj dosežemo z rednim odstranjevanjem listja pri paradižniku?

Rastlina paradižnika bo energijo usmerila v hitrejše in boljše dozorevanje ter obarvanje plodov. Listi se bodo hitreje posušili, ker bo okoli rastline hitreje krožil zrak. Tako bo paradižnik bolje osvetljen in prezračen, manj bo možnosti za prehiter razvoj krompirjeve plesni.

Listje, ki se dotika zemlje je bolj dovzetno za razvoj glivičnih okužb, zato te liste porežemo že v začetku poletja.

zdrav paradižnik

Zdrava rastlina paradižnika z rednim odstranjevanjem listov in zalistnikov.

KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige VRTNARIMO Z MIŠO PUŠENJAK (knjižna novost). Članek je pripravljen s pomočjo omenjene knjige, ki vam bo zagotovo pomagala vrtnariti. Nova jubilejna knjiga, ki združuje bogat opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji.

Liste paradižnika odstranjujemo tedensko skozi celo poletje

Liste redno odstranjujemo pod dozorelimi ali obarvanimi plodovi. Tedensko lahko odstranimo do največ 5 listov, saj z odstranjevanjem ni dobro pretiravati. Tako bo rastlina imela dovolj energije za  nadaljnji razvoj.

Odstranili smo list paradižnika, ki se je dotikal tal.

Prvi pojav krompirjeve plesni na listu paradižnika.

 

Odstranjevanje listov je še posebej pomembno v vlažnih poletjih in rastlinjakih. Takoj, ko opazimo prvi pojav paradižnikove plesni na listih, je treba odstraniti okužene liste.

Pri delu pazimo, da plesni z rokami ne prenašamo naprej. Okuženo listje pospravimo in sežgemo.

Kako pravilno odstranjujemo liste pri paradižniku?

Listje odstranjujemo na posameznih etažah po rastlini. Vedno jih odstranjujemo od spodaj navzgor. Listi na obrani etaži nimajo več svoje vloge, zato vse liste previdno odstranimo.

Liste odstranjujemo ročno ali s škarjami, da je manjša možnost poškodbe stebla. Odstranimo tudi liste paradižnika pod dozorelimi ali obarvanimi plodovi.

Odrezana rana je dobro, da ostane gladka. Takšna rana se lepo zaceli in zmanjša možnost okužbe. Rastline paradižnika od spodaj navzgor ohranjamo tekom rastne dobe povsem gole. Liste vedno odstranjujemo v suhem vremenu.

Paradižnik pred rezjo spodnjih listov.

paradižnik po rezi

Paradižnik po rezi spodnjih listov.

Ali lahko porežemo vse liste na rastlini paradižnika?

V primeru, da je rastlina paradižnika okužena s paradižnikovo plesnijo, je treba odstraniti vse okužene liste in 3 dni zapored škropiti z žajbljevim čajem.

Pogosto se konec poletja postopoma okuži cela rastlina. V tem primeru je treba odstraniti vse liste, da plesen ne preide na plodove. Plodovi paradižnika tako dozorijo na rastlini, ki smo ji odstranili vse liste.

Zeleni svet priporoča

Priporočamo v branje knjižno novost Vrtnarimo z Mišo Pušenjak za začetnike in izkušene pridelovalce. Nova, jubilejna knjiga bo zaokrožila avtoričin opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji na vseh področjih vrtnarjenja.

KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige VRTNARIMO Z MIŠO PUŠENJAK (knjižna novost). Članek je pripravljen s pomočjo omenjene knjige, ki vam bo zagotovo pomagala vrtnariti. Nova jubilejna knjiga, ki združuje bogat opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Zakaj paradižniku odstranjujemo listje in domače rešitve?

 1. Neda Knap

  Imam lep, debel in zdrav paradižnik, ampak zelo, zelo počasi rdeči. Zanima me zakaj se letos to dogaja in kaj storiti.
  Hvala lepa.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Neda, težko natančno odgovorimo, to je odvisno tudi od sorte. Vse je odvisno tudi od načina pravilne oskrbe. Letos je sezona paradižnikov zelo dobra.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *