*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Vas zanima kako pravilno zalivamo orhideje?

Svetuje Tomaž Jevšnik, strokovnjak za orhideje.

Zalivanje orhidej falenopsis v okrasnih lončkih

Orhideje imamo lahko v okrasnih lončkih, kar pomeni, da njihove korenine ne bodo na  svetlobi. To ni velika težava, saj v svojih domovih dajemo prednost videzu, poleg tega pa je rastlina v okrasnem lončku tudi bolj stabilna.

Predstavljamo vam nekaj najprimernejših načinov zalivanja:

1. Namakanje lončka v vedru vode

namaknaje-vedro

Najboljši način zalivanja je namakanje lončka v vedru vode, ki po potrebi, predvsem v toplem delu leta, vsebuje gnojilno raztopino. Le tako bomo dosegli, da se celotna vsebina dovolj dobro namoči.

Lonček pustimo namočen v vedru od ene do deset minut, nato pa ga temeljito odcedimo, preden ga ponovno postavimo v okrasni lonček.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev knjige, ki jo je napisal naš sogovornik Tomaž Jevšnik. Knjiga podrobno opisuje gojenje najpomembnejših rodov tropskih orhidej.

2. Zalivanje s tuširanjem

Podoben učinek dosežemo s tuširanjem, hkrati pa lahko osvežimo tudi liste in z njih speremo prah, kar je priporočljivo narediti nekajkrat na leto.

voda-vrsicku

Nasvet. Bistveno pri zalivanju je, da orhideje nikoli ne stojijo potopljene v vodi več kot en dan. Vseeno je ob kateri uri dneva zalivamo, poskrbeti moramo le, da voda v vršičku, od koder izraščajo novi listi, ne ostane čez noč. To bi lahko povzročilo gnitje najmlajšega lista, ki je še zelo nežen in občutljiv za napade bolezni.

3. Zalivanje z zalivalko

zalivanje-zalivalko

Klasično zalivanje z zalivalko je prav tako dobro, le da bomo morali skozi lonček zliti kar nekaj vode, da ga bomo temeljito premočili.

4. Škropljenje po listih in cvetovih

prsenje

Orhideje lahko škropimo tudi po cvetovih. V tem primeru se izogibajmo vlagi, ki bi na nežnih cvetovih ostala čez noč, saj lahko pride do pojava botritisa. Ta glivična bolezen se pokaže kot drobne črne pike na cvetovih in lahko popolnoma skazi videz orhideje.

Nasvet. Med posameznimi zalivanji se mora substrat v celoti presušiti. Tako lahko pride zrak do vseh korenin, kar je nujno za njihovo dihanje, saj se bodo korenine v primeru stalne vlažnosti substrata zadušile in kmalu zgnile.

Načini za lažje določanje vlažnosti substrata

A) Kadar nismo prepričani, ali je vsebina lončka že dovolj suha ali ne, je bolj pametno počakati dan ali dva, kot pa rastline takoj zaliti. Falenopsisi namreč bolje prenašajo sušo kot pa pretirano, dolgotrajno vlago okoli svojih korenin. Prozoren lonček nam omogoča razmeroma dober pogled v notranjost in s časom se bomo naučili oceniti primerno stopnjo presušenosti, ter pravi trenutek za zalivanje.

B) Drugi način za določanje je ocena vlažnosti glede na težo lončka. Ugotoviti moramo, kako težek je lonček z orhidejo, kadar je popolnoma suh in kadar je premočen. Uspešnost tega načina je prav tako odvisna od občutka, ki ga pridobimo z izkušnjami.

C) Tretji način je uporaba prsta, ki ga previdno potisnemo čim globlje v substrat in se nato odločimo, kako vlažna je notranjost. V profesionalni proizvodnji se vsak dan preverja stanje vlage v lončkih, saj je to poleg primerne klime (temperatura, osvetlitev, zračna vlaga) eden najbolj pomembnih pogojev zdrave in hitre rasti orhidej.

Zeleni svet priporoča:

Orhideje niso zahtevne lončnice. Priporočamo, da jih pravilno zalivate. V pomoč vam bo tudi odlična knjigam ki jo je napisal vodilni slovenski strokovnjak za orhideje. Tomaž Jevšnik je soustanovitelj in direktor podjetja Ocean Orchids.

Več nasvetov za uspešno gojenje orhidej najdete v odlični knjigi:
Orhideje “Gojenje tropskih orhidej”

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev knjige, ki jo je napisal naš sogovornik Tomaž Jevšnik.  Knjiga podrobno opisuje gojenje najpomembnejših rodov tropskih orhidej.

natisni članek

Tomaž Jevšnik, Ocean Orchids d.o.o.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


14 komentarjev na “Vas zanima kako pravilno zalivamo orhideje?

 1. Suzu

  Na mojih listih se je pojavila kot v smolo ovita živalca kako se tega rešim ali se sploh lahko.Hvala za odgovor

  Reply
 2. Vesna

  L.p nevem zakaj so mi na orhidejah odpadli vsi listi in nic ni videt da bi kje poganjale kak nov list. Nevem kaj je narobe hvala za odgovor.

  Reply
  • Milena

   Ce imate v istem prostoru jabolka je to zagotovo smrt za vaso orhidejo.Preverjeno ker imam sama ze 62 orhidej razlicnih sort in to je na mojih preizkuseno.

   Reply
 3. Breda

  Moje orhideje so bogato cvetele tri ali štiri leta nazaj, potem pa samo še sem in tja kakšen cvet. Imam jih 10, nobena se ne obnaša prav lepo. Lani sem jim zamenjala zemljo oziroma substrat za orhideje. Ob namakanju jim dodajam gnojilne tabletke Plantela. Pogosto se tudi zgodi, da že nastali popek kar odmre oziroma se posuši. Kaj naj storim, da me bodo spet razveseljevale s svojimi cvetovi.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, upoštevajte zasenčenost, direktno sonce jim škodi, ne izpostavljajte jih prepihu v zimskih mesecih, zoreče sadje naj ne bo v istem prostoru, škodi tudi cigaretni dim, poglejte korenine, če so zdrave (biti morajo zelenkaste, ko so namočene9 in belkaste, ko so delno izsušene. To velja za orhideje Phalaenopsis. Lahko pošljete foto vaših orhidej na info@zelenisvet.com.

   Reply
 4. Dragica Žižek

  Pozdravljeni
  Mene pa zanima kaj narediti z orhidejo ki jo je napadel kapar. Prosim če mi lahko kaj svetujete. Hvala in LEP POZDRAV

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *