*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako zasadimo brežino, mejo in strme predele vrta?

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Video predstavitev: Andreja Pogačar Špenko, univ. dipl. inž. agr., Arboretum Volčji Potok.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju.

Položnejše zasaditve so enostavne s pokrovnimi rastlinami

Na položnejših zasaditvah brežin uporabimo malo gostejšo zasaditev s prekrivnimi rastlinami, nizkimi in srednjimi grmovnicami. Uporabimo lahko tudi trajnice in trave, ki imajo dobro razvit koreninski sistem. Tako preprečimo izpiranje zemlje in jo zadržimo na brežini.

Položna zasaditev popestri dostop do hiše.

Primer položnejše zasaditve brežine.

Rastlinske tepihe položimo na zelo strme brežine

Na osnovo tal najprej pritrdimo mrežo za senčenje. Nato sledi dodajanje armaturne plošče z največjimi razmiki, ki jih ponovno pričvrstimo v podlago.

Na osnovno postavitev lahko sadimo rastline z zelo majhno koreninsko grudo ali položimo tepihe trpežnih rastlin, ki se same ukoreninijo. Rastlinske tepihe še dodatno pritrdimo na osnovo.

Zasaditev zelo strme brežine z rastlinskim tepihom.

Kako zasadimo nekoliko manj strmo brežino?

Erozijo zmanjšamo z uporabo kokosovih vlaken, ki jih razporedimo na brežino. Sadimo rastline, ki nimajo velikega koreninskega sistema. Tako preprečimo razraščanje plevelov in odnašanje zemlje iz okolice sajenja.

Zasaditev zelo strme brežine s panešpljo in praprotjo.

Kokosova vlakna v zgornji zasaditvi je prerasla panešplja. Med panešpljo se razrašča praprot, ki poskrbi za prikupno zeleno podlago zasaditve.

Za barvitost zasaditve v ozadju poskrbijo tudi različne grmovnice, ki so lepe v listih in cvetenju. Izbiramo grmovnice, ki s koreninami dobro zadržujejo zgornjo plast zemlje ter tako preprečijo drsenje tal.

V brežine, meje in strmine sadimo nizke iglavce ter zimzelene listavce

Med iglavci za zasaditev brežin so primerni nizki brini, ruševje in ostali nizki iglavci. Med brini so zanimivi predvsem brini, ki so nižje, pokrovne rasti ter počasi rastoči. Nizke iglavce kombiniramo z zimzelenimi listavci. To so predvsem trdoleske, bršljani, panešplja in kosteničevje.

V brežine sadimo različne iglavce.

Primer zimzelenih listavcev.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju.

Letne čase v brežini pričarajo listopadne grmovnice

Med listopadnimi grmovnicami so zanimive medvejke, petoprstniki, češmini, ki cvetijo v različnih letnih časih. Tako nam s svojim cvetenjem popestrijo brežino v drugačnih časovnih obdobjih. Zagotovo ne pozabimo tudi na sajenje pokrovnih vrtnic, ki so kraljice med nizkimi grmovnicami.

Sadimo lahko tudi listopadne grmovnice.

Andreja Pogačar Špenko, univ. dipl. inž. agr.

Andreja Pogačar Špenko, univ. dipl. inž. agronomije je svetovalka za trajnice, enoletnice, balkonsko cvetje in zelenjadnice v Arboretumu Volčji Potok. Projektira privatne vrtove, okolice poslovnih prostorov in javne zelenice v lasti občin. Ob redni službi piše članke in predava.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


4 komentarjev na “Kako zasadimo brežino, mejo in strme predele vrta?

 1. irena erjavec

  zelo, zelo lepo 😉 mi moramo najprej narediti škarpo in čez kakšno leto bomo sadili, Hvala, lp in veliko uspehov tudi v bodoče !!!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Irena, hvala tudi vam, ker nam sledite, zagotovo vam lahko pomagamo z nasveti. Kar je pri nas dobra praksa, radi delimo naprej.

   Reply
 2. irena erjavec

  zelo, zelo lepo 😉 mi moramo najprej narediti škarpo in čez kakšno leto bomo sadili, Hvala, lp in veliko uspehov tudi v bodoče !!!
  Imam pa vprašanje, letos sem posejala kar zajeten kos pora, letnega in zimskega. Skozi celo leto smo ga …, sedaj pa mi ga je še kar nekaj ostalo; Kako ga pripraviti (oskrbeti _ zaščititi, porezati,…, da ga bomo lahko imeli skozi vso zimo in še na pomlad ??? Hvala in lp , Irena

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Irena, hvala tudi vam, ker nam sledite. Por lahko tudi zamrznete, če ga je preveč. Če ste sadili ali sejali zimski por lahko na jesen še pustite na vrtu in pobirate sproti.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *