*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Zasaditev cvetličnih posod in oskrba trajnic pred zimo

Kako se opravil strokovno lotimo, nam v video prikazu razloži Matic Sever iz vrtnarije Trajnice Carniola.

Zasaditev cvetličnih posod za zimo

Najrazličnejše posode in korita posadimo z rastlinami, ki bodo krasile čas do pomladi in seveda tudi v pomladanskem času. Uporabimo lahko drobnocvetne privešujoče mačehe, nizke čebulice, raznovrstne spomladanske trajnice in grmovnice z barvitimi poganjki, kot je v našem primeru sibirski dren.

Uporabimo kvalitetne substrate in poskrbimo za dobro drenažo.

Katere trajnice porežemo in kako se rezi pravilno lotimo?

Porežemo tiste trajnice, ki bi nam kazile izgled vrta. Predvsem je pomembno porezati tiste vrste trav, ki bi jih sneg močno poležal in uničil.


Skoraj do tal porežemo: vrtne marjete, ostrožnike, jetičnike, plahtico, zvončnice, lepe očke, dresni, perunike, maslenice, mačjo meto,…

Nekatere trajnice režemo, ko jih polomi sneg ali konec zime: ameriški slamnik, jesenske astre, hermelike, bodoglavci, osladnolistni rman (Achillea filipendula), rudbekije, miskante, pampaške trave, perjanke.

Trajnice konec jeseni porežemo le delno, če smo na rez pozabili konec poletja ali počakamo do pomladi. To so: perovskija, sivka, nemški rožmarin, šetraj, žajbelj,…

Rozetastim trajnicam, ki jih pustimo do pomladi, odstranimo lahko le poškodovane in suhe liste. To so: nekateri naprstci, možine, lučniki ali papeževe sveče, pegasti badelj itd.

Zimzelene trajnice pustimo čez zimo. Omenjene trajnice so: plazeči skrečnik, mandljevolistni mleček, zimzeleni šaši in trave, črna kačja brada, liriope, zimzelene praproti, binkoštni in deltasti nageljčki, iskrivke ali hojhere in bergenije.

Zimzelene šaše in ovčje bilnice nekoliko očistimo odpadlega listja in spodnje dele listja.

Kitajski trstikovec ali miskant rahlo povežemo, da ga sneg ne poleže. Enako ravnamo tudi s pampaško travo. Tako povezan šop bo zdržal preko zime, vendar ne zategujmo pretirano, saj bi tak snop izgledal precej nenaravno.

Pobiranje in shranjevanje semen trajnic

Poberemo semena trajnic, ki so do zdaj ohranile semena in jih shranimo v papirnato vrečko. Semena moramo očistiti in posušiti. Semena moramo shranjevati na zunanjem prostoru, da naravno poteče stratifikacija, kar pomeni aktivacijo hormonov za uspešno kalitev.

Delitev trajnic

V našem primeru smo razdelili hosto. Idealno bi jih bilo sicer deliti prej, a hoste so dovolj trpežne, da to lahko storimo tudi sedaj. Na splošno se pri trajnicah lahko držimo pravila, da jeseni delimo tiste, ki cvetijo do konca junija, ostale pa delimo zgodaj spomladi. Izjema so npr. potonike in lilije, ki jih delimo le jeseni.

Kako zaščitimo rastline pred mrazom?

Za zaščito pred mrazom uporabimo materiale kot je smrečevje, sekance ali porezane dele trajnic.

Pospravimo tudi na zmrzal občutljive rastline, kot so dalije. Pospravimo jih v suh prostor, kjer ne zmrzuje. Če je pretoplo, se nam lahko izsušijo, zato jih redno pregledujmo.

Naročite se na aktualne vrtnarske novice

Podobne vrtnarske novice lahko tedensko prejemate na vašo elektronsko pošto. Na novice se brezplačno naročite na spletni strani Zeleni svet, prijavo potrdite na vaši elektronski pošti.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *