*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Učinkovita zaščita proti čebulni muhi

Čebulo moramo takoj po sajenju pokriti

Kliknite na video za ogled.

Čebulo največkrat sadimo iz čebulčka, redkeje v sadikah, nekatere sorte tudi sejemo. Zelo pomembno je, da takoj po sajenju grede z čebulo pokrijemo z letno kopreno, lahko so tudi stare zavese ali milimeterska mreža.

prekrivanje-koprena

Čebula muhi diši, zato ta škodljivec najde vsako luknjo, ki smo jo nehote pustili po pokrivanju. Izbrano pokrivalo namestimo na loke iz pocinkane kovine, vrbovih ali leskovih vej.

Čebula ne prenaša ploskega prekrivanja, ker se listi ne morejo razviti. Prav tako pazimo, da bodo loki na višini vsaj 50 cm nad gredico.

Do kdaj čebulo pokrivamo?

Grede naj bodo pokrite do prve polovice maja. Pod pokrivali ne pozabimo pleti, zalivati in plitvo okopavati zemlje, saj nam bo čebula zelo hvaležna za to opravilo. Zapleveljenost gred z čebulo pospešuje razvoj plesni in ovira rast in debelitev čebule. Za obdelavo tal v času pojava muhe na gredicah čebule izberemo vetrovne dni, ker je let muhe takrat oviran.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in razveselili vas bomo s podobnimi vrtnarskimi novicami.

Kdaj se čebulna muha pojavi?

Let čebulne muhe sovpada z cvetenjem višenj. Ta čas je navadno v sredini aprila, lahko tudi prej, odvisno od leta. Ker pa višenj nimamo vedno in povsod na očeh je prav, da se pokrivanja lotimo takoj po sajenju, še posebej takrat, ko sadimo čebulo že v času odlaganja jajčec čebulne muhe.

Viden prvi napad čebulne muhe na listih. (Foto: Miša Pušenjak)

Viden prvi napad čebulne muhe na listih. (Foto: Miša Pušenjak)

Za ugotavljanje prisotnosti čebulne muhe na vrtu, lahko uporabljamo rumene lepljive plošče. Obesimo jih največ 20 cm nad gredice s čebulo, saj so rastline v tem času še majhne.

Z rumenimi ploščami muh ne bomo polovili, zato se raje lotimo temeljitega pokrivanja.

Škodo na čebuli povzročajo majhne ličinke

Škodo povzročajo ličinke žerke, ki objedajo notranjost čebule. Ličinke so bele barve, brez nog in velikosti 6 – 8 mm. Škodo opazimo meseca maja, ko rastline venejo, listi pa so blede barve. Srčni list je zvit in nagnit zato ga brez težave izpulimo.

Kasneje ima lahko čebulna muha še največ dva rodova. Drugi rod muhe ogroža predvsem čebulo v jeseni, namenjeno prezimovanju.

Nekateri vrtičkarji čebulo sadijo od druge polovice maja naprej, kar pa iz stališča kakovosti pridelka in skladiščnih sposobnosti ni najboljše.

Čebulo lahko sadimo tudi po drugi polovici maja v rastlinjake skupaj s paradižnikom, bučkami in kumarami. Ta termin sajenja na domačem vrtu ni najboljši in ga tudi ne priporočamo.

Čebula zahteva širok kolobar

Za pridelovanje čebule je pomemben dovolj širok kolobar. To pomeni, da čebulo sadimo na isto mesto (v kolobarju poljino) šele najmanj tretje leto, priporočljivo pa je na vsakih pet let.

Dobri in slabi sosedje

tabela-cebulaprenesi tabelo PDFDobri sosedje

Čebulo združujemo v mešane setve, to so: solata, motovilec, korenček, pastinak, črni koren, azijska listna zelenjava, bučke, kumare, paradižnik. Mi smo na gredice s čebulo umestili razne sorte solat, ki jih bomo sproti pobirali. Med čebulo lahko sejemo koprc in janež. Dobri predposevki čebule so tudi žita.

  

Slabi sosedje

Ne sadimo je za stročnicami (fižol, grah, bob, leča, čičerika idr.). Slabi sosedje so tudi kapusnice (zelje, ohrovt, brokoli, kolerabica idr.), kot tudi krompir, špinača, beluši in od začimb majaron. Tudi pese raje ne sadimo ali sejemo v vmesne prostore med čebulo.

Zeleni svet svetuje:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo v domačem vrtu, balkonu, terasi ali atriju. Če so naši nasveti uporabni, jih posredujte tudi vrtnarskim prijateljem.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in razveselili vas bomo s podobnimi vrtnarskimi novicami.

natisni članek

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Učinkovita zaščita proti čebulni muhi

 1. anica

  imam posajeno magnolijo 3 leta na vzhodni strani, opažam da se je po vejah razvilo veliko lišaja, kako naj ga odpravim?
  pred 1 tednom sem posadila čebulo, ali je še smiselno pokrivanje, ali sem že prepozna?
  svakinja je kupila bršljinke, po spodnji strani listov so nekakšne kraste, ali gre to za kakšno bolezen?
  hvala za odgovore in lep pozdrav Anica

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   lišaje odstranite z krtačo. Naj ne bo pregroba žičnata, da ne poškodujete lubja.Krastavost na bršljinkah pa je najverjetneje plutavost. Prosimo za fotko.

   Lep pozdrav!

   Reply
  • Janez

   Marija, pri nas že zadnji dve leti rdeči polži jedo tudi čebulne liste.
   Lansko leto pa je večino čebule požrl voluhar.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Zimski česen napada česnova muha, zdaj bo pokrivanje proti muhi nekoliko pozno. Pokriva se v mesecu marcu. let muhe je že pri temperaturi 5 C.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *