Zelišča z balkona, visoka greda in rastlinjak v septembru

Najljubša zelišča iz gred presadimo v posode in korita

September je pravi čas, da svoja najljubša zelišča iz vrtne grede presadite v primerne posode, ki jih v oktobru in novembru prestavimo v kuhinjo. Hladnejše dni bodo tako počakala v posodah na balkonu ali terasah. Do zime se bodo rastline tako navadile na novo rastišče in tesen prostor. Tako tudi pozimi ne boste ostali brez vaših najljubših zelišč.

Najbolj pogosto presajamo peteršilj. V posode in korita presajamo tudi drobnjak in druga trajna zelišča z vrta.

Poletna zelišča v koritih.

V posode in korita presajamo tudi drobnjak in druga zelišča z vrta.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup kvalitetne visoke grede.
**
KLIKNITE TUKAJ za predstavitev priljubljene knjige Visoke grede in vrtički v posodah.

Visoka greda v septembru

September je najugodnejši mesec, da postavite domačo visoko gredo. V tem času je dovolj naravega materiala za postavitev visoke grede. Načrt za postavitev visoke grede najdete tukaj. Srce vsake visoke grede je domač kompost, zato visoke grede nikoli ne zapolnimo samo z zemljo.

Domača solata na visoki gredi.

Po spravilu pridelka se pripravimo na nove setve in sajenja.

Na visoko gredo lahko v septembru sejete tudi rukolo, užitni tolščak, zimsko solato in nizki stročji fižol. Ne pozabite tudi na setev zimskega portulaka, redkvice, motovilca, azijske listne zelenjave, špinače in peteršilja.

Sadite lahko tudi sadike solate, brokolija, cvetače in nadzemne kolerabice. Čebulček sadite konec septembra in v začetku oktobra. S sajenjem česna počakajte na oktober. V oktobru lahko sejete tudi azijsko listno zelenjavo.

Kaj sejemo septembra v rastlinjaku?

Pod paradižnik sejemo poletne sorte solat, lahko sejete tudi motovilec in špinačo. Odločitev o izbiri vrtnine, ki jo boste sejali ali sadili pod paradižnik je v vaših rokah.

Med vrste solate lahko sejete rukolo ali redkvico. Pazite, da teh dveh vrtnin ne sejete skupaj, ker so v sorodstvu. Še vedno lahko sejete tudi stročji fižol in peteršilj. Majski srebrnjak, ki ga sejete v rastlinjak ne bo cvetel.

Seme blitve pred setvijo.

Če septembra sejete blitvo, jo boste pozimi in v spomladanskem času zagotovo veseli. Še vedno lahko sadite sadike brokolija, cvetače in nadzemne kolerabice. Pridelek brokolija in cvetače je najbolj kakovosten v pozni jeseni.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup kvalitetne visoke grede.
**
KLIKNITE TUKAJ za predstavitev priljubljene knjige Rastlinjaki na vrtu.

Paradižniku v rastlinjaku je treba porezati vrhove

V rastlinjaku paradižnik hitreje in bolj bujno raste kot v vrtu. V septembru vrhovi paradižnika segajo do vrha rastlinjaka, zato je treba paradižniku v rastlinjaku porezati vrhove. Tako poskrbite, da se bodo paradižniki, ki so se razvili na rastlini pospešeno razvijali. Rastlinjak bo tudi lažje očistiti po zaključku jesenske sezone.

Vrhove paradižnika porežemo v septembru.

Zakaj je paradižnik  zelen, nedozorel, trd in slabega okusa?

Se tudi pri vas dogaja, da paradižnik ostaja zelen na vrhu ploda in pri peclju? Opazite, da je plod nedozorel, trd, lesen in slabega okusa? Ta pojav je zelo pogost v rastlinjaku, opazimo ga tudi v vrtu. V tem primeru gre za pomanjkanje kalija, ki je posledica preveč založenih tal, visokega pH-ja in daljšega obdobja visokih temperatur.

Pomankanje kalija na plodu paradižnika.

Pomankanje kalija, je posledica preveč založenih tal, visokega pH-ja in daljšega obdobja visokih temperatur.

Pomanjkanje kalija pospešuje tudi uporaba kalcijevih listnih gnojil, ki preprečujejo črnobo na dnu ploda. Predlagamo, da kalijeva in kalcijeva listna gnojila uporabljate izmenično skupaj z aminokislinami.

Pokanje plodov paradižnka v rastlinjaku in vrtu?

Plodovi paradižnika pokajo tudi v rastlinjaku. To je posledica nepravilnega, neenakomernega namakanja. V vročem poletju plodovi pokajo tudi zaradi hitrega nihanja temperatur. To se bolj pogosto dogaja v rastlinjakih, kjer je iz različnih vzrokov motena tudi oskrba s kalijem.

Pokanje plodov paradižnika.

Rešitev proti pokanju plodov v rastlinjaku je urejen namakalni sistem in režim namakanja. Treba je poskrbeti tudi za pravilno gnojenje.

Zeleni svet priporoča:

V branje priporočamo vseh 5-ih knjig priznane avtorice Miše Pušenjak. Zelo uporabna je knjigi Visoke grede in vrtički v posodah. Prelistajte tudi novo knjigo Naravno varstvo rastlin. Najobširnejša in celovita je knjiga Zelenjavni vrt, uporabna je tudi knjiga Moj EKO vrt. Praktičen in uporaben je tudi priročnik Vodnik po vrtu.

Knjigo Visoke grede in vrtički v posodah priporočamo za vse urbana vrtnarje v mestu in podeželju.

Za ogled knjig KLIKNITE NA SPODNJE POVEZAVE:

1. Visoke grede in vrtički v posodah
2. Naravno varstvo rastlin (NOVO)
3. Zelenjavni vrt
4. Moj EKO vrt
5. Vodnik po vrtu

**
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup kvalitetne visoke grede.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *