Zelišča in zeliščni vrt na balkonu

Balkon ima vrsto prednosti, ki jih v klasičnem vrtu nimamo. Zasadite vaš balkon z uporabnimi rastlinami in uživate prosti čas v objemu rastlin.

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO PRISPEVKA:

Tri bazilike v skupni posodi

V večji posodi smo skupaj posadili tri bazilike, ki jih bomo uporabljali v kuhinji. Zelo aromatična je krimska bazilika, ki je med vsemi bazilikami najbolj odporna na hladno vreme, saj prenaša nakolioko nižje temperature kot ostali dve baziliki.

V listih in cvetovih je zelo lepa grmičasta bazilika „Magic blue“. Še posebno lepi so njeni cvetovi, ki jih radi obiščejo čmrlji. Zasaditev je zaključena s klasično baziliko Genovese.

Krimska bazilika, klasična bazilika Genovese in grmičasta bazilika Magic blue

Krimska bazilika, klasična bazilika Genovese in grmičasta bazilika „Magic blue“.

Ste vedeli, da bazilika na okenski polici, balkonu, terasi odganja komarje, muhe in ostale leteče poletne nadloge?

Vrtnica na steblu, sivka, citronska verbena jagoda in zelišče življenja

V največji posodi, ki ima volumen več kot 50 litrov smo posadili vrtnico na steblu v roza barvi, ki s svojimi povešenimi cvetovi polepša poletni čas.

V posodo smo posadili še zelišče življenja, ki se poveša čez posodo in poskrbi za nižji del zasaditve. Iz zelišča življenja bomo pripravljali zdravilni čaj, ki ima pomlajevalni učinek, deluje tudi na izboljšanje krvnega tlaka, presnove in splošno odpornost.

zelišče življenja

Zelišče življenja v družbi sivke, jagode in citronske verbene.

citronska verbena zelišče

Citronsko verbeno režemo za čaj.

 

Pri citronski verbeni „Frashman“ bomo uporabljali sveže in posušene liste, ki imajo okus po limoni. Čaj iz listov citronske verbene pomirja in osvežuje. Rastlina je najvišja v zasaditvi in jo bo treba najbolj rezati.

Za vonj Mediterana bo poskrbela še modro cvetoča sivka, ki poleti oddaja prijeten vonj. Otroci se bodo sladkali tudi s plodovi jagod.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na podobne brezplačne nasvete. Čaka vas uporabno darilo v obliki e-knjige.

Čili na balkonu, ki raste v srednje veliki posodi

Na balkonu lahko gojite tudi čilije. V našem primeru smo čili Habanero posadili v lonec volumna 15 litrov. Čili na balkonu smo sadili v drugi polovici aprila. Na čili pazimo tako, da ga ponoči premaknemo na toplo. Treba je vedeti, da je čili rastlina, ki ljubi toploto. V primeru, da ga ne želite premikati, je treba s sajenjem počakati in ga saditi v sredini maja.

Čili in grmičast paradižnik v loncu

Čili in grmičast paradižnik v hladnih dneh, nočeh premaknemo na toplo.

 

Čili ima lahko težave, če temperature ponoči padejo pod 8 stopinj C. Tudi podnevi se najbolje počuti pri temperaturi 20 stopinj C in več. Čili Habanero uvrščamo med bolj pekoče čilije, zato ga uporabljamo previdno.

Ste vedeli, da čili lahko raztopite v vodi in škropite rastline pred polži in ušmi?

Nizek grmičast paradižnik za začetnike in balkonske vrtnarje

Za vse vrtičkarje na balkonu zelo priporočamo nizek paradižnik Tumbling Tom Red, ki ne rabi posebne oskrbe in opore. Tudi zalistnikov ni treba trgati. Doseže višino 40 cm in ima drobne češnjeve plodove, ki so rdeče barve. Sadimo ga lahko v manjšo posodo in predvsem dnevno zalivamo, ko začne oblikovati plodove.

grmičast paradižnik

Skrajno desno raste nizek, grmičast paradižnik Tumbling Tom Red.

 

Tudi paradižnike na balkonu lahko sadimo od sredine aprila naprej, če posode v hladnejših dneh premikamo v svetle hodnike. Pazimo, da temperature tudi ponoči ne padejo pod 10 stopinj C. V toplem aprilu ga na balkon postavimo med 9 in 20 uro. Ponoči pa premaknemo v notranjost stanovanja ali hiše.

V zastekljenem balkonu je režim nekoliko lažji. Če ga sadimo na odprtem balkonu ali terasi brez premikanja, je dobro, da ga sadimo v sredini maja. To pravilo velja tudi za sajenje paradižnika v vrtu.

Švicarska, poprova in čokoladna meta za poletno osvežitev

Vse vrste met je najbolje saditi v posode, da se ne razraščajo po vrtu. Zato so najbolj primerne za balkone in terase. V našem primeru smo skupaj sadili švicarsko meto, ki ima okus po citrusih. Iz listov švicarske mete bomo poleti pripravljali tudi blagodejen metin čaj.

uporabna in dišeča zasaditev meta

Uporabna in dišeča zasaditev z različnimi metami.

 

Listi in rdečkasta stebla poprove mete podajo zasaditvi nekoliko kontrasta. Poprova meta ima visoko vsebnost mentola, tudi čaj je v tem primeru močno aromatičen. Čokoladna meta poskrbi za zapeljive vonjave na balkonu. Uporabna je tudi kot dodatek sladicam, saj ima okus po metini čokoladi.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na podobne brezplačne nasvete. Čaka vas uporabno darilo v obliki e-knjige.

Olivna zel, rožmarin, peteršilj, kubanski origano, timijan z vonjem limone

Olivna zel ima zelo okusne liste, ki jih dodajamo solatam. Njen okus spominja na olive. Zanimiva je tudi zato, ker lahko prezimi na prostem ali balkonu. V naši zasaditvi smo jo uporabili, ker s svojimi listi poskrbi za popestritev nasada. V kulinariki in ljudskem zdravilstvu je zelo uporaben tudi citrosnki timijan „Limone“, ki ima privlačen okus limone.

mediteran balkon

Mediteranski in tropski pridih v ozadju.

 

Kubanski origano ne prezimi na prostem, po okusu spominja na timijan. Uporabljamo ga za čaje proti kašlju, čisti tudi dihalne poti. Uporaben je tudi kot začimba za mesne jedi.

V primeru, da ga gojimo kot sobno rastlino nam čisti zrak. V naši zasaditvi zaradi oblike listov najbolj izstopa. Pri zalivanju pazimo predvsem na to, da korenine ne stojijo v vodi.

zelišča rez

Zelišča začnemo rezati dva meseca po sajenju.

Rožmarin nam v milih zimah preživi tudi na balkonu. Peteršilj pa smo v zasaditvi kombinirali zaradi oblike listov, ki še dodatno popestrijo večjo zeliščno posodo.

Plezalke za cvetoče poletje na balkonu

V večje korito smo sadili tudi cvetje za poletne dni, ki se bo vzpenjalo po opori. Tako bo balkon prijeten tudi na pogled. Skupaj smo kombinirali srobot in tunbergijo z roza cvetovi. Tudi srobot ima cvetove v roza in beli barvi.

Cvetoči srobot in tunbergija

Cvetoči srobot in tunbergija z roza cvetovi se vzpenjata po opori.

 

Otroci so v ospredje zasadili še dve jagodi. Glede na to, da je tunbergija zelo bujne rasti jo bo treba rezati, da nekoliko omejimo njeno razraščanje v celotni zasaditvi.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na podobne brezplačne nasvete. Čaka vas uporabno darilo v obliki e-knjige.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *