10 receptov za domače vlaganje pridelka

Predstavaljmo vam nekaj zanimivih in enostavnih receptov za shranjevanje vrtnin, zelišč in dišavnic.

Suhi paradižniki v olju

Majhne podolgovate in zelo zrele paradižnike prepolovimo in jih zložimo na pladenj. Postavimo jih na sonce, jih solimo in pokrijemo z gazo, da jih zaščitimo pred mrčesom. Čez dan jih dvakrat obrnemo in jih zvečer odnesemo noter, da se ne navlažijo.

sušeni paradižniki v olju

 

Ko po nekaj dneh ugotovimo, da so suhi, ne pa še povsem dehidrirani, s suho krpo z njih odstranimo nekaj soli. Nato jih zložimo v kozarce in zalijemo z oljem.

Pokrivati jih morata dva centimetra olja, ki ne sme segati višje kot en centimeter do roba oziroma pokrova kozarca. Kozarce hermetično zapremo in shranimo v hladnem prostoru.

Potrebujemo: 2 kg paradižnikov, 500 g grobe soli in olje.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kako sušimo dišavnice?

sušene dišavnice

Rastline nabiramo zjutraj v suhem in sončnem vremenu, ko so v najboljši fazi rasti glede na dele rastline, ki jih nabiramo.

Rastlin ne peremo, če to ni nujno potrebno (na primer korenine). Vedno jih sušimo v senci in v ne preveč svetlem prostoru. Sušenja je konec, ko so rastline suhe in se drobijo.

Suhe rastline shranimo v temnem prostoru v kozarcih, papirnatih vrečkah ali kartonskih škatlicah. Obesimo v suhem in zračnem prostoru.

Stebla blitve v steklenicah

Shranimo samo stebla, zelene dele listov porabimo sveže. Odstranimo nitke in stebla narežemo na 3 do 4 cm dolge koščke.

Dobro jih umijemo. Zložimo jih v steklenico s širokim vratom, ki se hermetično zapira. Potlačimo in zalijemo z mrzlo vodo. Naslednji dan vodo zamenjamo in stebla splaknemo. Postopek ponavljamo štiri dni zapored.

Zadnji dan vodo odlijemo, in preden jo spet natočimo, v steklenico dodamo zravnano kavno žličko drobno mlete soli. Hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Potrebujemo: stebla blitve, sol (1 kavna žlička na litrsko steklenico) in voda.

Kako shranimo repo, rdeče redkvice in črno redkev

konzervirana redkvica

Repo in črno redkev narežemo na kolute ali kocke, rdeče redkvice pa pustimo cele. Vse skupaj zložimo v kozarce, potlačimo, obtežimo s kamnom in dodamo slanico (30 g soli na liter vode). Uporabimo jih kot predjed.

Sok, ki je nastal med mlečnokislinsko fermentacijo, shranimo za juhe in solatne omake, saj izvrstno nadomesti kis.

Potrebujemo: repo, rdeče redkvice, črno redkev, sol in vodo.

Jajčevci v olju

Jajčevce narežemo na kolobarje. Zložimo jih v lončeno skledo, posolimo z grobo soljo in pustimo stati šest ur, da spustijo vodo. Nato jih odcedimo in osušimo s krpo.

jajčevci v olju

Skupaj z začimbami jih vložimo v kozarce, dobro potlačimo, prekrijemo z oljem in hermetično zapremo. Uživati jih lahko začnemo po enem mesecu. Priležejo se kot predjed.

Potrebujemo: 1 kg zelo majhnih jajčevcev, 1 l olja, 5 strokov česna, 12 glavic mlade čebule, 1 vejica timijana, 1 lovorov list, poper v zrnu.

Zelišča v olju

Po tem receptu shranjujemo peteršilj, liste velike kapucinke (v sončničnem olju) in baziliko (v olivnem olju).

Zelišča čim bolj na drobno nasekljamo in dodamo 10 g drobno mlete soli na kilogram zelišč. Mešanico vložimo v kozarec. Ko polnimo kozarec, pazimo, da v njem ni zračnih žepov, vendar zelišč ne potlačimo preveč, da se lahko dobro prepojijo z oljem. Nato jih zalijemo z oljem.

bazilika v olju

Za 100 g zelišč potrebujemo 150 g hladno stiskanega olja. Olje mora mešanico zelišč in soli prepojiti, tanka plast olja pa mora ostati tudi na vrhu. Kozarce nato zapremo ter jih shranimo v hladnem in temnem prostoru.

Tako shranjena zelišča uporabljamo za solatne prelive, z njimi začinimo zelenjavne in žitne jedi, na tanko pa ga lahko namažem tudi na kruh.

Ko kozarec enkrat odpremo, se vsebina obdrži še nekaj časa, če ga ne postavimo preveč na toplo in če skrbimo, da je nad zelišči vedno tanka plast olja.

Potrebujemo: zelišča (peteršilj, listi velike kapucinke, bazilika), sol in olje.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.
]

Pripravimo ‘Baguet’ (recept iz doline Aoste)

baguet

 

Trdne sestavine drobno nasekljamo ali zmeljemo, dodamo kis, vložimo v kozarce in prekrijemo z oljem. Brez kisa konzerviranje včasih ne uspe, s kisom pa vedno.

Potrebujemo: orehi (dve meri), peteršilj (ena do dve meri, po okusu), česen in čebula (ena mera, po okusu), malo kisa, nekaj inčunov (po želji), sol in olivno olje.

Odličen zeljni kompot

Liste odrežemo od stržena in jih za 24 do 36 ur pustimo razgrnjene na krpi, da malce ovenijo. Nato jih v plasteh naložimo v lončeno posodo. Vsako šesto plast zmerno posolimo, na zadnji list pa položimo krožnik in velik kamen, da z njim krožnik obtežimo in liste potlačimo. Zalijemo s kisom in vinom. En mesec pustimo, da se namaka.

zeljni kompot

Preden zeljne liste zaužijemo, jih skrbno speremo z vodo, odcedimo in narežemo na trakove. Začinimo jih s solatnim prelivom in jih ponudimo same ali s krompirjem.

Potrebujemo: 1 zeljnata glava, 1 l vinskega kisa (po okusu), 2 l rdečega vina in sol.

Za jušni dodatek pripravimo ‘Verdurette’ (mešanica jušne zelenjave)

verudette

Zelišča nasekljamo. Zmešamo jih s soljo in jih vložimo v kozarec, ki ga hermetično zapremo in shranimo v hladnem in temnem prostoru. Z mešanico pozimi začinimo juhe.

Različica: dodamo lahko tudi razne vrste zelenjave, na primer korenček, gomoljasto zeleno, stebla blitve itd., in po okusu spreminjamo razmerje sestavin.

Potrebujemo: 200 g peteršilja, 200 g krebuljice, 200 g stebelne zelene, 200 g pora, 200 g morske soli.

Zimske češnje

češnje v kisu

Češnjam porežemo peclje 1 cm od sadeža, jih umijemo in obrišemo. Prevremo lončen ali steklen kozarec in ga obrišemo s čisto krpo. V kozarec vložimo češnje in jih malce potlačimo. Zavremo kis, sladkor in začimbe in s prevretkom zalijemo češnje. Kozarec hermetično zapremo.

Ponudimo jih po dveh mesecih, podobno kot kisle kumarice, za prilogo k hladnim mesninam, terinam in solatam.

Potrebujemo: 1 kg češenj, 1 l jabolčnega kisa (po okusu), 400 g sladkorja (ali manj, po okusu), 3 klinčki 2 lovorova lista in ¼ cimetove palčke.

Shranjevanje plodov paradižnika v papirju

Septembra populimo rastline paradižnika. Vsak plod paradižnika (tako rdeče kot zelene) posebej zavijemo v časopisni, svileni ali ovojni papir. Plodovi se lepo ohranijo do decembra ali januarja; zeleni plodovi počasi zorijo in ostanejo sveži.

Zeleni svet priporoča:

Povzeto po knjigi Naravno konzerviranje hrane zbirki najboljših receptov biovrtnark in biovrtnarjev. Z naravnimi načini konzerviranja bomo brezskrbno uživali domače pridelke vrtnin, zelišč in sadja.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

]

 

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


18 komentarjev na “10 receptov za domače vlaganje pridelka

 1. robert

  Pozdravljeni. Pred vlaganjem Paradižnik lažje in hitreje delno posušiš v pečici in ni treba skrbet za mrčes in vse ostalo ko ga imaš na soncu.

  Reply
 2. Dragica kaluža

  Ja nikoli ne veš vsega, zato hvala za še kako dobrodošle nasvete ki man jih zaupate.

  Reply
 3. Božena

  Jaz sušim paradižnike v pečici. Narežem jih na polovičke, premažem z mešanico česna, olja, bazilke. Suhe potem dam v kozarce, zalijem z oljčnim oljem. Sušim jih 4 ure ali več, na temperaturi 50 stopinj. Sem sušila tudi velike, narezane na četrtine, ravno zako super.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *