Ročna freza za odstranjevanje plevela in rahljanje tal

Kliknite na video in si oglejte orodje za hitro pripravo tal:

Kdaj odstranimo plevel na vrtni gredi?

Plevel na vrtnih gredicah tekmuje z vrtninami in porabi veliko hrane in vode. Najbolje je, da ga iz grede izločimo v začetnem obdobju rasti. To najlažje naredimo po padavinah, ko delo poteka najhitreje. V težjih tleh je to dan ali dva po močnejšem dežju. V lahkih peščenih tleh lahko z opravilom pričnemo že tekoči dan, če tla niso preveč mokra.

plevel vrt

Plevel na vrtni gredi lahko enostavno in hitro odstranite po padavinah.

Kako hitro in učinkovito odstranimo plevel v vrtu?

plevel zemlja

Spodrezan plevel hitro propade in ne povzroča težav.

 

Plevel najlažje in najhitreje odstranimo z malo Ročno frezo Mici (12 cm). S tem inovativnim orodjem z lahkoto spodrežemo plevel na vrtnih gredah in poteh.

Zelo je uporabna je tudi za rahljanje tal po dežju, ker uspešno nadomešča motiko. Vse več vrtičkarjev v Sloveniji jo uporablja in so z njo zadovoljni. Delo je opravljeno lažje in hitreje kot v primerjavi z motiko.

vrtna ročna freza

Mala ročna freza Mici učinkovito in hitro odstrani plevel v vrtu.

Mala Ročna freza Mici (12):

 • za plevel na vrtni gredi in rahljanje tal,
 • 5 do 7 krat hitrejša kot motika,
 • brez bolečin in napora,
 • učinkovito in hitro odstrani plevel,
 • spodrezan plevel hitro propade.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo smo zadovoljni s frezo, nimamo pripomb. Z njo pridno pomagajo tudi otroci.” – Teja Š.

“Sem res navdušen, in če pogledate moja naročila pri vas v preteklih letih, mislim da sem jih kupil kar 5 ali 6 in jih podaril, ker je to za vrtičkarja čudovito darilo….in vsi so res zadovoljni!” – Peter K.

“Freza je bila kupljena za darilo in bo šele prišla do obdarovanca. Moja pa mi služi že tretje leto in to zelo uspešno, zato sem se tudi odločila za dodatni nakup.” – Irena R.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Mala ročna freza Mici dela 5 krat hitreje kot motika

Odstranjevanje plevela in rahljanje tal z malo Ročno frezo Mici poteka 5 do 7 krat hitreje kot z motiko. Pred začetkom del je treba preveriti, da se zemlja ne oprijema obutve ali orodja. Z malo ročno frezo Mici, ki tehta samo 1,6 kg se sprehodite (vozite) po vrtu in spodrežete plevel. Tako nimate težav s hrbtom in križem.

vrtna freza

Delo poteka 5 do 7 krat hitreje kot z motiko.

Vas zanima kako delamo z malo vrtno frezo?

Delo najlažje opravimo po dežju, ko je zemlja rahla, delo pa poteka hitro in brez zapletov. Tako vam več časa ostane za uživanje v vrtu. Delovna širina orodja je 12 cm, zato je še posebno primerno za odstranjevanje plevela v medvrstnem prostoru. Orodja ni treba dvigovati, ker se preprosto vozi po gredicah. Malo ročno frezo Mici plitko vlečete ali porivate med vrstami zelenjave.

freza orodje za vrt

Orodje potiskamo ali vlečemo po gredi in spodrežemo plevel.

Tudi plevela ni treba pobirati, ker bo spodrezan v dnevu ali dveh ovenel. Pri rahljanju in okopavanju se tako ne rabimo sklanjati.

Tla rahljamo vsakih 10 do 14 dni

freza za rahla tla na vrtu

Rahla tla so najboljša za vaše rastline.

Tla v vrtu je treba rahljati vsakih 14 dni ali po vsakem močnejšem poletnem dežju. Močnejši nalivi so še posebno težavni pri mladih sadikah, ki so v začetku rasti. Takrat je treba tla redno rahljati, ker se drugače hitro zgodi, da je zemlja preveč zbita.

Treba je vedeti, da samo tako ohranjamo rahla in vlažna vrtna tla, ki niso zaskorjena.

Ostali razlogi za rahljanje tal v vrtu

Tla v vrtu rahljamo zato, da ostane razmerje vode, zraka in trdnih delcev v zemlji za rastline, kolikor se da idealno. Samo v rahlih tleh, ki so zračna, voda ob močnejših padavinah ne bo površinsko odtekala. Manj bo tudi izhlapevanja vode v poletnih dneh. Hkrati se izboljša tudi oskrba z vodo iz nižjih plasti tal. Tako je treba vrtne grede manj zalivati, kar je vsekakor dobrodošlo za vsak vrt.

freza za vrt proti zbitosti tal

Preprečite zbitost tal in poskrbite za zračnost.

V zadnjih letih se srečujemo s sušo v pomladanskih in poletnih mesecih. Zato je redno rahljanje tal z malo ročno frezo priporočljivo. Tako tla ne bodo zbita že po prvih močnejših padavinah.

Priprava vrta brez motike in lopate

Gredice v vrtu pripravimo vsaj trikrat na leto. Prvič jih s pomočjo rahljanja in ruskih vil pripravimo spomladi, drugič v zgodnjem poletju in tretjič konec poletja in v začetku jeseni, ko sejemo, sadimo za jesen in zimo. Četrtič jih lahko rahljamo v sredini oktobra, ko tla pripravimo na zimski počitek.

ruske vile premium

Tla globoko rahljamo vsaj trikrat na leto.

Z globokim rahljanjem ne vznemirjamo mikroorganizmov v tleh, ker tal ne obračamo. Tako pripravljena tla so bolj zračna, hranila in voda pa so rastlinam lažje dostopna.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manjmočne”. – Špela Z.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.
Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Gredico najlažje pripravimo z ruskimi vilami in veliko ročno frezo Mici (20)

Vrtno gredo za poletne, pomladanske in jesenske setve, sajenje najlažje pripravimo s pomočjo ruskih vil in velike ročne freze Mici (20 cm). S frezo zemljo brez motike in grabelj zdrobimo v manjše grude, ki so na površini tal ostale po globokem rahljanju. Vrt je potem pripravljen na nove setve in sajenje.

Velika Ročna freza Mici (20) je idealno orodje za zaključno pripravo tal v drobno grudičasto strukturo.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda. Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

velika ročna freza in greda vrt

Zaključna priprava gredice z veliko Ročno frezo Mici (20).

priprava tal velika vrtna freza

Priprava tal v drobno grudičasto strukturo in velika ročna freza Mici (20).

Velika Ročna freza Mici (20):

 • za pripravo grede in plevel na vrtni poti,
 • odstranjevanje plevela na njivi, sadovnjaku in vinogradu
 • 10 krat hitrejša kot motika,
 • priprava grede brez grabelj,
 • brez bolečin in napora.

 

Velika ročna freza v sadovnjaku in na vrtnih poteh

velika ročna freza

Velika ročna freza Mici (20) in odstranjevanje plevela na vrtni poti.

Veliko Ročno frezo Mici (20) lahko uporabimo tudi za spodrezovanje plevela v medvrstnem prostoru v sadovnjaku. Spodrežemo lahko tudi plevel na vrtnih poteh.

Rezilo je primerno tudi za odstranjevanje plevela med letom, če vrtnine sadimo na večje medvrstne razdalje.

Kako težka je velika ročna freza?

Velika Ročna freza Mici (20) je nekoliko težja kot Mala ročna freza Mici (12), saj brez lesenega držala za motike tehta 2,2 kg. Veliko ročno frezo po vrtu potiskate ali vlečete. Orodja ni treba dvigati, ker ga s pomočjo freze “vozite” po vrtu. Tako delo ni tako težko kot samo orodje.

Zeleni svet priporoča:

Za odstranjevanje plevela v vrtnih gredah je najbolj uporabna mala ročna freza Mici (12). Velika Ročna freza Mici (20) je bolj učinkovita za pripravo gredic pred setvijo in sajenjem vrtnin. Ruske vile Premium vam bodo pomagale pripraviti vrtna tla brez težav s križem in z manj napora.

Rezalna motika Anka, Ruske vile Premium in Nihajna motika Pepa, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.
Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

© Zeleni svet

Povezane vsebine:

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Ročna freza za odstranjevanje plevela in rahljanje tal

 1. STANE

  kaj je po vašem mnenju boljši način odstranjevanja plevela , ki je že malo večji , ali motika nihalka ( švicarski patent , ali ta rolka , ki jo predstavljate

  lp
  stane

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Stane, z ročno frezo malo in veliko smo zelo zadovoljni. Nismo pa izvedli primerjave z drugimi orodji. Odločili smo se delati z omenjenima ročnima frezama. Ugotovili smo, da je delo zelo enostavno in hitro izvedeno.

   Reply
 2. Damjana

  Na vrtu imam ogromno slaka. Redno ga pulim, pa ga je vedno več. Kaj mi svetujete?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Damjana, slak rešite z rednim puljenjem zelenih delov, prekrivanjem s črno folijo. V treh letih dokaj dobro izkoreninite slak, če redno trgate zelene dele.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *