*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Artičoka

Artičoka nam pomaga pri težavah jeter, pospešuje tudi izločanja žolča. Uživanje artičoke preprečuje nastanek žolčnih kamnov, deluje tudi diuretično. V vrtu ima dekorativno vlogo, saj jo krasijo listi in očarljivi cvetovi.

Artičoka, razmnoževanje in presajenje

Artičoko sadimo na prosto, ko mine nevarnost pozebe. V praksi največkrat kupimo sadiko. Če želimo sami vzgojiti sadiko artičoke, jo sejemo v topel zavarovan prostor že konec januarja ali v začetku februarja. Artičoka se lahko razmnoži tudi vegetativno. Meseca marca, aprila, od matične rastline ločimo čvrste stranske izrastke, ki so veliki okrog 20 cm in imajo razvite korenine. Ta način razmnoževanja je primeren tudi za jesensko obdobje.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Osnovni pogoji za rast artičoke

Dekorativni cvet artičoke

Dekorativni cvet artičoke

Artičoka na Primorskem prezimi brez težav. Drugod po Sloveniji so lahko usodne že temperature okrog -5 ºC, zato jo sadimo na južne in zavetne lege, drugače pozebe in propade. Rastline pred zimo v celinskem delu Slovenije ne porežemo, zaščitimo jo s koruznico, pokrijemo s kompostom in smrečjem.
Zaščitimo jo lahko še z belo vrtno tkanino, liste porežemo spomladi. Artičoko lahko gojimo tudi v posodi in jo konec jeseni premaknemo v zavarovan prostor. Na Primorskem je dovolj, če rastišče zaščitimo s slamo, praprotjo, kompostom in porežemo liste.

Artičoka gnojenje

Spomladi v mesecu marcu ali aprilu odstranim slamo iz pokritih  rastlin in v tla vkopljemo kompost, ki smo ga uporabili za zimsko zaščito korenin. Pred sajenjem tla obogatimo s preperelim hlevskim gnojem ali kupljenimi organskimi gnojili. Če za dognojevanje v spomladanskem času nimamo komposta, uporabimo organska gnojila, ki jih kupimo v trgovinah.

Sajenje, zalivanje in okopavanje artičoke

V domačem vrtu jo največkrat sadimo spomladi, ločeno od drugih vrtnin, saj potrebuje veliko prostora. Rastlina daje dober pridelek tri leta, nato pa jo sadimo ponovno. Artičoke sadimo na razdaljo slab meter v vrsti in med vrstami. V suhem poletju ne pozabimo na zalivanje, tako bodo rastline razvile več užitnih socvetij. Zalivamo tudi po sajenju, dokler se sadike ne ukoreninijo. Da se artičoka dobro razvija in nas razveseljuje z dobrim pridelkom, jo redno okopavamo in odstranjujemo plevel.

Dobri sosedje, bolezni in škodljivci artičoke

Artičoka se močno razrašča, zato jo gojimo ločeno od drugih rastlin. V mladostnem obdobju lahko prazen prostor med rastlinami zapolnimo s solato, grahom, nizkim fižolom, nadzemno kolerabico… Na artičokah lahko pričakujemo uši in pepelasto plesen.

Artičoka, spravilo in shranjevanje

Artičoka, omesenela socvetja.

Artičoka, omesenela socvetja.

Artičoka ima užitna omesenela, še ne odprta mlada socvetja. Z ostrim nožem jih režemo od zgodnjega poletja do oktobra. Užitni so tudi mladi listi artičoke. Manjše omesenele cvetove lahko uživamo cele, pri nekoliko starejših omesenele dele cveta potrgamo iz vretena.

Ob pojavu škrlatnih vijolični cvetov, so cvetne glavice že neužitne. Artičoka daje najboljši pridelek dve do tri leta po sajenju.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


2 komentarjev na “Artičoka

 1. Roman

  Na vrtu imamo 3 sadike artičoke visoke približno pol metra. Kako naj jih zaščitimo pred mrazom. Ali je dobro tako da okoli nje na gosto postavimo koruznico , vse to pa nato še ovijemo z vrtnarskim blagom – kopreno
  Hvala za nasvet

  Lp Roman

  Reply
  • Aleš

   Pozdravljeni! Zdaj sepetembra se prišel do ene zrele glavice artičoke, semena so bila slaba, saj so jih napadli črvi, 3 semena so vzkalila in zdaj imam 3 sadike v dnevni sobi. A mislite da bodo preživele zimo in jih bom spomladi lahko posadil na vrt?

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *