*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Bob za domač vrt

Bob je vsestransko uporabna vrtnina, ki je v zadnjem času po krivici nekoliko pozabljen. Zelo zrelo seme se lahko posuši in zmelje ter dodaja moki za peko peciva in kruha. Uporabno je tudi sveže mlado zrnje.

Bob in setev

bob v roki

Bob in setev.

 

S setvijo boba pohitite saj obožuje hladna tla, ravno tako kot česen, čebulček, grah, solata in redkvica. Bob ravno tako, kot grah veliko bolje cveti in nastavlja stroke, če so noči hladne, oz. še obstaja nekoliko večja razlika v temperaturi med dnevom in nočjo. To je v maju še možno kasneje pa se ta razlika že izbriše.

S setvijo boba, ki ima nekoliko daljšo vegetacijo je vsekakor treba pohiteti, zato ga posadite čim prej v marcu, takoj, ko so tla primerna za obdelavo. Na primorskem setve opravite že v februarju. Za jesenski pridelek ga sejte konec julija. Seme boba čez noč namočite v topli vodi ali kamiličnem čaju, ki tudi nekoliko razkuži seme.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Bob, setvena razdalja

Bob z razliko od graha sejete veliko bolj narazen, saj rabi več prostora. Razdalja v vrsti naj bo približno 20 cm, med vrstami pa naj bo vsaj dobrega pol metra.

Bob in gnojenje

Bob v primerjavi z grahom nekoliko bolj gnojimo. Uporabite lahko domač kompost v še enkrat večjem odmerku (2 l/m²) kot pri grahu.

Gnojenje s hlevskim gnojem ni priporočljivo, zato uporabite organska gnojila v razsutem stanju, v obliki pelet ali granul, ki jih kupite v trgovinah. Pri nakupu slednjih bodite pozorni na delež organske snovi v gnojilu.

Kaj sadimo in sejemo z bobom?

Bob in krompir

Bob in krompir

 

Bob velja za dobrega soseda krompirja. Dobro se bo počutil tudi poleg špinače, ki ohranja nekoliko bolj vlažna tla, hkrati pa bo na bobu napad uši manjši. Kombinirate ga lahko tudi s kapusnicami, kumarami, bučkami, bučami, melonami, sladko koruzo, lubenicami, špargljem, motovilcem, pradižnikom in jajčevcem.

Bob in slabi sosedje

Slabi sosedje boba so čebulnice (čebula, por, česen, šalotka) in paprika.

Bolezni in škodljivci boba

Bob najbolj ogrožajo črne uši. Z zgodnjimi spomladanskimi setvami v marcu bo težav z ušmi manj, če setve opravite v začetku aprila, bo napad uši nekoliko hujši. Napad uši omejite z ekološkimi sredstvi, ki jih lahko kupite tudi v trgovinah. Prve uši z rastline odstranite kar z roko, če je napad hujši odščipnite napaden vrh rastline.

Če bob sejete v marcu bo manj težav tudi z boleznimi. Bob najpogosteje ogroža rja, uvelost boba in siva plesen.

Spravilo pridelka boba

Bob lahko redno trgate za mlado zrnje, gojite ga lahko tudi za suho zrnje. V slednjem primeru v času dozorevanja porežite rastline in oluščite suho zrnje. Če želite nekoliko pospešiti dozorevanje je treba v času, ko dozorijo prvi stroki odščipniti vrh.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


2 komentarjev na “Bob za domač vrt

 1. Bernardka

  Bob nam letos sicer lepo kaže, sadili smo ga zgodaj, tudi uši smo v začetni fazi dobro pregnali.. Dela že lepe stroke, smo pa opazali, da se začenjajo posamezne sadike (ne vse) sušiti, veneti.. Verjetno gre za t.i. uvelost bova? Kako naj zdaj ukrepamo?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni!

   Verjetno gre za čokoladno plesen, pošljite nam fotografijo, da prepoznamo bolezen. Upoštevati je potrebno ustrezen kolobar ter zgodnjo setev v marcu, takoj ko dopušča vreme.

   Lep pozdrav!

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *