Obiranje odličnih domačih mandarin v Sloveniji

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Kdaj obiramo mandarine v domačem vrtu?

Sorto zelo zgodnjega mandarinovca Zorica rana in Okitsu obiramo v prvi polovici meseca oktobra. Nekoliko kasneje obiramo sorto Chahara. Mandarine obiramo, ko se pričnejo barvati v orančno barvo. To je treba storiti še pred močnejšimi ohladitvami. V primeru, da plodove ujame močnejši mraz okus ne bo več tako dober. Prve plodove obiramo 3 leta po sajenju.

Mandarine obiramo, ko se pričnejo obarvati.

V Sloveniji obiramo zelo zgodnje sorte mandarin

Obiranje mandarin je odvisno od sorte. Zelo zgodnje sorte mandarin so Zorica rana in Chahara. V Sloveniji največ gojimo zelo zgodnje sorte mandarin, da lahko dozorijo tudi v hladnejšem podnebju. Obdobje zorenja v celinskem delu Slovenije sovpada z mesecem oktobrom in začetkom novembra. Najprej rodi sorta Zorica rana in za njo še sorta Chahara.

Zadnja rodi sorta Ovari, ki jo uvrščamo med pozne sorte in jo gojimo samo na Primorskem. Tako jo bomo lahko obirali pred prvim močnejšim mrazom.

KLIKNITE TUKAJ za sadike mandarin in ostalih agrumov.

Tabela: Sorte zelo zgodnjih mandarin, ki jih gojimo v Sloveniji

Zorica rana Okitsu Ovari Chahara
Čas zorenja (celinski del Slovenije) Polovica oktobra
(zelo zgodnja sorta)
Polovica oktobra
(zelo zgodnja sorta)
November
(pozna sorta)
Konec oktobra, začetek novembra
(zelo zgodnja sorta)
Oblika ploda Ploščato – okrogla Ploščata Ploščato – okrogla Ploščat
Kožica Tanka kožica, oranžne barve Tanka kožica, oranžne barve Tanka kožica, rumeno -oranžne barve Srednje debela, rumeno – oranžne barve
Meso ploda Brez semen, zelo sočno Zelo sočno Brez semen, zelo sočno Brez semen, zelo sočno
Ostalo Srednje velik plod, zelo okusna Srednje velik plod, zelo okusna Srednje velik plod Zelo velik plod

Zakaj obiramo zeleno-oranžne mandarine?

Okus mandarin bo najboljši, če jih obiramo, ko začnejo prehajati v svojo značilno barvo. Plodovi so v tem primeru obarvani zeleno – oranžno. Sokovi mandarin se ob hladnem vremenu preusmerijo v steblo in korenine, zato je treba plodove pobrati v začetni fazi zorenja. Tako bomo ohranili značilen sladek okus.

Značilen okus ohranimo, če jih obiramo pravočasno.

Plodove mandarin je treba obirati s škarjami

Plod mandarine najlažje obiramo s škarjami, ki jih uporabljamo za rez sadnega drevja ali trte. Tako se plod ne zatrga. Prav tako ni poškodovan poganjek mandarinovca. Pri takšnem načinu obiranja plodov preprečimo tudi poškodbe na povrhnjici mandarine. Plodovi, ki jih oberemo na takšen način tudi manj gnijejo, ker niso poškodovani.

obiranje mandarin

Plodove mandarin vedno obiramo s škarjami.

Do konca naj dozorijo med jabolki ali bananami

mandarine jabolka

Mandarine se lepo obarvajo pri sobni temperaturi med zrelimi jabolki, dodamo lahko tudi banane.

Mandarine do konca najhitreje pozorijo med jabolki ali bananami. V kleti jih v zaboju shranimo skupaj z jabolki in bodo pozorele v svojo značilno barvo.

Manjšo količino lahko skupaj z banami pozorimo tudi v kartonasti vrečki ali zaprti kartonasti škatli. V tem primeru jih zorimo pri sobni temperaturi. Tako bo zorenje še pospešeno.

Kaj se zgodi, če mandarine oberemo prepozno?

V primeru, da domače mandarine oberemo prepozno se zgodi, da postanejo grenke. To je tudi glavni razlog, da jih pobiramo, ko začnejo pridobivati svojo značilno barvo. Okus prepozno obranih domačih mandarin se spremeni, ker sokovi prehajajo nazaj v korenine in steblo. Rastlina se namreč s pričetkom hladnega vremena pripravlja na zimovanje in skladišči hranila.

Zeleni svet priporoča:

Zelo zgodnje sorte mandarin (Zorica rana, Chahara) dozorijo tudi v celinski Sloveniji. Gojimo jih v večjih posodah, ki jih pozimi premaknemo v svetlo klet, garažo ali stopnišče. Pozna sorta Owari je primerna za gojenje na Primorskem. Prve plodove obiramo 3 leto po sajenju. V celineksm delu Slovenije in na Primorskem lahko gojimo tudi limone, pomaranče in ostale citruse.

KLIKNITE TUKAJ za sadike mandarin in ostalih agrumov.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


13 komentarjev na “Obiranje odličnih domačih mandarin v Sloveniji

  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Olga, mandarine, se v roku 1 tedna do 10 dni pri sobni temperaturi povsem obarvajo in so zelo okusne, jih že veselo jemo. Zloži se jih med jabolka in banane, tako hitreje povsem dozorijo kot na drevesu. Velja za celinske razmere, če je zunaj hladneje in manj sonca.

   Reply
 1. F. Remškar

  Lepo, da ste objavili optimistično napoved glede mandarin v celinskem delu SLO. Nič pa o primernosti tal, vzgoji negi škodljivcih… to pa pogrešam!

  Reply
 2. BREDA

  Pozdravljeni, kdaj pa te mandarine cvetijo, smo na Dolenjskem na 500 mnv in rada pride spomladanska pozeba.

  Reply
 3. Sonja

  Hvala za vse vase nasvete, ki so neprecenljivi. Totej mandarine ne smemo posaditi zunaj na vrt, ker bi verjetno zmrznile, samo v posode in jih prezimiti znotraj. Ali ste morda vseeno poskusili posaditi zunaj saj zdaj zime niso vec tako mrzle. Ali svetujete striktno, samo prezimovanje v stavbi. Hvala in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Sonja, na celini mandarinovce gojimo kot posodovke, zimijo lahko tudi v rastlinjaku, ali katerikoli svetel in bolj hladen prostor.

   Reply
 4. Martina

  Pozdravljeni,
  Zanima me, če bo še kaka mandarina Zorica rana na zalogi. Lp Martina

  Reply
 5. Zdenka Gašperlin

  Imam mandarino Zorica rana in mi zelo lepo cveti na glavnem steblu, iz glavnega stebla poganja še ena vejica ima pa zelo veliko trnja in ne cveti, a je to v redu.Lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, če vejica poganja nad cepljenim mestom je to odlično, saj boste pridobili novo rodno vejo. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *