Črni teloh – zimska cvetoča lepotica

Slovenci imamo za teloh celo kopico imen kot so: glavobolka, kurja smrt, smrtnica kar poudarja njegovo strupenost. Sinonima talovnik, talač opisuje da zablesti, ko se sneg tali. Črni teloh ali črnoglavec pa govori o zunanji barvi njegove kot mezinec debele korenike.

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Kje je rastejo različne vrste teloha?

Avtohtona rastišča črnega teloha segajo od Alp, Apeninov pa vse do Balkana. Od 15 vrst tega rodu, je kar pet samoniklih v Sloveniji. Gorenjsko zastopata dišeči zeleni in najpogostejši črni teloh.

Naravno rastišče črnega teloha (Čemšeniška planina).

Na dolenjskem srečamo tudi temno škrlatni teloh. Najredkejši je hostni teloh na Štajerskem. Seveda pa se ob taki pestrosti razvije še kopica drugih zanimivih križancev.

Rastišče črnega teloha so svetli gozdovi, gozdni robovi, grmovnata pobočja in kamnita travišča na karbonatni podlagi.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kdaj cveti črni teloh?

Časovni razpon cvetenja teloha je zelo širok, saj na območjih bližjih Atlantika, kot tudi na naših prisojnih predelih zacveti že konec decembra. Zaradi zgodnjega cvetenja se ga je prijelo tudi nemško ime Schneerose ali angleško Christmas Rose – božična roža.

Zgodnje cvetenje črnega teloha v različnih barvah.

Seveda pa rastlina ne more kar čez noč razviti tako velikih cvetov. Popke začne nastavljati že v avgustu, ti pa se do konca septembra večajo, nato pa čakajo na ugodne pogoje. To je našim očem skrito, ker so popki skriti v varnem zavetju pod listi. Omenjeno lastnost vrtnarji s pridom izrabijo za siljenje, zato cvetoče teloh kupimo že za božične praznike.

Črni teloh cveti v beli barvi, kasneje spremeni barvo v rožnato in zeleno

Z rdečkastimi pikicami posuto kratko in močno cvetno steblo, poganja neposredno iz črne ali temno rjave korenike in nosi en sam bel cvet, ki navadno ni razvejano. Obarvanost popkov je odvisna od intenzitete sončnega obsevanja, zato je ob večji intenziteti roza barve, v osnovi pa je bel.

Različne barve cvetov teloha.

Čašasti kimasto viseči cvetovi so na začetku beli, nato postanejo rožnati, ob koncu cvetenja pa pozelenijo. Cvetovi črnega teloha merijo v premeru od 5 do 10 cm, s čimer je narava poskrbela, da so v tem neugodnem času opazni. Beli cvetovi le redke opraševalce privabljajo tudi z medovitimi izločki.

Pravzaprav je tisto, kar mi zaznavamo kot cvet, le kožica, ki je sestavljena iz 5 čašnih listov. 5 čašnih listov obdaja prave cvetove, ki so nežni in rumenkaste barve. Kožica je zelo vzdržljiva, zato je cvetenje teloha dolgotrajno in traja ob ugodnih razmerah kar nekaj mesecev.

Značilnost črnega teloha je tudi v usnjatih zimzelenih listih

Temno zeleni, veliki usnjati pritlični listi so zimzeleni in značilno 5, 7 ali 9 dlanasto deljeni, z celim ali nazobčanim robom. Pravimo, da so stopalasti. Obdržijo se preko cele zime in s tem omogočajo fotosintezo vsaj v času, ko ni pod snegom.

listi teloha

Teloh je prepoznaven v temnih usnjatih zimzelenih listih.

teloh list

Teloh, list.

Listi v sušnem obdobju ovenijo, a ob prvi vlagi pridejo ponovno k sebi. Ob poganjanju mladih listov se naredi izmenjava in stari odmrejo.

Teloh posadimo v korita ali kot podrast na okrasnih gredicah

Črni teloh je odlična zimska cvetoča rastlina.

V predprazničnem obdobju lahko s telohi okrasimo cvetlična korita na okenskih policah ali pred vhodom, spomladi pa jih posadimo kot podrast lesnatim rastlinam in živih mej, kjer njegovo cvetenje še najbolj pride do izraza.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Primer zasaditve v dekorativni posodi.

Teloh je dekorativen v vazi kot rezano cvetje

Cvetje in listje teloha je lep zimski okras v vazi.

Teloh je zelo lep tudi v vazi. Pomembno je, da steblo lepo odrežemo (na sredini stebla zarežemo križec) in je rastlina sveža, preden jo damo v vazo. Pri rezanju teloha je priporočljivo nositi rokavice, saj je rastlina strupena in lahko povzroči draženje kože ob stiku.

V primeru, da teloh povesi svoje cvetove v vazi, te cvetove lahko porežemo in jih damo v skledico z vodo kot dekoracijo. Za domačo dekoracijo ga nabiramo le na lastnih vrtovih.

Andreja Pogačar Špenko, univ. dipl. inž. agr.

Andreja Pogačar Špenko, univ. dipl. inž. agronomije je svetovalka za trajnice, enoletnice, balkonsko cvetje in zelenjadnice v Arboretumu Volčji Potok. Projektira privatne vrtove, okolice poslovnih prostorov in javne zelenice v lasti občin. Ob redni službi piše članke in predava.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


7 komentarjev na “Črni teloh – zimska cvetoča lepotica

 1. Alenka Ahman

  Pozdravljeni!
  Najlepša hvala za vse koristne nasvete. Iz njih sem izvedela marsikaj novega.
  Zanima pa me, ali se pri vas lahko kupi Jerihonska roža.
  Hvala za odgovor in vse dobro vam želim, Alenka

  Reply
 2. Florijan

  No pri imenovanju “zelenih” se malce zatika, ne? Knjiga Mala flora Slovenije jih s strani strokovnjakov lepo poimenuje, ko jih našteva.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, veseli nas, da ste podali komentar. Nas pa zanima kaj želite povedati, saj ga ne razumemo in ne vemo v kakšen kontekst spada. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 3. Pingback: Znanilci pomladi – H5p

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *