Ozimnica in kako ohranimo kakovost ozimnice?

Upoštevajte nekaj koristnih nasvetov in si zagotovite obilje domačih vitaminov tudi v zimskih dneh. Tako si boste zagotovili zdrav česen, čebulo, krompir, korenovke, fižol in številne druge domače pridelke, ki jih v tem času skladiščite v kleteh.

Kje najlažje ohranimo svežo korenje, peso, kolerabo?

Korenje, peso, kolerabo in ostale korenovke najlažje ohranimo v zasipnici, ki jo pripravimo v rastlinjaku. V kotu rastlinjaka smo konec jeseni izkopali luknjo, na dno položili smrekove veje in pokrili pridelek s filcom. Vse skupaj smo zasuli še z nekaj zemlje.

Tako smo si olajšali dostop do ozimnice, ki je dostopna tudi v mokrem vremenu. Z dostopom ni težav tudi v mrazu, saj rastlinjak v močnejšem mrazu ogrevamo z žerjavico. Tako zasipnico je treba občasno zaliti, da ohranjamo ustrezno vlažnost. Tako je kakovost ozimnice boljša kot v domači kleti. Dostopna je tudi v snegu, saj je rastlinjak zavarovan prostor in v njem ni padavin.

V zimskem času ne pozabite pregledati pridelka

Če korenje, rdečo peso in ostale korenovke skladiščimo v pesku, jih v januarju pregledamo in odstranimo vse nagnite korene. Enako naredimo z gomolji in koreni okrasnih rastlin. Ravno tako preberemo tudi pridelek, ki ga skladiščimo v žagovini in listju. Takšen način skladiščenja zagotavlja boljše ohranjanje vlage in podaljša skladiščenje.

pridelek-januar

Pridelek preberemo v mesecu januarju.

Pridelek, ki ga skladiščimo v pesku, listju in žagovini se med sabo ne dotika, zato v primerjavi z zabojčki, policami, kupi manj gnije, ohranja se tudi boljša kakovost. Priporočamo, da pesek in žagovino, ki ju uporabljamo za skladiščenje vsako leto zamenjamo.

Kako dolgo se skladišči česen in krompir?

bolje-se-skladiscijo-pozne-sorte-krompirja

Bolje se skladiščijo pozne sorte krompirja.

Zgodnje sorte krompirja se ne skladiščijo dobro, zato je bolje, da zgodnje sorte pojemo že v jesenskem obdobju. Med srednje poznimi sortami se dobro skladišči sorta Rudolph, zato je zelo priporočljiva za vse, ki prisegate na lastno ozimnico. Dobro se skladišči tudi sorta Carolus.

Za skladiščenje krompirja so primerni samo zdravi gomolji, zato že ob izkopu ločite poškodovane gomolje od zdravih. Krompir skladiščite v temnem, hladnem in zračnem prostoru.

KLIKNETE TUKAJ  za nasvete o spravilu, skladiščenju in gojenju več kot 40 različnih vrtnin.


Skladiščenje česna. ©AdobeStock

 

Tudi pri česnu velja pravilo, da se spomladanski česen skladišči veliko dalj časa kakor jesenski. Priporočamo, da najprej porabite jesenski česen.

Česen se v suhem, hladnem prostoru najbolje skladišči obešen in spleten v kite, lahko ga hranite tudi v mrežastih vrečkah.

Prepozno spravilo čebule, česna nam skrajša čas skladiščenja

Čebulo z vrta pogosto pobiramo prepozno. Najbolje je, da jo poberemo, ko poleže polovica listja. Čebula bo v kleti veliko hitreje gnila, če boste na vrtu čakali, da se nadzemni del posuši. Pri čebuli velja, da jo poberemo takoj, ko pod prsti začutimo mehko steblo, tako bo manj gnitjem.

cebulo-poberemo

Čebulo poberemo, ko poleže polovico listja.

Tudi česen pogosto pobiramo prepozno. Bolje je se je posvetiti izkopu česna, ko je še povsem zelen, kot čakati na sušenje listov ali celo luskolistov. Praviloma ga izkopljite, ko se posuši tretjina listov. Treba je vedeti, da prepozno spravilo česna in čebule botruje krajšemu skladiščenju v domači kleti.

Kako preprečimo črvivost fižola?

fizol-zmrznemo

Fižol zamrznemo in preprečimo črvivost.

Če v zrnu fižolu najdete belkasto rumene ličinke vaša priljubljena fIžolova jed zagotovo ne bo na jedilniku.

Da so v fižolu prisotne ličinke fižolarja vam pokažejo že okrogle ali ovalne luknjice na površini zrnja. Takega zrnja fižola nikoli ne skladiščimo, ne smemo ga tudi mešati z lanskoletnim pridelkom.

Za preprečevanja napada fižolarja priporočamo, da pobran fižol čim prej oluščite in zrnje zamrznete v hladilni skrinji.

Najbolje je, da zrnje zamrznemo za 2 do 3 dni pri temperaturi do – 18 °C. Pri tej temperaturi bomo uničili hroščka, kaljivosti zrnja pa ne bomo zmanjšali. Nato zrnje hranimo v čistem in hladnem skladišču v vrečah iz gostega platna.

Za dobro ozimnico gnojite pametno

Med razlogi za slabo skladiščenje je tudi pretirano gnojenje z organskimi gnojili (kompost, gnoj, kupljena organska gnojila). Zaradi obilnega gnojenja z organskimi gnojili so rastline tudi bolj občutljive na glivične in bakterijske bolezni, kar lahko pogojuje tudi težavam pri skladiščenju.

Vrtnine se bodo slabše skladiščile tudi, če jim manjka kalija in kalcija.

peletirano-gnojilo

Gnoj, kompost in kupljena organska gnojila vsebujejo premalo kalija. Zato predlagamo, da na vsakih 5 let opravite analizo tal in gnojite pametno.

Če je treba kalijeva gnojila dodate ob sajenju v tla, gnojila s kalcijem lahko dodajate tudi skozi list v času vegetacije.

KLIKNITE TUKAJ  za več informacij o analizi tal v vrtu.

Kako pravilno gnojimo z domačim kompostom?

Za lažje in pravilno gnojenje z domačim kompostom sledite navodilom v spodnji tabeli. Najbolj gnojimo zelje, ohrovt, cvetačo, brokoli in ostale kapusnice.

Tabela 1: Odmerek komposta glede na vrtnine in ostale rastline

odmerek komposta

Zeleni svet priporoča:

Nasvete za pravočasno spravilo pridelka, skladiščenje poiščite med nasveti za gojenje vrtnin v domačem vrtu, ki smo jih za vas pripravili na vrtnarskem spletnem portalu Zeleni svet.

KLIKNETE TUKAJ  za nasvete o spravilu, skladiščenju in gojenju več kot 40 različnih vrtnin.

Za nasvet o pravilnem gnojenju v domačem vrtu KLIKNITE TUKAJ.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Ozimnica in kako ohranimo kakovost ozimnice?

 1. Zoja Gorjanec

  Zelo sem zadovoljna z vašimi nasveti. Najlepša hvala, želim vam srečno in uspešno 2017. Kar tako naprej. Lp
  Zoja

  Reply
 2. Branko

  Zelo prijazni in doslednji ste pri nasvetih,zato vam hvala !! Žeim vam zdravo in uspešno 2017.
  Branko.

  Reply
 3. Majda

  Imate cilj, ki verujete vanj!
  Tako naprej in hvala.
  Vse naj v letu 2017.

  Pozdravček z brega Pivola
  Majda

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *