Kako naredimo in uporabimo domač kompost

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Kompost pogosto nepravilno uporabljamo in z njim napačno gnojimo. Za lažje gnojenje smo sestavili podroben zapis o potrebah rastlin po kompostu in seznam odpadkov, ki jih dajemo in ne dajemo na kompostni kup. Spoznajte tudi kako naredimo in uporabimo odličen domač kompost, izberite pravilen prostor za kompostiranje, upoštevajte tudi osnovni postopek priprave.

Gnoj, kompost ali kupljena organska gnojila?

Kompost je boljši od gnoja, tudi organska gnojila, ki jih kupite v trgovini se z njim ne morejo primerjati, saj ima kompost v sebi že iste organizme, ki so v tleh in je ekološko najbolj sprejemljiv.

Kako oblikujemo kompostni kup po plasteh?

kompostnik-kompostiranje

Kompostnik

Miša Pušenjak svetuje, da na dno kompostnega kupa damo drenažno plast vej, sončnic, koruznice, trstike in podobnih organskih materialov, tako zagotovimo zračnost komposta. Na to osnovo nalagamo plast organskih odpadkov z vrta, posušenega listja ali suhe trave. Če imamo gnoj ga dodamo za širino lopate, uporaben je tudi star predelan kompost.
Plast organskih odpadkov je lahko nekoliko večja od gnoja. Med plasti komposta med letom dodajamo tudi tanke plasti pepela, ki ima veliko kalija in ga v kompostu običajno primanjkuje. Kompostni kup naj bo visok največ 1,5 m.

Za dobro pripravo naj bo kompost mešanica rastlinskih in živalskih ostankov (gnoj). Če nimamo gnoja na kompostnem kupu mešamo star kompost z novim.

Tabela 1: Organski odpadki, ki jih dajemo in ne dajemo na kompostni kup

Kaj dajemo in ne dajemo na kompostni kupprenesi tabelo PDF

 

Kako zaključimo kompost?

Kompostni kup zaključimo v jesenskem času, ko z dreves začne odpadati listje. To obdobje se običajno ujema s koncem oktobra, tako se kompost začne razgrajati že jeseni, saj je še dovolj toplo. Kompost zaključimo s kupčkom, da zimska voda odteka, na vrh damo tudi izolacijsko maso. Uporabimo lahko smrečje, koruznico, slamo ali debelejšo plast listja. Tako kompostni kup ogrejemo in razgrajanje poteka hitreje.

Za dober kompost je ključna ustrezna vlažnost

V primerno vlažnem kompostu se ob stisku v pesti lahko pojavi kapljica, vsekakor voda ne sme teči. Če nam kompost v roki ob stisku razpada je preveč suh in se ne razgrajuje, zato ga v tem primeru občasno zalijemo. V kompostu kjer je dovolj zraka in ne preveč vlage bo kompost razpadal in ne gnil. Zato pazimo, da kompost ni prevelik in preveč potlačen.

V primeru, da se ob dvigu komposta iz njega cedi voda je preveč vlažen, takrat ga z vilami nekoliko privzdignemo in mu dodamo plast posušene trave, suhega listja, zmečkan časopisni papir ali pepel.

Izbira prostora za kompost

Kompost v vrtu naj bo v senci, da ne bo preveč suh, če je možno naj ne bo preblizu vrta, saj v kompostu pogosto prezimujejo škodljivci kot so bramor, voluhar ali miš. Na kompostnem kupu se vso leto gostijo tudi polži. Več o ukrepih proti polžem si preberite tukaj.  Kompost je najboljše gnojilo za vrt, zato se nekaj škodljivcev ne ustrašite.

Priporočamo dva kompostna kupa

V en kompostni kup zbiramo vse kar prihaja z vrta in kuhinje, v drugem kompostnem kupu imamo že povsem preparel kompost, ki je že dozorel. Z zrelim kompostom gnojimo v vrtu, ter ga v plasteh dodajamo na nov kompost.

Koliko komposta rastline potrebujejo?

Za lažje in pravilno gnojenje je treba kompost uporabiti v pravilnih odmerkih, ki so podrobneje predstavljeni v spodnji tabeli. Najbolj gnojimo križnice, nekoliko manj bučnice in razhudnikovke, srednje košarice, kobulnice, lobodovke in najmanj metuljnice ali stročnice, ter lilijevke.

Tabela 2: Odmerek komposta glede na vrtnine in ostale rastline

odmerek kompostaprenesi tabelo PDF

 

Pred setvijo, sajenjem in gnojenjem upoštevamo tudi kolobar, da si vrtnine v sorodstvu ne sledijo na isti površini. Več o kolobarju po botaničnih družinah si preberite tukaj.

natisni članek

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Kako naredimo in uporabimo domač kompost

 1. Mare

  Ali lahko kompostnemu kupu, preden ga zaključim, dodam nekaj apna za boljšo razgradnjo? In kakšno apno je za to primerno? Hvala za odgovor.

  Reply
 2. Sandra

  Pozdravljeni,
  Kaj pa kompost v mediteranskem podnebju? Naprimer na Cipru in ali je kompost privlacen habitat za kace?
  Hvala za vas odgovor.
  Lep pozdrav
  Sandra

  Reply
  • Zeleni Svet

   Pozdravljeni ga.Sandra, te izkušnje glede kač v kompostu nimamo, zagotovo pa morate imeti kompost v senčnem delu.Previdnost ne bo odveč.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *