*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Endivija in domač vrt

Izkušeni starejši vrtnarji so še vedno zelo navezani na direktno setev. Veliko ljubiteljskih vrtnarjev si vzgoji lastne sadike ali jih kupi v vrtnih centrih. Ob upoštevanju optimalnega časa setve, pravilnega gnojenja in ostalih drobnih skrivnosti boste vzgojili dovolj endivije za domačo porabo.

Optimalen čas setve endivije

Endivijo lahko sejemo že spomladi februarja ali marca in nato spet v juniju. Poletne setve torej sejemo od konca maja naprej, še bolje pa je, da jo sejemo v juniju. Zadnji rok za setev endivije je sredina julija, presajamo jo lahko še v sredini avgusta.

Endivija je vrtnina dolgega dne, zato zgodnje setve v vročem, dolgem poletnem dnevu zacvetijo.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Endivija, vzgoja in sajenje sadik

Za vzgojo sadik izberemo lončke ali multiplošče. Za setev sadik uporabimo vedno kupljen substrat. V vsako odprtino posejemo eno semenko. Setev postavimo v senco in redno zalivamo.

Če je zelo vroče po vzniku pustimo sadike v polsenci, ob zmerno toplem poletju jih postavimo na sonce. Ko korenine prerastejo koreninsko grudo, so sadike pripravljene na presajanje na vrt.

endivija in razdalja sajenja

 

Razdalja med vrstami je 40 cm, v vrsti pa jo lahko sadimo na 30 do 40 cm. Če so sadike prevelike jim nekoliko porežite liste, saj prevelike sadike v neugodnih vremenskih razmerah hitreje pobegnejo v cvet.

Endivija dobri sosedje

Dobri sosedje endivije so brokoli, cvetača, fižol, grah, kitajski kapus, kolerabica, koper, por in zelje.

Namakanje in gnojenje endivije

Po presajanju je treba vzdrževati rahlo, odcedno prst, po potrebi namakati, potem so listi endivije krhki in ne postanejo trdi.

Endivijo ne sadimo na gredice, ki so bile tekoče leto gnojene s hlevskim gnojem. Gredico kjer raste endivija pognojite z domačim kompostom ali kupljenimi organskimi gnojili.

Ne gnojite pretirano, saj bo v tem primeru več težav z boleznimi. Ob pripravi gredic je uporaben tudi lesni pepel, v vegetaciji pa jo zalivajte z gabezovo prevrelko.

Bolezni endivije v domačem vrtu

Največji sovražnik endivije pretirano gnojenje z dušikom. Takrat prične endivija gniti. V zgodnjem poletju na vrtu endivije ne gnojimo posebej, zadošča to, kar jev tleh ostalo od njene predhodnice.

V ekološki pridelavi jih krepite s pripravki iz regratovih ali ognjičevih cvetov, skuhate lahko tudi rmanov, kamilični ali timijanov čaj. Uporaben je tudi čaj iz česna, čebule in žajblja. Te naravne pripravke je potrebno uporabljati redno, najmanj enkrat na teden.

Tudi v trgovini je veliko pripravkov, ki delujejo na podoben način. Bolezni bo manj ob upoštevanju kolobarja, rahljanjem tal, upoštevanju razdalje sajenja in uporabo zastirke.

Škodljivci endivije

Koreninske uši so razpoznavni znak, da ste gnojili preveč. V ekološki pridelavi, se jih zelo težko znebimo. Za omejitve lahko uporabite registrirane ekološke pripravke. Pripravite si lahko tudi pripravek iz vratiča ali pa listov rabarbare. V klasičnem varstvu posegamo po registriranih sistemičnih insekticidih.

Ob težavah s strunami, priporočamo sajenje sadik s koreninsko grudo. Te so nanje nekoliko manj občutljive. Pomagate si lahko tudi z ekološkimi sredstvi za zatiranje strun.

Spravilo endivije

Endivijo režemo sproti. V jeseni endivije ne režemo prehitro, saj je bogatejša sveža z vrta, kakor tista, ki jo v časopisni papir zavito hranimo v kleteh. V primeru napovedi nizkih temperatur jo prekrijemo z vrtno tkanino. V praksi dobro vemo, da jo moramo pospraviti pred radičem.

  

natisni članek

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Endivija in domač vrt

 1. ana-marija

  Pozdravljeni!
  Z velikim zanimanjem prebiram nasvete Zelenega sveta. Večino teh imam shranjenih kar v obliki mailov. Pogrešam pa možnost, da bi določene informacije lahko kopirala, ker si ustvarjam svojo mapo z nasveti, kjer lahko takoj najdem, kar me trenutno najbolj zanima. Ko rabim določen nasvet, moram pregledati maile, da najdem, kar potrebujem. Ali ne bi mogli tako objaviti, da bi lahko naredila kopijo določenega dela vaših nasvetov? Tega bi bila zelo vesela. Žal nimam zakupljenega programa CONVERT.
  Lep pozdrav,
  Ana-Marija

  Reply
  • dinamik

   Kolikor je videti, lahko članek natisnete v pdf formatu. Nato imate dve možnosti; ali tekst kopirate in ga shranite po želji ali pa pdf dokument konvertirate v doc dokument. Neplačljivih konverterjev je na spletu mnogo in z nekaj lastne inciative ga boste zlahka našli in uporabili.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *