Preprost načrt za zelenjavni vrt, enostaven kolobar in pametno gnojenje

Vsebina je pripravljena s pomočjo knjige Vrtnarim načrtno (NOVO), ki jo je napisal Igor Škerbot.

Načrt za vrt in razporeditev vrtin na zelo zahtevnem kolobarju

Na prvo poljino spomladi sadimo bolj zahtevne vrtnine za hranila. V maju bodo na tej gredi uspevale kumare na opori, bučke, paprika in jajčevci, ki predstavljajo glavni posevek. Paradižnik lahko nadomesti jajčevec, vendar ga posadite tako, da ne senči paprike. Kolobar se vedno določa po glavnem posevku, ki na gredi ostane največ časa.

Skica 1: Razporeditev paprike, jajčevca, solatnih kumar in bučk na prvi poljini.

Naknadni posevek so vrtnine, ki sledijo glavnemu posevku oz. vrtninam. Na prvi poljini jih sejemo in sadimo pozno poletnem in jesenskem času. Predposevek facelije smo sejali predhodno jesen in jo v spomladanskem času samo vdelamo v tla. Suho facelijo se kosi z rotacijsko kosilnico in vdela v tla z Ruskimi vilami.

Tabela 1: Razporeditev vrtnin in načrt za vrt na poljini 1. 

Več zasaditvenih kombinacij poiščite v knjigi Vrtnarim načrtno.

👉 KLIKNITE TUKAJ za 10 odličnih načrtov za zelenjavni vrt, rastlinjak, visoko in toplo gredo, ki so podrobno predstavljeni v knjigi VRTNARIM NAČRTNO (NOVO!). 📗 Knjigo Vrtnarim načrtno si lahko ogledate in prelistate s klikom TUKAJ (PDF).

Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na GSM: 069 928 945, PON – PET, med 11. in 13. uro. Ves čas lahko kupujete na spletu.

** PRIPOROČAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, ZALOGE KNJIGE SO OMEJENE. **

Vrstenje poljin v naslednjih letih in enostaven štiri letni kolobar za vrt

Naslednje leto se četrta poljina premakne na mesto prve in prva na mesto druge poljine. Druga poljina se premakne na mesto tretje, tretja pa na mesto četrte. Vsako leto se vsaka poljina premakne za eno mesto in v štirih letih vrne na isto pozicijo. Tako imamo na vrtu urejen štiri letni kolobar na povsem enostaven način.

Skica 2: Drugo leto se četrta poljina premakne na mesto prve, rotiramo tudi ostale.

Gnojenje na večjem zelenjavnem vrtu je povsem enostavno, če delamo po načrtu

Vrt velikosti 150 m2 smo razdelili na 4 enako velike poljine. Prvo poljino smo pognojili z 80 litri (1 polna samokolnica) komposta na 10 m2. Na drugi poljini smo gnojili z odmerkom 40 litrov komposta in 20 litrov komposta na tretji poljini.

Gnojenje na četrti poljini smo opustili, ker bomo na tej površini sadili grah, jesenski česen in ostale rastline z manjšo potrebo po hranilih.

Kompost na vrtu najlažje vdelamo s pomočjo Ruskih vil Premium.

Zasaditveni načrt za zelenjavni vrt oz. drugo poljino v marcu in aprilu

Na drugi poljini bomo v aprilu sadili najbolj zgodnji sorto krompirja v Sloveniji. To je sorta Arrow, ki rodi po 55 dneh, če jo sadimo v topla tla. Krompir lahko pognojimo nekoliko več (6 l komposta/m2) kot ostale vrtnine, ki jih gnojimo polovično (4 l komposta/m2).

Kot glavni posevek čim prej posadimo brokoli in cvetačo, ki ju sadimo pred krompirjem. Če vreme dopušča že v marcu, drugače v aprilu. Brokoli in cvetača sta vrtni požrešnici in jih lahko izjemoma gnojimo z 8 l komposta/ m2.

V času sajenja krompirja sejemo tudi rdečo peso in peteršilj. Zelo se obrestuje tudi sajenje rdeče pese iz sadik. Tudi v tem primeru smo predposevek sejali jeseni. Naknadni posevek pa sejemo in sadimo po spravilu vrtnin, ki smo jih sejali in sadili v spomladanskem času.

Tabela 2: Časovnica za sajenje in spravilo zgodnjega krompirja ter rdeče pese.

časovnica za sajenje

 Tabela 3: Razporeditev in sledenje vrtnin na poljini 2, ki jo gnojimo polovično.

Enostaven zasaditveni načrt za vrtnine na tretji gredi oz. poljini

Na tretji gredi sadimo vrtnine, ki so manj „požrešne“. Čebula se v normalnih letih sadi že v mesecu marcu. Lahko jo sadimo tudi v začetku aprila, da pred poletjem razvije čim boljše korenine.

V aprilu med vrste čebule sejemo še korenček. Por in solato lahko sadimo na samostojno gredo. Še bolj pa se obrestuje, če por sadimo na razdaljo 40 cm in med vrste sadimo sadike solate, ki hitro prekrije tla.

Za solato lahko sadimo nizek fižol, za porom pa špinačo. Sledenje ostalih vrtnin je predstavljeno na spodnji fotografiji.

👉 Več idej za zasaditev poiščite v knjigi Vrtnarim načrtno (NOVO!).

Skica 3: Spomladanski razpored na poljini 3 za gl. posevek čebule, solate in ostalih vrtnin:

spomladanski razpored sajenja

Tabela 4: Razporeditev vrtnin in načrt za vrt na poljini 3:

Med solato lahko sejemo tudi mesečno redkvico.

Na četrti poljini gojimo vrtnine, ki jih najmanj gnojimo, če ne želimo težav

Na našem vrtu grah sadimo že v mesecu marcu, ravno tako sadimo tudi bob, ker obožujeta hladno zemljo. Če ne gre drugače jo izjemoma sadimo v začetku aprila, vendar tvegamo večji napad uši in plesni. Visok fižol sejemo običajno po 1. maju, ker zahteva topla tla. Kombiniramo ga lahko s šetrajem, ki odganja uši. Jesenski česen poberemo v poletnem času in za njim sadimo radič štrucar.

Četrte poljine ne gnojimo, če pretiravamo z gnojenjem z organskimi gnojili. V primeru gnojenja s kompostom lahko uporabimo 1L komposta na m2 v začetku razraščanja česna. Prav tako lahko z omenjeno količino pognojimo visok fižol, saj bujno raste. Grah za stročje ne gnojimo, ker je tako najboljše za pridelek.

Tabela 5: Kolobar in kombinacije na poljini 4, ki je ne gnojimo.

kolobar poljine

Tabela 6: Časovnica za direktno setev visokega fižola in spravilo pridelka. 

časovnica visok fižol tabela

Zeleni svet priporoča:

Igor Škerbot, priznan strokovnjak za vrtnarjenje, je uspešno rešil zapleten problem kolobarja in kombinacij za predposevek in naknadni posevek pri večini glavnih vrtnin. To vam omogoča, da natančno veste, kaj sejati ali saditi v različnih letnih časih – spomladi, poleti in jeseni.

Njegova knjiga “Vrtnarim načrtno” je opremljena z jasnimi in razumljivimi risbami zasaditev, ki vam omogočajo, da si jih najlažje predstavljate v prostoru in jih tudi izvedete na svoji vrtni gredi. Avtor se je zadeve lotil zelo sistemsko, saj je rešil številne vrtne izzive in kolobar, ki vrtičkarjem predstavlja največje težave.

👉 KLIKNITE TUKAJ za 10 odličnih načrtov za zelenjavni vrt, rastlinjak, visoko in toplo gredo, ki so podrobno predstavljeni v knjigi VRTNARIM NAČRTNO (NOVO!). 📗 Knjigo Vrtnarim načrtno si lahko ogledate in prelistate s klikom TUKAJ (PDF).

Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na GSM: 069 928 945, PON – PET, med 11. in 13. uro. Ves čas lahko kupujete na spletu.

** PRIPOROČAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, ZALOGE KNJIGE SO OMEJENE. **

©Zeleni svet

Prispevek smo pripravili v sodelovanju z založbo Kmečki Glas.

Povezane vsebine:

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *