*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Jesenska ureditev grobov

Ob opazovanju ureditve grobov v zadnjih letih opažamo, da je stopnja razvoja ureditve napredovala s kulturo urejanja vrtov. Zaslugo gre zagotovo pripisati cvetličarjem in vrtnarjem, ki s svojimi nasveti in vsakoletnim izobraževanjem širijo nove trende in rešitve.

KLIKNITE TUKAJ  za 7 idej za najlepši grob.

Iskanje idej in kultura urejanja grobov

Pri ureditvi groba ne pozabite na lastno kreativnost in kakšno rešitev poiščite tako, da že v septembru obiščete cvetličarno, vrtni center, kjer že zelo zgodaj izpostavijo različne idejne rešitve.

poiscite-razlicne-idejne-resitve

Ne pozabite tudi na sprehod po pokopališču, kjer zagotovo zasledite ureditev, ki vam je še posebno pri srcu. Ob urejanju domačega groba vključite le spomin in idejno zasnovo zavijte v sebi primerno obliko.

Skupinske jesenske zasaditve

Skupinske jesenske zasaditve

Skupinske jesenske zasaditve

Skupinske jesenske zasaditve.

Skupinske jesenske zasaditve

Zasaditve grobov v kontrastnih in harmoničnih tonih

Zasaditve v posodah so zanimive tudi na grobovih, saj z njimi dosežemo izredno lep, trajen učinek.

Zasaditev lahko združite v harmonično zasaditev, kar pomeni, da izbirate rastline v isti barvi ali odtenkih. V tem primeru skupaj zasadite rastline z belimi cvetovi, listi ali plodovi. Pri kontrastno zasaditvi pa posegate po nasprotnih barvah.

Jesenski nasadki za vsak kotiček.

Za vsako zasaditev je primerno, da uporabimo pokončne in viseče rastline, z različno obliko, velikostjo listov, plodov in cvetov, ki med seboj ne konkurirajo in ustvarijo tridimenzionalno sliko.

Izbor rastlin za jesensko ureditev grobov

Izbor rastlin je dokaj širok saj poleg mačeh in krizantem izbirate tudi med jesenskim vresjem, okrasnimi travami, šaši, hebami, manjšimi iglavci, krizantemami, bršljanom, skimijo, okrasnim zeljem,ajanijo, ciklamo, plazečim skrečnikom, hermeliko, calocephalusom, pernecijo, gaulterijo, hojheroin drugimi jesenskimi lepoticami, ki se odlično počutijo tudi v zasaditvah gredic in gobov.

park-bagatelle-in-pariz

Temu načinu zasaditve grobov je potrebno dati čas, saj pri nas zagotovo še ni padlo na plodna tla.

Te zasaditve seveda ne bodo trajne saj bodo grobove in druge prostore krasile krajši čas, saj dobo vemo, da za jesenjo pride zima, ki ji manj trdne rastline največkrat podležejo. Kljub temu, da nekatere rastline ne dočakajo pomladi, pa nam v skupinskih zasaditvah zagotovo pričarajo nepozabne jesenske trenutke.

Poizkusite lahko tudi z manjšimi iglavci.

Poizkusite lahko tudi z manjšimi iglavci.

Na grobovih sadimo nizke grme in drevesa

Na pokopališčih v zadnjem času pogosto zasledimo tudi pušpan, trdolesko, nizke brine, smreke, bršljan, panešpljo, tiso, ruševje in ciprese.

pisanolistna-vrba

Pri nekaterih rastlinah je potrebno paziti na redno obrezovanje, da se ne razrastejo in zakrijejo napisov na nagrobni plošči. Pri grmih in »drevescih« je dobro vedeti, kakšne širine in višine lahko rastlina doseže, da se ne razrase celo na sosednje grobove.

Oskrba groba brez gredice

Najenostavnejša je oskrba groba, na katerem ni gredice, torej je v celoti pokrit s kamnom. Na takšnem grobu je navadno poseben prostor namenjen vazi ali lončnici. V primeru, da grob obiskujem redno, lahko v vazo postavimo vedno svež aranžma iz rezanega cvetja.

Kadar pokopališča ne moremo obiskovati dovolj pogosto, je ena izmed rešitev aranžma iz suhega cvetja in naravnih dodatkov.

Tam ker je prostora za zasaditev malo na sredino drobnega kamenja, marmorja ali na marmornato ploščo postavite aranžma iz svežega cvetja. Tudi tukaj pazite, da je aranžma usklajen s celostno podobo groba. Pri ureditvi ne smemo pozabiti na izbiro primerne velikosti in barve peska ali marmorja, ki ga izbiramo glede na barvo nagrobne ga kamna.

Če želite dati grobu popolnoma novo podobo lahko izbirate tudi med drobni in debelejši kamni, pazite le, da z dodatki ne pretiravate saj bo drugače končna podoba nekoliko kičasta.

Krizanteme in mačehe kombinirajte z drugimi rastlinami

Med rastlinami, ki jih zasledimo na grobovih največkrat prevladuje krizantema, ki jo opažamo kot samostojno rastlino ali v aranžmajih, močno je prisotna tudi v obliki rezanega cvetja.

na-grobu-najveckrrat-zasledimo-macehe-2

Če sledite sodobnim trendom krizantemo uporabite za okrasitev prostora ob raznih svečanih priložnostih. Posadite jih tudi v lonce in korita ter jih kombinirate z drugimi rastlinami v goste sezonske zasaditve, ki bodo vsekakor oživile trge, terase in balkone.

Jesenske zasaditve grobov

Mačeha.

 

Mačehe kombinirajte v vrtne gredice, zanimive bodo tudi v kombinaciji z drugimi rastlinami na grobu. Sadite jih tudi v posode in korita ali kot obrobo ob stezah.

Urejanje groba je lahko prav ustvarjalno delo, če ne sodite med tiste, ki na grob umeščajo samo mačehe in krizanteme.

Grob urejamo celo leto

Na pokopališčih opažamo, da se grobove »masovno« ureja v mesecu oktobru, kar pa vsekakor ni dobro, saj je potrebno kulturo urejanja grobov negovati skozi celo leto.

kulturo-urejanja-grobov-negujemo-skozi-celo-leto

Pri urejanju ni potrebno pretiravati, saj je spomin zagotovo trajnejši od marmorja, kamna in sezonskih zasaditev, ki jih nekateri radi zamenjajo s cenenim plastičnim in svilenim cvetjem.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


7 komentarjev na “Jesenska ureditev grobov

 1. Evgenija

  Pozdravljeni,

  Zelo lepe so ideje, ste nam jih prikazali in verjetno bodo mnogim v pomoč pri urejanju groba. Morda pa bi glede na krizo mnogih tudi prikazali več varijant začenši s cenejšo in potem za tiste ki premorejo dražje varijante. Sama pa ne poznam vsega zelenja oz. prikazanih rastlin zato bi mi bila označba imena ob posamezni rastlini dobrodošla.
  Če je mogoče prosim za ime grmička ki je kot eksplozija belega cvetja.
  Uspešno delo še naprej in vse lepo.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Evgenija! Hvala za komentar. Pokazali smo nekaj drugačnih možnosti. Vsekakor je najcenejša izbira mačeha, resa in nizke čebulice (tulipani, narcise, luki itd.). Lep pozdrav!

   Reply
 2. ramiz

  Pred vsem vam oddajam priznanje za idejo.Impresionirajo variante urejevanja grobov. V današnjem času si je težko privoščiti angažmane stroke da se to realizira. No,tudi sam sem mnenja da si moramo sami poiskati variante,ideje so tukaj,zdaj smo mi na vrsti.Hvala vam lepa in lep pozdrav!

  Reply
 3. Mirjana Pretnar

  Gospa Evgenija sprašuje o grmičku na sliki. To je japonska pisano listna vrba Salix integra.
  Prijazen pozdrav.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *