*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Katere sorte paradižnika vam priporočamo?

Nove in zanimive sorte paradižnika

Predstavljamo vam posebne sorte paradižnika, ki vam bodo popestrili vrt in kuhinjo.

S setvijo paradižnika za sadike pričnite od konca februarja naprej. Setev lahko opravite vse do sredine marca.

Katere posebne sorte paradižnikov priporočamo za domačo setev?

Za vzgojo lastnih sadik iz semena priporočamo hibride, ki so označeni z oznako F1. Hibridi dajo bolj izenačene in zanesljive pridelke.

sadike paradiznika na okenski polici

Debeloplodni paradižniki

Paradižnik Beefsteak je srednje zgoden in obrodi velike rdečkaste sadeže. Gojimo ga v rastlinjaku in je odporen na viruse. Srednje zgoden indeterminanten paradižnik Montecarlo F1 obrodi velike okrogle rdeče plodove z zelenkastim robom. Idealen je za sajenje na prostem.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Paradižnik Red Pear Sel. Franchi je srednje pozen. Rastlina je močne rasti in zelo dobro rodi. Veliki, mesnati in okusni plodovi imajo malo semen. Velike rumene plodove pričakujemo na paradižniku Golden Boy F1. Odporen je na verticilium, fusarium in nematode.

Beefsteak

Montecarlo F1

Red Pear ima velike, mesnate in okusne plodove z malo semen.

Golden Boy F1

Grozdasti paradižniki, češnjevci in paradižniki za omake

Srednje zgoden in vitalen paradižnik Reduna ibrido F1 je primeren za solate. Rodi rdeče plodove v grozdih.

Paradižnik Liliput v.f.n. ibrido F1 je zgodnja sorta. Nizka rastlina obrodi majhne plodove. Lahko ga gojimo v rastlinjakih, na prostem in v loncih.

Paradižnik Scipio ibrido F1 je primeren za omake. Odporen je proti gnilobi verticilium in fusarium. Je dobro roden. Rodi srednje velike ovalne plodove.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Tabela 1: sorte paradižnikov in posebne lastnosti:

Ime hibrida / posebne selekcije Opis Posebnost Uporabnost
Scipio hibrid F1 Srednje zgoden z dobro rodnostjo. Srednje veliki plodovi so ovalne oblike. Odporen proti gnilobi vermicilium in fusarium. Primeren za pripravo omak.
Beefsteak hibrid F1 Srednje zgoden, obrodi velike rdečkaste plodove z rahlo zelenim zgornjim delom. Primeren za vzgojo v rastlinjaku in odporen na paradižnikove viruse.
Golden Boy hibrid F1 Srednje zgoden, obrodi velike, okrogle, zlato-rumene sadeže. Odporen na vericillum, fusarium in nematode.
Montecarlo hibrid F1 Srednje zgoden, ima velike okrogle plodove rdeče barve z zelenim robom. Za zgodnjo pridelavo na prostem.
Red Pear sel. Franchi Srednje pozen. Močna, visoka rastlina, ki dobro rodi. Veliki mesnati in okusni plodovi z malo semen.
Liliput v.f.n. hibrid F1 Zgoden češnjev paradižnik. Nizka rastlina, ki formira majhne sadeže v obliki češnje. Lahko se ga goji v rastlinjakih ali koritih kot tudi na prostem.
Reduna hibrid F1 Srednje zgoden grozdast paradižnik. Zelo vitalna rastlina, ki rodi rdeče okrogle sadeže v grozdih. Primeren za solate.

Ne pozabite na klasične in dobro poznane sorte

Sorta Volovsko srce, Cuor di bue.

 

Vsem dobro poznano volovsko srce – Cuor di bue je srednje zgodnja sorta, visoke rasti in dobre rodnosti. Plod je mesnat in vsebuje malo semena.

Ljubitelji velikih in mesnatih in okusnih sort boste zagotovo navdušeni s sorto Costoluto fiorentino in sorto Marmande.

Če želite klasičen pelat sejte uveljavljeno sorto San Marzano. Zelo rodna sorta češnjevca Red cherry bo postregla s številnimi rdečimi mesnatimi češnjevimi paradižniki z malo semen.

Kaj nam zagotavlja nakup dobrega semena?

Če seme kupimo v trgovini imamo zagotovilo, da bo pridelek takšen, kot je uraden opis sorte. Vsaka sorta rastlin je tudi uradno preizkušena. Če sejemo ali sadimo določeno sorto rastline je v času pobiranja pridelka med to skupino rastlin pridelek povsem enak. Zadovoljni smo tudi s pridelkom.

Kje lahko kupimo seme, ki ga bomo sejali?

Seme, ki ga bomo sejali za sadike ali na vrt, toplo gredo, neogrevan rastlinjak, okensko polico lahko kupimo v različnih trgovinah. V zadnjem času seme brez težav kupite tudi preko spleta. Vsekakor na spletu pridobite tudi veliko znanja, ki ga potem lahko uporabite v domačem vrtu, balkonu, terasi.

Preko naše spletne trgovine lahko kupite kakovostna semena paradižnika, paprike, čilijev in ostalih plodovk. Najdete lahko tudi pakete različnih solat, cvetlic, dišavnic in drugih semen, ki zadostujejo potrebam vsakega vrtičkarja.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kaj naredimo z vrečicami po setvi?

Ko seme posejete na vrt je dobro, da vrečice shranite in jih ne zavržete. V posebno beležko ali na računalnik si zabeležite katero sorto ste sejali in kdaj. Spremljate jo vse do pobiranja pridelka, tako boste natančno vedeli katera sorta vam zagotavlja najboljši pridelek in vam je najbolj všeč.

Vrečice s semenom nikoli ne polagajte na tla, da ne veže vlage, takoj jo shranite na suho mesto. Semenske vrečke je treba shraniti tudi zaradi pritožb. Če jih zataknete na vrtu in jih spere dež, uniči veter, sonce, potem pritožbe niso mogoče.

Kako ravnamo z neporabljenim semenom?

V članku smo že omenili, da vrečic z neporabljenim semenom nikoli ne polagajte na tla, da ne vežejo vlago. Najbolje je, da jih takoj po setvi zaprete s sponko, elastiko, zalepite, saj seme v odprti vrečki hitro izgublja kaljivost.

Takoj po setvi ga spravite v žep in potem vrečko odnesete v suh, hladen in temen prostor. Vrečke nikoli ne odlagajte na vetrobransko steklo avtomobila ali drugače izpostavljate močnemu soncu. Tudi v trgovinah ne kupujte semena, ki je ob oknu in je izpostavljeno soncu.

Zeleni svet priporoča:

V januarju in februarju se posvetujte katere rastline boste sejali v tem letu. S setvami za domače sadike boste popestrili bogastvo okusov domače zelenjave, saj vseh sort ni mogoče kupiti v obliki sadik. Vsekakor priporočamo tudi setev za sadike iz semena. Domače sadike presajamo na prosto, v visoke grede, večje posode in neogrevane rastlinjake.

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Katere sorte paradižnika vam priporočamo?

 1. mateja

  ali je sedaj že tudi pravi čas da vsejem baziliko, ker je zelo dobra soseda paradižnka lep snežendan vam želim

  Reply
   • mateja

    Pozdravljeni, baziliko bom sama vzgojila na okenski polici, tam je toplo, svetlo. Potem po 15 maju bom sadike presadila v vrt kot trojček paradižnik, tagetis in bazilika. Zato bi že kar vsala baziliko da bodo sadike dovolj močne in velike. in ne podivjane saj jih bi postopoma navajala v aprilu na pravo temperaturo.

    Reply
 2. Pia jakobič

  zakaj oglašujete hibridne sorte paradižnika??? Ker je 1. leto uspeh zagotovljen, potem pa iz njega ni nič več? Objavljajte kot priporočilo raje samonikle, obstojne sorte. Vrtičkarji nismo proizvodna podjetja, ki gradijo le na enoletnem, komercialnem donosu!

  Reply
 3. Vojka

  Pozdravljeni! Omenjene sorte paradižnik sem iskala v večih trgovinah po Sloveniji, pa omenjenih semen nimajo nikjer. Bi prosila za imena semen, ki so dostopna tudi za domačo setev na naših vrtovih. Nekateri pač ne kupujemo preko spleta.
  Lep pozdrav,

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *