Bazilika

Bazilika vsebuje snovi, ki delujejo proti vnetno, ugodno deluje tudi pri težavah z ledvicami, ter prebavnih in dihalnih težavah. Poznamo veliko število sort in vrst bazilik. Med sabo se razlikujejo po obliki in barvi listov, velikosti in aromi.

V domačih vrtovih najpogosteje gojimo klasično italijansko baziliko s srednje velikimi, svetlo do temno zelenimi in rahlo nazobčanimi listi.

Bazilika in kolobar

Bazilika je enoletna rastlina in se ujema z večino vrtnin. Priporočljivo je, da se izogibamo sajenju bazilike na isto mesto vsaj dve do tri leta. Najboljša predkultura za baziliko so stročnice (grah, bob, fižol, soja, leča, čičerika).

Dobri in slabi sosedje bazilike

Paprika v vmesnih prostorih solata in po robu bazilika.

 

Baziliko največkrat sadimo ali sejemo ob paradižnik ali papriko, saj ti dve vrtnini sadimo v istem času. V sredini maja jo lahko sejemo in sadimo tudi med melone, lubenice in kumare. Ugodni sosedje bazilike so tudi špinača, radič in koleraba.

Setev bazilike in priprava tal

paradižnik, solata in bazilika

 

Tla kjer bomo sejali ali sadili baziliko je najbolje obdelati že v jesenskem času. Primerno je globoko oranje ali klasična obdelav tal s pomočjo lopate.

Spomladi je treba tla pred setvijo ali sajenjem plitko obdelati, tako se v tleh bolje ohranja vlaga, ki je ključnega pomena v začetni razvojni stopnji.

Baziliko lahko posadimo tudi v loncu in jo hkrati uporabimo kot dekoracijo na vrtu.

Gnojenje bazilike

Za osnovno gnojenje v spomladanskem času uporabimo domač kompost ali kupljena organska gnojila. Po prvem spravilu pridelka je priporočljivo dognojevanje s kompostom ali drugimi organskimi gnojili.

Optimalni čas za setev in sajenje bazilike

Baziliko lahko sejemo ali presajamo s sadikami. Setev bazilike opravimo v začetku maja, ker nam prehitre setve v aprilu poškoduje mraz. Če jo sejemo v toplejših krajih (obala), kjer ni nevarnosti pozebe jo sejemo konec aprila. Seme bazilike ohranja kalivost do 5 let in kali dober teden do dva po setvi.

Baziliko, ki jo sadimo iz sadik sadimo v sredini maja, ko v vrt umestimo še plodovke (paradižnik, paprika, jajčevec,…).

Optimalna temperatura za rast bazilike

Bazilika najbolje uspava v zmerno toplih krajih. Kalitev je najbolj uspešna pri temperaturi 18 do 20 °C.  Če jo sejemo pri minimalni temperaturi, ki znaša 12 °C bo kalitev trajala nekoliko dlje časa.

Razdalja setve ali sajenja bazilike

Če baziliko sejemo ali sadimo samostojno upoštevamo sadilno razdaljo med vrstami, ki znaša 40 cm. Razdalja med rastlinami v vrsti je 30 cm. Baziliko sejemo na globino slabega cm.

Zalivanje bazilike in tla

Bazilika ima plitek koreninski sistem, zato jo v poletnem času izdatno zalivamo. Na zalivanje ne pozabimo v obdobju kalitve semena, začetne rasti in tvorbi poganjkov. Bazilika najbolje uspeva v dobrih, toplih in zračnih tleh. Ne ustrezajo ji težka in zbita tla.

Bazilika v zimskem času

baziliko lahko sadimo tudi v loncu.

 

Če baziliko gojimo na gredicah, jo v jesenskem času presadimo v lončke in lončke prestavimo v ogrevan prostor.

Tudi baziliko, ki jo gojimo v posodah na balkonu in terasi konec jeseni premaknemo v notranje prostore. Pridelovalci baziliko v zimskem času gojijo v ogrevanih rastlinjakih.

Spravilo bazilike

Za vsakega vrtičkarja je najboljša sveža bazilika, ki jo režemo dnevno in uživamo svežo z domačega vrta. Z rezjo pričnemo, ko se rastlina dovolj razraste. Liste bazilike pobiramo po potrebi in uporabimo v raznih omakah, solatah ali mesnih jedeh.

Če jo pridelujemo za prodajo je prvič primerna za spravilo v začetku cvetenja, to obdobje se običajno ujema z začetkom julija. Drugi termin spravila opravimo ob koncu meseca septembra. Baziliko ob spravilu pokosimo na višino dobrih 10 cm.

Uporaba in shranjevanje bazilike

bazilika v olju

Bazilika ima prijeten aromatičen, osvežilen in nekoliko pikanten okus. S sušenjem izgubljamo vonj in okus, zato je najbolje uživati svežo, ki jo pobiramo z domačega vrta. Višek pridelka shranimo v obliki pesta (olje, sol, bazilika), uporabimo jo tudi za odišavljenje kisa.

V poletnem času z lističi okrasimo tudi sladice in sladoled. V Sloveniji baziliko še vedno največkrat sušimo ali zamrznemo.

Druge uporabne lastnosti bazilike

Čaj bazilike uporabljamo kot sredstvo za pomirjanje, blaži tudi težave z nespečnostjo. Listi bazilike delujejo razkuževalno, zato jih uporabljajo pri manjših ranah in praskah. Bazilika je uporabna tudi pri težavah s prebavo, saj vzpodbuja apetit, preprečuje napenjanje, pospešuje prebavo, lajša bolečine ter krče prebavil.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


9 komentarjev na “Bazilika

 1. nina

  Pozdravljeni!
  Zelo zanimiva in poucna je tale vasa stran! ;)))
  Prosim vas, ce mi lahko odgovorite:
  Kako oz. kje rezemo oz. trgamo liste bazilike, da se obnavlja?
  Hvala in lep dan vam zelim.
  nina

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, zelišča vedno režite do ene tretjine rastline, da se le ta obnavlja, ne velja to za vse, za baziliko pa zagotovo.

   Reply
 2. Ana

  Pozdravljeni.
  Odlična spletna stran.
  Želela bi le dodati, da po mojih izkušnjah bazilika najbolje kali na svetlobi in semen ne pokrivam z zemljo.

  Reply
 3. vjeko

  Zakaj so vaši nasveti tako pozni. Kaj mi zdaj to pomaga. To ni prvič,to velja za vse nasvete.

  Reply
 4. Anita

  Baziliko sem posejala v lončke (začetek aprila) in jih imam nad radiatorjem. Vzklile so še kar hitro, sedaj pa so v enem mesecu zrasle 1 cm (ima dva majhna perčka, steblo 1 cm visoko). Kam naj postavim, da bo rasla hitreje?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *