Uporaba materine dušice ali divjega timijana v zdravilstvu

Vsebina je povzeta iz knjige Zeliščni vrt domača lekarna, avtor dr. Janko Rode – ZALOŽBA KMEČKI GLAS.  Fotografije: Zeleni svet.

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED PREDSTAVITVE:

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Razkuževalna moč in ljudsko zdravilstvo

Materina dušica deluje razkuževalno, zatira različne mikrobe in glivice. Uporabljamo jo za grgranje pri vnetjih v ustni votlini, žrelu in grlu. Z zeliščem razkužujemo tudi vnetja, akne in gnojne raneLajša krče gladkega mišičja dihal in prebavil, uravnava delovanje prebavil in pomaga pri obolenjih črevesja.

Vsebina je povzeta iz knjige Zeliščni vrt domača lekarna, avtor dr. Janko Rode.

Naravna kozmetika, kopeli in aromaterapija z materino dušico

V naravni kozmetiki jo uporabljamo kot poživilo za krvni obtok kože. Razkužuje in čisti nezdravo kožo obraza in dekolteja. Dodajajo jo tudi v tonike in losjone za obraz. Priporočljive so tudi kopeli z materino dušico, ki koži vrnejo čvrstost in barvo. Uporabljajo jo tudi v aromaterapiji.

Nabiranje materine dušice na suhem kraškem travniku.

Davor Špehar nabira materino dušico za čaj, grgranje in sirup.

Ugodno deluje tudi na živali

Materina dušica v senu lahko pomaga pri zdravljenju ali preprečevanju prebavnih bolezni živali. Poparek so nekoč uporabljali tudi za spiranje ran pri živalih.

Naravno rastišče divjega timijana ali materine dušice.

Uporaba materine dušice v kulinariki

V zdravilstvu in pri kuhi uporabljamo sveže ali suho cvetoče zelišče. Materino dušico nabiramo od maja do septembra. V kuhinji jo uporabljamo podobno kot vrtni timijan. Uporabna je za dodajanje olju, kisu in širše v kulinariki.

Cvetoče zelišče nabrano v avgustu.

V vrtnarijah lahko kupimo materino dušico z vonjem po limoni, ki jo dodajamo piščančjem mesu, marmeladnim in sadnim solatam.

📧 KLIKNITE TUKAJ  in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno vrtnarsko darilo.

Čaj proti prehladu, kašlju  in težavam z želodcem

Priprava čaja

Čaj pripravimo tako, da zmešamo enake dele materine dušice, trpotca in sleza ter tretjino janeža. Dve čajni žlički mešanice zavremo v pol litra vode, ohladimo in odcedimo.

Trikrat na dan pijemo eno skodelico čaja. V primeru težav s kašljem in prehladom ga sladkamo z medom, za lajšanje težav z želodcem pijemo grenkega.

Priprava sirupa

Sirup materine dušice pripravimo tako, da vzamemo enake dele sladkorja in vode ter s počasnim segrevanjem pripravimo sladkorni sirup. Preden sirup zavre, dodamo pest zelišča materine dušice in premešamo.

Kuhamo še pet minut ali toliko, da se sirup zgosti. Tekočino delno ohladimo in odcedimo. Rahlo topel sirup nalijemo v manjše stekleničke do vrha, jih zapremo in shranimo v hladilniku. Za boljšo obstojnost lahko sirupu dodamo tudi malo citronske kisline.

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Uporaba materine dušice ali divjega timijana v zdravilstvu

 1. Milan

  Odličen portal, objavlja tisto, kar je sezonsko aktualno, sledi domačim izročilom, pomaga z nasveti, ki so vedno dobrodošli, zato ostanite takšni.

  Reply
 2. Ingrid Patricia Boben

  Zelo dobri nasveti za vsak dan vsem tistim, ki radi vrtnarimo in imamo radi cvetje. Zanima me, če morda veste, kaj bi odganjalo kobilice na listih rastlin, sploh pelargonij in podobnih cvetočih rož? Pri tem mislim na naravna zelišča, ne na pesticide, ki jih je povsod dovolj, a niso ne ekonomični in še manj zdravi. vse pohvale vaši spletni strani in lep pozdrav.
  Ingrid

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Ingrid hvala za spodbudo in pohvale. Kobilice bo zelo težko pregnati. Res naredijo veliko škode. Verjetno bi zaleglo le prekrivanje z insektno mrežo, kar pa seveda ni cilj pri okrasnih rastlinah. Žal s kobilicami na rastlinah nimamo izkušenj in ustrezne rešitve.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *