*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Melona ali dinja

V poletni vročini nas prijetno osveži, vsebuje veliko vode, številne vitamine in minerale. Melona ljubi sonce, zato jo sadimo na izrazito sončno lego, v dobro ogreta tla.

Melona, čas setve, sajenja in razdalja sajenja

Melone največkrat sadimo s sadikami s koreninsko grudo. Setev melon za sadike opravimo v začetku aprila. Sejemo jih v setvene lončke, substrat napolnimo samo do polovice, ko sadike rastejo jih dosujemo s substratom za setev in pikiranje, da razvijejo boljše korenine.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

Na prosto jih v celinskem delu sadimo v drugi polovici maja, ko mine nevarnost slane. Običajno jih sadimo takrat, ko sadimo paradižnik,  feferone, paprikojajčevcekumare  in bučke.  Sadike melon sadimo na razdaljo 1 m med vrstami in 0,5 m v vrsti.

Dobri in slabi sosedje melone

Melone največkrat kombiniramo s sladko koruzo. Dober sosed je tudi fižol, grahbobčrna redkev,  rdeča pesa. Odlično se kombinirajo tudi s sončnicami, kapucinkami in baziliko. Melon ne sadimo v bližino krompirja  in bučk.  Vrtnine v medvrstni prostor melon sejemo, sadimo v začetnem obdobju rasti, ko je še dovolj prostora in jih melone ne prerastejo.

Gnojenje

Melona potrebuje obilno gnojenje. Za gnojenje je uporaben hlevski gnoj, ki ga uporabimo v odmerku 40 do 50 kg/10 m². Uporaben je tudi domač kompost (6 l/m²) in kupljena organska gnojila. Hvaležne se tudi za dodatno gnojenje s kalijem. Melone zelo dobro uspevajo tudi na kompostnem kupu.

Bolezni in škodljivci melon

Med boleznimi jih najbolj ogroža bakterijska uvelost, pepelasta plesen in listna pegavost. Med škodljivci jih radi obiščejo polži. Nekoliko bolj zdrav in zgodnejši pridelek dosežemo s cepljenimi melonami.

Cepljene sadike melon so bolj odporne na talne bolezni, zaradi katerih melone pogosto propadejo. Preprečiti je treba tudi zastajanje vode, ki v kombinaciji z nizkimi temperaturami ravno tako vodi v propad rastline. Pred boleznimi jih varujemo s pripravki iz česna, njivske preslice, čebule, kamilic in žajblja. Za zdrav pridelek upoštevamo tudi štiriletni kolobar, ter dejstvo, da so v sorodu s kumarami ni bučkami.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Oskrba in zalivanje melon

Ob sajenju jih obdamo s slamo, da jim je bolj toplo. Melone lahko vzgajamo tudi na opori, podobno kot kumare, po potrebi jih okopavamo, redno odstranjujemo suhe liste in nerazvite plodove.

Treba je skrbeti tudi za zaščito pred boleznimi in jih redno zalivati. Melone zalivamo v začetnem obdobju, da se da dobro ukoreninijo, zalivamo jih tudi v času zorenja, ter v primeru sušnega in vročega poletja. Nikoli ne zalivamo po listih, najbolj jim ugaja kapljično namakanje. Izgube vode zmanjšamo z uporabo zastirke.

Spravilo in shranjevanje melone

Če melone gojimo na prostem jih pobiramo v mesecu avgustu. Ena rastlina v celinskem delu Slovenije razvije do dva ploda. Čas za spravilo nastopi, ko se ob peclju ploda pojavijo krožne razpoke. V hladilniku jih lahko hranimo slab teden, če jih shranjujemo dalj časa izgubijo okus in postanejo mokaste.

natisni članek

 © Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *