*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Črna redkev

Redkev blagodejno deluje na vse težave stresnega ritma življenja. Vsebuje antioksidante, vitamine, veliko rudnin in številne druge elemente.

Čas setve črne redkve in kolobar

Črno redkev poleti sejemo od začetka julija do sredine avgusta. Tak termin setve je namenjen jesenski in zimski porabi. Črno redkev sejemo za krompirjem, sledi lahko tudi drugim vrtninam, ki z njo niso v sorodu. Izogibamo se setvam za zeljem, cvetačo, brokolijem, ohrovtom in drugimi kapusnicami. Spomladi jo na prosto sejemo marca, aprila in maja.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Gnojenje in način setve črne redkve

Črna redkev najbolje uspeva na rahlo pognojeni in dobro pripravljeni gredici, ki smo  jo pognojili s kompostom, dodamo lahko tudi gnojila, ki vsebujejo kalij. Če jo sejmo čez celo gredico pridelek redčimo na razdaljo 15 cm. Črno redkev lahko sejemo tudi v vrste, seme v vrsti odlagamo na razdaljo okrog 15 cm, vrste naj bodo med sabo oddaljene dobrih 20 cm.

Dobri in slabi sosedje črne redkve

Setev črne redkve lahko opravimo med grah, fižol, blitvo, špinačo, peteršilj, krešo, rdečo peso, paradižnik, bučke in melone.

Črne redkve ne sejemo med čebulo, kumare, ožepek, zelje, cvetačo, brokoli, ohrovte, kitajsko zelje in ostale kapusnice.

Zalivanje črne redkve

Črno redkev je priporočljivo zalivati v časi kalitve. To je še posebno pomembno pri setvah v poletnem času. Takrat jo je priporočljivo sejati pred dežjem. Po potrebi zalivamo tudi v času debelitve korenov.

Bolezni, škodljivci in druge težave črne redkve

Črno redkev radi napadejo bolhači in gosenice. Bolhače bodo preganjale žametnice. Koreni črne redkve se ne debelijo v sušnem vremenu. Če jih ne zalivamo razvijejo tudi oster in pekoč okus. Veliki koreni postanejo puhli zaradi prehitre rasti.

Spravilo in skladiščenje črne redkve

Pridelek črne redkve

Pridelek črne redkve poberemo, ko koren debel med 5 in 10 cm. Poletne setve pobiramo po slabih dveh mesecih v oktobru in novembru. Spomladanske setve pa z vrta poberemo po dobrih dveh mesecih. Poleti jih pobiramo neposredno z vrta, jeseni se skladiščijo dalj časa, saj počasneje izgubljajo vlago. Črna redkev se jeseni v ustrezno vlažnih in hladnih shrambah hrani do pomladi. Priporočamo tudi shranjevanje v zasipnicah, vlažnem pesku ali žagovini.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


3 komentarjev na “Črna redkev

  1. srecko

    Zanima me, Ali redkev zgornji del kaj
    Porezem
    Zgornji del he zelo visok v zemlji pa he plod se majhen

    Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.