Načrtovanje domačega EKO zelenjavnega vrta

Ideja za pravilno kolobarjenje

Na vrtu je dobro načrtovati in si zapisati vse kar boste sejali in sadili v tekočem letu. Tako s pravilnim kolobarjem ne boste imeli težav. Vsi, ki imate pametne telefone je dobro, če gredice med letom fotografirate in vam ni treba zapisovati vsebine gredic na papir.

Predlagamo, da pomladanske setve in sajenja na vrtnih gredicah shranite v skupen dokument. Tako boste poleti in jeseni lažje načrtovali kolobar v tekočem letu. Fotografije in skice bodo vsekakor zelo dobrodošle v drugem, tretjem in četrtem letu, ko že pozabimo kaj smo sejali in sadili nekaj let nazaj.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov v vrtu.

Načrtovanje vrta se obrestuje

V pomladanskem času običajno sejemo in sadimo v istem zaporedju. Če gredic ne menjamo nam v maju ostane prazen prostor kjer smo že prejšnje leto sadili paradižnik, papriko, kumare, bučke in ostale plodovke. Tako imamo na zadnjih gredicah več možnosti za pojav bolezni.

Paradižnik in ob robu kapucinke

Paradižnik in ob robu kapucinke.

V kolobar je treba vključiti tudi nove vrtnine, ki jih je v vrtovih vsako leto več. Pri novejših rastlinah naj velja pravilo, da ne izpodrivajo tradicionalnih vrtnin. Pri uvrščanju novejših rastlin v kolobar priporočamo, da si zapišete v katero botanično družino spada rastlina. Tako jih boste lažje uvrstili v pravilen vrtni kolobar.

Pri načrtovanju pazimo, da si v kolobarju ne sledijo rastline, ki so v sorodstvu. V pomoč pri načrtovanju vam bo tabela dobrih in slabih sosedov v vrtu.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov v vrtu.

Sorodstvene vezi med rastlinami v vrtu

Motovilec in solata nista v sorodu. Med letom si lahko brez težav sledita v kolobarju. Motovilec lahko sejemo tudi za radičem in endivijo.

Na vrtovih najdemo tudi vse več leče, čičerike, dolge vigne, lima fižola, ki jih uvrščamo med stročnice (metuljnice) in jih nekaj let ne sejemo na gredice za fižolom, bobom ali grahom. Čiliji so v sorodu s paprikami in se lahko z njimi tudi križajo. To pa seveda ne velja za vse čilije.

Tabela 1: Sorodstvene vezi med rastlinami

kolobarjenje-po-druzinahprenesi tabelo PDF

Okra ima botanično stroke vendar jo ne uvrščamo med stročnice (metuljnice). Portulaki so v sorodu z okrasnimi rastlinami. Novozelandska špinača in jagodna špinača tudi ni v sorodu s špinačo. V bližnjem sorodstvu sta špinača in rdeča pesa. Če želite pridelati svoje seme blitve in rdeče pese ne kombinirajte rastlin skupaj, saj se lahko rastlini skrižata.

solata-redkvica-mesan-posevek-mreza-pticam

Čim bolj narazen naj bosta v vrtu tudi krompir in paradižnik. Tako bo paradižnik zagotovo bolj zdrav, saj krompirjeva plesen najprej napade krompir in potem še paradižnik.

Zeleni svet svetuje:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo v domačem vrtu, balkonu, terasi ali atriju. Če so naši nasveti uporabni, jih prosimo posredujte tudi vašim vrtnarskim prijateljem.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov v vrtu.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Načrtovanje domačega EKO zelenjavnega vrta

  1. Karin

    Pozdravljeni,
    ravno delam načrt za letošnji vrtiček in prebiram vašo spletno stran in me je nekaj zmotilo. Namreč, na zgornji sliki sem opazila, da je paprika posajena poleg paradižnika. Sicer so zraven posajene še kapucinke in bazilika vendar me zanima ali nista paprika in paradižnik posajena preblizu, glede na to, da nista ravno najboljša soseda?

    Hvala za odgovor in lep pozdrav!

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *