Najboljše kombinacije zelišč in cvetlic

Dobri sosedje med zelišči

V vrtnarijah najdete številna zelišča. Na policah so na razpolago origano, drobnjak, majaron, meta, pelin, rožmarin, sivka in številna druga zelišča. Meto je bolje saditi v lonec, da se nam ne razrašča po vrtu. Origano pa naj raste v bližini zelja.

Kliknite spodaj za ogled video posnetka.


V spodnji tabeli si lahko ogledate nekaj dobrih kombinacij med zelišči.

Tabela 1: Dobre in slabe kombinacije med zelišči in cvetlicami

tabela1prenesi tabelo PDF

 


S pomočjo zgornje tabele smo spoznali, da ne kombiniramo majarona in drobnjaka.
Če upoštevamo še druge dobre in slabe sosede nas bodo zelišča v vrtu še bolj veselo nagrajevala s pridelkom.

  

Ne pozabite na dodajanje zemlje in gnojenje

Zelišča, ki jih kupite v trgovinah rastejo v šotnih substratih, zato jim moramo ob presajanju pomagati. Priporočam, da v sadilno jamo vmešate vsaj dve ali tri pesti BIO zemlje za zelišča. Tako bodo rastline bolje prenašale stres ob presajanju in se lažje ukoreninile.

Vodi s katero zalijete sadike ob presajanje dodajte še tekoče BIO gnojilo za vrt in sadje. Tako rastlino oskrbimo s hranili, da se bolje in hitreje razrašča v začetku rasti. Takrat rastlinam kompost in druga organska gnojila še niso dosegljiva. Tekoče organsko gnojilo v 14 dnevnih presledkih uporabljajte tudi za dognojevanje.

Sajenje zelišč med vrtnine v domačem vrtu

kombinacije-zelisc-kapusnice

V tem času sadimo tudi zelišča in dišavnice v zelenjavnem vrtu. Kombiniramo jih s čebulo, česnom, zgodnjim zeljem, cvetačo, borokolijem, ohrovtom in ostalimi vrtninami.


Med čebulo lahko kombiniramo janež in koper. Česen se odlično počuti v družbi ognjiča in krebuljice. Kombiniramo ga lahko tudi v okrasnem vrtu. Ostale kombinacije si lahko pogledate tudi v spodnji tabeli.

Tabela 2: Dobri sosedje (zelišča in cvetlice) čebule, česna, zgodnjega zelja, cvetače in brokolija

tabela2prenesi tabelo PDF

prve-setve-PROMO


V marcu in začetku aprila sejemo tudi bob in grah.
Tudi ti dve vrtnini lahko kombiniramo z zelišči in cvetlicami. Ne pozabimo tudi na redkvico, solato, rukolo in vrtno krešo. Najbolje, da kombinirate mešane zasaditve solate, redkvice, rukole in vrtne kreše. Če solati dodate še dobrega zeliščnega soseda bo vaša gredica še bolj raznolika.

Tabela 3: Dobri sosedje (zelišča in cvetlice) boba, graha, redkvice in solate.

tabela3prenesi tabelo PDF

Zelišča v domačem vrtu so nepogrešljiv element in prav je, da jih sadimo v čim večjem številu. Poizkusite lahko s sajenjem v vrtno gredo in tvorite samostojno gredico. Primerna so tudi za kombinacije z vrtninami v domačem vrtu.

Zelišča, dišavnice in zdravilne rastlineZelo priporočam tudi sajenje zelišč v posode in korita. Tako imamo domača zelišča na dosegu roke tudi v bloku ali hiši brez vrta.

©Davor Špehar, Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Najboljše kombinacije zelišč in cvetlic

 1. Lojze Krajnc

  Pozdravljeni!
  Dobrih nasvetov za pridelavo vrtnin in zelišč ni nikdar dovolj.
  Zahvalim se vam za dobre nasvete. Z ženo sva že oba stara več kot 75let in sva že tudi pozabljiva. Zato nama pride prav vsak dober in koristen nasvet.
  VSE DOBRO! vam želita Hedvika in deda Lojz.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *