Kako naredimo zeliščni šopek za poletne dni?

Najprej pravilno naberemo zelišča

Zelišča je najbolje nabirati tako, da imamo pri sebi posodo z vodo. Ta posoda ne sme biti prevelika, da zelišča ne padejo v vodo. V posodi naj bo vode približno 5 cm visoko. Nekatera zelišča hitro ovenijo in je zato bolje, da so takoj, ko jih odtrgamo, postavljena v vodo. Ko jih dovolj naberemo, jih razporedimo na delovni površini.

Razporeditev zelišč za izdelavo zeliščnega šopka

Dobra razporeditev v šopku izvira iz delovne površine. Zelišča razporedimo tako, da na eno stran sortiramo zelišča z večjimi listi in na drugo stran cvetoča zelišča. Nato je potrebno očistiti peclje, da pod veznim mestom ni zelenja.

Zelišča najprej razporedimo na delovni površini.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Najbolje je, da očistite peclje nekje do 1/3 višine stebel. Kasneje ne boste mogli nikoli tako dobro očistiti peclje, saj bodo položeni blizu skupaj in še zvezani. V primeru, da listov ne očistite listi v vodi gnijejo, sledi razvoj bakterij, ki zamašijo vodovodne cevi v steblih in šopek hitro oveni.

Način polaganja zelišč v šopek

Stebla poševno spodrežemo z ostrim nožem.

 

Peclje je potrebno poševno spodrezati z ostrim nožem, saj škarje, ki slabo režejo, stisnejo vodovodne cevi in zelišča ne morejo dobiti dovolj vode.

Pri polaganju zelišč v šopek je najbolje, da oblikujete skupine. V sredini imate vodilno skupino, ki ima izrazitejšo barvo ali vodilni cvet.

Spiralna vezava šopka.

Spiralno vezan zeliščni šopek s prevladujočo modro vijolično barvo.

Na koncu šopek dobro trdno zvežemo, vendar ne pretesno, da ne polomite stebel. Preden daste šopek v vodo, dodate vodi hranilo za rezano cvetje. Če ga nimate, bo imel šopek krajšo življenjsko dobo.

Katere rastline lahko sestavljajo zeliščni šopek?

Zeliščni šopek je lahko sestavljen iz velikega izbora zelišč, ki ga imamo na vrtu. Kombiniramo cvetoča zelišča z zelenimi, pri čemer smo pozorni na kombinacijo struktur in tekstur. Bolj so raznolike, bolj pazimo, da jih sestavimo v povezano celoto z usklajeno podobo.

Kliknite na sliko za ogled večje slike.

Dinamičen zeliščni šopek, modro – rumena kombinacija.

Kombinacija modre sivke (Lavandila officinalis), vijolične kadulje (Salvia sp.) in drobnjaka (Allium schoenoprasum) na eni strani in rumeno – zelene plahtice (Alchemilla vulgaris) in vinske rutice (Ruta graveolens).

V sredini zeliščnega šopka je vodilni cvet ognjiča.

Zelišča kombinirate tudi z drugim cvetjem ali plodovi

Vrtne planike (Leontopodium alpinum) in navadna sivka (Lavandila officinalis) so idealna kombinacija za majhne šopke. Izrazit je svetlo – temen barvni kontrast, kot tudi kontrast oblik. Okrogla socvetja planike in ozka podolgovata socvetja sivke. Zunanji prostor šopka oblikujemo še z dodajanjem trav, medtem ko so plodovi orlice (Aquilegia vulgaris ) kot akcent v celotni cvetlični postavitvi.

Poletni šopek, ki združuje planine in morje.

Oskrba šopka po nekaj dneh

Po parih dneh lahko zeliščni šopek obesite in posušite. Da vam stebelca ne bodo ob sušenju izpadala, šopek naknadno zavežite z elastiko, ki sledi oženju veznega mesta ob postopku sušenja.

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *