Domače, ekološko ali ne razkuženo seme zelenjave, cvetlic in zelišč

Kliknite na video za ogled nasveta o preverjanju semena

Koliko semena potrebujemo v tem letu?

Vrtičkarji se pogosto sprašujejo koliko semena potrebujejo v novi vrtnarski sezoni. To najlažje ocenijo tako, da porabljene vrečke shranijo v ločenem predalu, škatli in jih v januarju, februarju, ko planiramo nabavo semena samo preštejejo.

Tako bodo praviloma kupili toliko semenskih vrečk kot jih bodo v tekočem letu sejali v domačem vrtu. Pri tem upoštevamo tudi domače vrečke semena in ne samo tistih, ki smo jih kupili v trgovini.

semenske vrečke

Najprej preštejemo prazne semenske vrečke.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno prijavo na vrtnarske novice spletnega portala Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

📗 KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige Semenarstvo, ki jo je napisala priznana avtorica Miša Pušenjak. Zahvaljujoč tej knjigi boste lahko pridelali vrhunsko domače seme za svoj vrt, ter prenašali izkušnje med druge ljubitelje vrtnarjenja in naslednje generacije.

👉 Knjigo Semenarstvo lahko prelistate, če kliknete TUKAJ (PDF).

Kaj bomo sejali v novi vrtnarski sezoni?

V primeru, da ste shranili vrečke od preteklega leta bo odločitev o tem kaj sejati v novi vrtnarski sezoni povsem enostavna. V tem primeru samo prepišete sorte in vrste semen, ki so vam bili najbolj všeč.

Zagotovo vas bo tudi v novi vrtnarski sezoni navdušila kakšna novost na področju semen. Na našem vrtu vsako leto poskusimo nekaj novosti in tako pridobivamo izkušnje z novimi sortami ali vrtninami.

Spoznajte zakonitosti pridelave lastnih domačih semen

V knjigi Semenarstvo Kako pridelati kakovostno seme priznane strokovnjakinje in avtorice Miše Pušenjak spoznamo postopke za pridelavo lastnih semen. Celovita samooskrba se začne s pridelavo, skladiščenjem in uporabo lastnih semen. Bolj ko je seme avtohtono in pridelano v domačih kontroliranih razmerah, bolj so rastline trpežne na naše podnebje in spremembe, katerim smo priča.

Energija kaljivosti za domače, ekološko in ne razkuženo seme

Glede domačega semena lahko najlažje napovemo energijo kaljivosti tako, da beležimo zdravstveno stanje rastline pred spravilom semena. Samo zdrave rastline razvijejo dobro seme. Če je imela rastlina s katere smo odbrali domače seme dovolj hranil, vode in smo odbrali seme iz prvih plodov, imamo boljše domače seme.

kaljivost semena

Najboljšo energijo kaljivosti ima kupljeno ne razkuženo seme.

 

Najboljšo energijo kaljivosti ima kupljeno ne razkuženo seme, ki ni staro in je pridelano v preteklem letu. Nekoliko slabšo energijo kalitve ima seme, ki je pridelano na ekološki način. V praksi na vrtu zato najbolje kalijo kupljena semena. Tako, da je v večini primerov bolje sejati ne razkuženo seme pridelano na klasični način, ki je praviloma boljše kali od ekološko pridelanega semena.

Domača semena zelenjave in rešitve za boljši pridelek

Pri porabi domačega semena vrtnin oz. zelenjave smo pozorni na to, da vse seme ne posejemo v tekočem letu. Nekaj semena pustimo v rezervi za naslednje leto. Tako si zagotovimo ohranjanje domačih, avtohtonih sort tudi v letih, ki niso najbolj ugodne za pridelavo domačega semena. Na semenski vrečki domačega semena smo po spravilu zapisali leto, sorto in ga že pred shranjevanjem očistiti.

V primeru, da domače seme ne očistimo dobro, se v njem skriva največ bolezenskih klic. Neočiščeno seme veže tudi več vlage, kar za seme v času skladiščenja ni dobro.

Obstojnost domačega in kupljenega semena

Na domačih semenskih vrečkah, ki zagotavljajo ohranjanje avtohtonih in lokalnih sort je treba vsako leto zapisati leto pridelave. Večina domačih semen porabimo najkasneje dve leti po pridelavi.

obstojno seme

Najbolj je obstojno seme v originalni kupljeni embalaži.

Najbolj je obstojno seme vrtnin, cvetlic, ki je zaprto v originalni kupljeni embalaži. Nekoliko slabše je lahko obstojno domače seme, ki ga hranimo v papirnati vrečki. Na kupljeni semenski vrečki je vedno zapisano do kdaj je seme uporabno.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno prijavo na vrtnarske novice spletnega portala Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Uporabnost semena in kalitev vrtnin, cvetlic ter zelišč

Čas uporabnosti semena ni odvisen od sorte vrtnin, cvetlic ali zelišč. Izkušeni vrtičkarji se zagotovo strinjajo, da je to povezano z vrsto rastline. Najmanj časa so uporabna semena zelišč. Tudi cvetlice ne kalijo dobro po več letih skladiščenja. Semena vrtnin so običajno uporabna od dve do pet let. Vse je odvisno od vrste vrtnine, ki jo želimo sejati v vrtu.

kalilni test

Pred novo vrtnarsko sezono je dobro narediti kalilni test.

Najbolje je, da semena vrtnin niso starejša od dveh do treh let, tako bodo ohranila dobro energijo kaljivosti. Pred setvijo odprtih semenski vrečk je dobro narediti domač kalilni test. Tako boste najlažje preverili, če je seme v tekočem letu še uporabno.

📗 KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige Semenarstvo, ki jo je napisala priznana avtorica Miša Pušenjak. Zahvaljujoč tej knjigi boste lahko pridelali vrhunsko domače seme za svoj vrt, ter prenašali izkušnje med druge ljubitelje vrtnarjenja in naslednje generacije.

👉 Knjigo Semenarstvo lahko prelistate, če kliknete TUKAJ (PDF).

Povezane vsebine:

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Domače, ekološko ali ne razkuženo seme zelenjave, cvetlic in zelišč

 1. IRENA

  Zakaj bi imela ekološko pridelana semena slabšo energijo kaljivosti?
  Po čem veš ali je seme razkuženo ali ne?

  Hvala.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, ekološka semena so pridelana tako, da je varstvo pred boleznimi manj intenzivno, zato ima seme že v času tvorbe slabše pogoje in potem tudi slabšo energijo kalivosti, ki pa je predvsem odvisna od starosti semena. Razkuženo seme je v trgovini označeno na vrečki. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
   • Fani Sešek

    Ali iz vašega prispevka prav sklepam, da menite, da ekološko pridelana semena slabše kalijo in torej iz tega naj izhaja, da rajši kupujmo semena raznih velikih semenarskih hiš?
    To bo pa res dobro za našo oskrbo s hrano v bodoče, ko multinacionalke nameravajo rastline gensko spremeniti in semena patentirati ??
    Se vnaprej opravičujem, če sem vašo objavo narobe razumela.

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

     Pozdravljeni, napačno razmišljate in strahovi so odveč. Gre za to, da imajo ekološka semena slabše pogoje za razvoj semena in to že v vegetaciji. Semena odbiramo samo od najbolj zdravih rastlin in najboljših. Dejstvo je, da najbolje kalijo semena, ki so pridelana predhodno leto in to na konvencionalni način. Nihče v Sloveniji ne prodaja GSO semen in jih tudi ne bo. Take strahove sejejo tisti, ki služijo potem na dragih izobraževanjih in rabijo svoje sledilce, ki so prestrašeni in strah ni dobra dolgoročna taktika za zaslužek. Važno je, da na vrtu vrtnarimo z navadnimi semeni in to na ekološki način. Lep dan, ekipa Zeleni svet

     Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *