5 priljubljenih zelišč, ki jih gojimo na okenski polici v zimskem času

Zakaj gojimo zelišča na okenskih policah v zimskem času?

Veseli me, da vse več vrtičkarjev v mestu in na podeželju poskrbi za zimski zeliščni vrt na okenski polici. Zagotovo se strinjate, da zeliščni vrt v kuhinji poskrbi za privlačen videz. V zimskem času so najbolj priljubljena sveža zelišča, ki so na dosegu roke. Notranji prostor z zelišči poskrbi za naravno dekoracijo in čudovit vonj.

Sveža zelišča, ki ste jih presadili v notranje prostore vam v zimskem času omogočajo brezplačno oskrbo s svežimi domačimi zelišči.

5 zelišč, ki uspeva na okenski polici v zimskem času in njihova uporaba

Za gojenje na okenskih policah priporočamo origano, drobnjak, timijan, peteršilj in rožmarin. To so tudi najbolj pogosta zelišča, ki jih uporabljamo v domači kuhinji v hladnem delu leta. Drobnjak največkrat uporabljamo v solatah in omakah. Peteršilj dodajamo največkrat dodajamo juham, nekaterim solatam in številnim kuhanim jedem.

timijan, peteršilj, drobnjak

Timijan, peteršilj, drobnjak in ostala zelišča gojimo na okenskih policah. ©AdobeStock

Rožmarin je priljubljeno zelišče, ki ga dodajamo mesnim jedem, zlasti z jagnjetino. Origano pogosto uporabljamo za različne omake. Timijan se ujema s perutnino in ribami.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Bazilika in meta na zimski okenski polici

V notranjih prostorih bo nekoliko slabše uspevala bazilika. To še posebej velja za za zimski čas. Verjetno ste že ugotovili, da se bazilika na okenski polici v nekaj tednih spremeni v žalostni primerek. Meta ni preveč zahtevna za gojenje v zimskem času in jo v Sloveniji srečamo na številnih urbanih okenskih policah. Nekoliko manj je pogosta na podeželju.

Za gojenje zelišč uporabite sončno okensko polico

Zelišča so rastline sonca in ga potrebujejo tudi v zimskem času. Za gojenje zelišč na okenski polici je treba v hladnem delu leta poskrbeti za dovolj svetlobe. Origano je zelišče, ki je zelo hvaležno za čim več sonca. V zimskem času ga postavite na najbolj sončno okno. Za čim več sonca bosta hvaležna tudi timijan in rožmarin.

Drobnjak in meta nista preveč zahtevni zelišči za sončno svetlobo. Meta je zelišče, ki uspeva z nekoliko manj svetlobe in bo imela na okenski polici manj težav zaradi pomanjkanja sonca kot ostala zelišča.

zelišča na okenski polici

Zelišča na zimski okenski polici imajo rada sonce. ©AdobeStock

Gojenje rastlin je v zimskem času najlažje z umetno svetlobo

Luči za gojenje rastlin vam omogočajo rast zelišč pod umetno svetlobo. V tem primeru nam ni treba skrbeti za pomanjkanje sončne svetlobe v zimskem času. Pri izbiri sijalk pazimo ne porabo električne energije, ker se lahko strošek na koncu meseca nekoliko poveča. Treba je vedeti, da luči niso poceni in jih običajno kupujemo v spletnih trgovinah, ki ponujajo izdelke za gojenje v notranjih prostorih.

Pod umetno svetlobo lahko vzgajamo različne vrste zelišč, lastne sadike in tudi mikrozelenjavo.

Najbolje je, da izberete kvalitetno sijalko, reflektor, dušilko in električni kabel, ki se prodajajo v kompletu. Svetilka z močjo 250 W pokrije površino 0,8 x 0,8 m.

Nekatere takšne luči imajo običajni (bel) svetlobni spekter. Običajno imajo dodano tudi časovno funkcijo.

Za rast zelišč uporabljamo svetilke, ki so za rast. V primeru, da gojimo rastline, ki rastejo in cvetijo izbiramo med svetilkami za rast in cvetenje.

Kako in kdaj presajamo zelišča, ki jih gojimo v kuhinji?

V primeru, da pozimi gojimo zelišča v kuhinji je prav, da jih presadimo v jesenskem času. To naredimo tako, da jih s korensko grudo presadimo v lonec, ki je nekoliko večji od obsega grude. Tako najlažje presajamo  drobnjak in peteršilj. Zelišča, ki jih sadimo v septembru in oktobru se do prihoda zime dobro ukoreninijo in pričnejo z rastjo.

otroci zelišča

Pri presajanju zelišč še posebno uživajo otroci. ©AdobeStock

V primeru, da jih presajamo v novembru, je treba počakati na to, da bodo začela z rastjo in jih bomo lahko rezali. V novembru lahko posadite tudi zelišča, ki so v vrtnarijah na razprodajah, saj se je sezona sajenja zelišč na vrtu končala.

Izberite prave lonce in poskrbite za široko polico

Zelišča ob močnem zalivanju hitro zgnijejo, če jim ne priskrbimo pravega lonca ali korita. Najbolje je, da ima posoda drenažno odprtino. Poskrbite tudi za drenažo iz glinoporja. Pred presajenjem zelišč preverite, če imate dovolj široko okensko polico na notranji strani sončnega okna. Lahko si pomagate tudi tako, da v strop naredite luknje in postavite novo leseno polico, ki visi iz stropa.

Glineni ločki se v ogrevanem stanovanju hitro izsušijo, glineni podstavki pa lahko celo puščajo. Predlagamo, da so vsaj podstavki iz plastike ali reciklirane gume.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “5 priljubljenih zelišč, ki jih gojimo na okenski polici v zimskem času

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *