Glavne napake in rešitve pri jesenskem sajenju česna in čebule

Čebulček, ki ga sadimo jeseni največkrat uporabimo kot mlado čebulo

V prvi polovici oktobra je pravi čas, da posadite čebulo, ki jo boste porabili kot mlado čebulo in popestrili spomladanski solatni krožnik. Majski srebrnjak in ostale sorte čebule veliko pojemo tudi na spomladanskih piknikih. Na našem vrtu to naredimo vsako leto. Še posebno smo zadovoljni z zelo zgodnjim pridelkom mlade čebule v rastlinjaku.

Čebulček, ki ga sadimo v jesenskem času nam ne zagotavlja najboljšega glavnega pridelka, ker se ta čebula nekoliko slabše skladišči.

jesensko sajenje čebule česna

Jesensko sajenje čebule za mlado čebulo se zagotovo obrestuje.

mlada čebula rastlinjak

Zelo se veselimo prve mlade čebule v rastlinjaku.

Kdaj sadimo česen v jesenskem času za dober pridelek?

Česen v nižjih predelih Slovenije nikoli ne sadimo v prvi polovici oktobra, ker je to prezgodaj. Predlagamo, da ga sadite konec oktobra ali v začetku novembra. Najbolje je, da česen pred zimo samo pokuka iz tal ali ostane v zemlji. To pa je odvisno predvsem od tega kdaj bodo nastopile močnejše ohladitve, zato je treba spremljati dolgoročne napovedi vremena.

Na Primorskem in v toplejših krajih ga sadimo konec novembra ali še kasneje. V višje ležečih predelih pa prej kot v dolinah osrednje Slovenije.

Kakšne so posledice, če česen sadimo prezgodaj?

Zgodnje sajenje česna prinaša samo težave. Česen, ki ga sadimo prezgodaj je v naslednjem letu bolj bolan, pridelek pa je slabši. Večji kot so listi konec zime, več je možnosti za škodo zaradi česnove muhe.

V primeru zgodnjega sajenja česna v oktobru se česen slabše ukorenini in razvije več listov, kar seveda ni dobro. Večji kot so listi pred zimo, slabše bo prezimil in imel v naslednjem letu več težav z boleznimi.

sajenje česna in čebule

S sajenjem česna ne prehitevamo, saj se slabše ukorenini in ima več težav z boleznimi.

Zakaj pripravimo zemljo 14 dni pred sajenjem česna?

Gredice na katerih bomo konec oktobra in v novembru sadili česen je treba pripraviti vsaj 14 dni do 3 tedne pred sajenjem. To najlažje naredimo z Ruskimi vilami Premium, ki zemljo globoko rahljajo. V zemlji ohranimo tudi mikroorganizme, saj jih ne želimo vznemirjati v hladnem novembru.

ruske vile

Zemljo na vrtu pripravimo 2 do 3 tedne pred sajenjem česna.

V naslednjem letu bo tudi manj plevela, saj ga z Nihajno motiko Pepa odstranimo neposredno pred sajenjem česna.

Več o jesenski priptavi tal na zelenjavnem vrtu in uporabi Ruskih vil Premium si oglejte s klikom tukaj.

lopata in ruske vile

Tla so lepše in hitreje pripravljena z Ruskimi vilami Premium.

Ruske vile® Premium in glavne koristi za vrtičkarje:

 • delo opravimo z manj napora in 2 do 3 krat hitreje
 • manj obremenjena hrbtenica in roke
 • manj trajnega plevela (slak, osat, pirnica, regačica, …)
 • ni potrebno dodatno drobljenje zemlje z motiko ali grabljami
 • kvalitetna slovenska izdelava

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile® PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate tukaj. Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Pred sajenjem česna je treba odstraniti plevel, ki kali

V primeru, da smo tla rahljali 14 dni do 3 tedne pred sajenjem česna, je treba poskbeti za odstranitev plevela, ki v tem času kali. Tako imamo naslednje leto na gredi s česnom polovico manj plevela.

Z Nihajno motiko Pepa odstranimo plevel tik pred sajenjem česna

nihajna motika pepa

Pred sajenjem jesenskega česna odstranimo plevel, ki je v fazi kalitve.


To najhitreje in najlažje naredimo s pomočjo Nihajne motika Pepa
, ki odstrani plevel 7 do 10 krat hitreje kot navadna motika.

Več o uporabi Nihajne motika Pepa na vrtu si preberite s klikom tukaj.

Glavne prednosti uporabe Nihajna motika Pepa:

 • pokončna drža in delo brez bolečin
 • za vse, ki imate težave s križem
 • 7 do 10 krat hitrejše odstranjevanje plevela
 • hitro in učinkovito okopavanje
 • bistveno izboljšamo tla in pogoje za rast rastlin
 • cenovno ugodno orodje je dostopno za vsak žep

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
Vse o uporabi Nihajne motike Pepa na vrtu si lahko ogledate s klikom tukaj. Za nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Zgodaj sadimo samo česen, ki ga porabimo za mlad česen

V našem rastlinjaku sadimo česen že v začetku oktobra, ker želimo čim bolj zgoden pridelek mladega česna. Enako lahko naredite na vrtu in posadite drobne stroke bolj na gosto. Tako boste pobirali zgoden pridelek še pred delitvijo v stroke.

Solatni krožnik z rukolo, azijsko listno zelenjavo, zimsko solato, mlado špinačo in ostalimi rastlinami pa bo bogatejši še za en okus.

česen rastlinjak

Mlad česen v rastlinjaku ali na vrtu nabiramo že zelo zgodaj.

Ne pozabimo tudi na setev ostalih vrtnin v oktobru

V oktobru še vedno lahko sejemo špinačo, rukolo in motovilec. Ne pozabimo tudi na setev zimskega portulaka, ki je prava zakladnica C vitamina za zimske dni. Ta vrtnina raste tudi decembra in januarja, ko druge rastline počivajo.

Ne pozabite tudi na setev azijske listne zelenjave, ki vam ravno tako popestri zgodnji solatni krožnik. V prvi polovici oktobra še lahko poskusite sejati zimsko solato.

sajenje oktober

V oktobru sejemo in sadimo številne vrtnine, da si zagotovimo svežo domačo zelenjavo.

V jeseni obvezno pripravimo vsa težka, ilovnata tla na praznih gredicah

Težka, ilovnata tla je treba obvezno pripraviti pred močnejšimi ohladitvami. Tako bomo spomladi lažje in hitreje sadili ter sejali. Tla, ki jih jeseni obdelamo z Ruskimi vilami Premium ali drugim orodjem za pripravo tal se spomladi hitreje segrejejo in so bolj suha.

Svoje delo opravi tudi mraz, ki zdrobi manjše grude zemlje v drobno grudičasto strukturo in prav tako zemljo si želimo na vsakem vrtu. Lahka, peščena tla lahko pripravimo tudi v spomladanskem času.

Pred močnejšim mrazom je treba pokriti tla s slamo, listjem ali drugo organsko maso, da zemlja čez zimo ni gola. Tako bomo ohranili talni živi svet, ki predela kompost, gnoj in rastlinske ostanke v vrtninam dostopno hrano.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence.

Lahkotno in hitro okopavanje vam omogoča tudi Nihajna motika Pepa, ki dela 7 do 10 krat hitreje od navadne motike.

 

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

nihajna motika

 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno pripravo tal na setev, okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *