Bavarski in sibirski kivi vas bo očaral

Kliknite na video spodaj in prisluhnite nasvetu.

KLIKNITE TUKAJ za sadike kivija.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Aktinidija – Kivi na našem vrtu.

Bavarski kivi vsebuje veliko vitaminov in mineralov

Plodove bavarskega kivija se ne lupi, plod jedljiv je v celoti. Cenjeni so predvsem zaradi odličnega okusa in visoke vsebnosti vitaminov in mineralov. Vsebujejo veliko vitamina C, E in B, ter kalija, cinka, magnezija, železa, natrija, pektinov itd in kot tak ima 3 do 4 krat več C vitamina kot veliki kivi, več kalcija kot jabolka in več kalija kot banane.

Za dober pridelek sadimo moško in žensko rastlino

Za dober in bogat pridelek bavarskega kivija sadimo moško in rastlino skupaj. Priporočamo sajenje 4-ih ali več rastlin, ki vam zagotavlajajo pridelek od poletja do jeseni. Triletne sadike rodijo drugo leto po sajenju.

bavarski kivi

Cvetovi moške opraševalne rastline. Foto©AdobeStock

Moška sorta za opraševanje je “Bayern kiwi”. Obstajajo tudi sorte, ki so samooplodne in ne rabijo moške rastline za oprašitev in zagotavljanje pridelka. Rastline sadimo na razdaljo 2 m med posameznimi rastlinami. Na 1 moško rastlino sadimo do 6 ženskih rastlin.

Če nimamo prostora sadimo samooplodne sorte

Če imate malo prostora izbirajte med samooplodnimi sortami, ki ne rabijo moške rastline za oprašitev in pridelek. Samooplodne triletne sadike rodijo že prvo leto po sajenju. Zelo dobrega okusa s priokusom limone je sorta “Kokuwa”. Sorta “Vitikiwi” je brez semen ter odličnega okusa.

Drobnoplodni kivi je odporen na mraz in pozebo

V domačem vrtu s sajenjem drobnoplodnega bavarskega kivija ne bomo imeli težav s pozebo. Različne sorte prenesejo temperature med -25°C in – 28°C. Med najbolj odpornimi na nizke temperature je sorta “Ananasnaya”, ki je ženska rastlina in prenese temperaturo do – 28°C. Ob njo je treba saditi moško rastlino, da zagotovite pridelek.

Drobni plodovi bavarskega kivija so veliki med 3 in 5 cm

Plodovi bavarskega kivija so manjši od običajnega kivija, ki raste v domačih vrtovih. Sadimo ga ob opore, pergole, brajde. Največje plodove ima sorta “Jumbo”. Plodovi sorte “Jumbo” so veliki do 5cm, rahlo podolgovati, zeleni, z gladko lupino. Prvi pridelek pobiramo tretje leto po sajenju.

KLIKNITE TUKAJ za sadike kivija.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Aktinidija – Kivi na našem vrtu.

Pridelek bavarskega kivija pobiramo od avgusta do oktobra

Ženske in samoplodne rastline bavarskega kivija rodijo od avgusta do oktobra. Predlagamo, da posadite več različnih sort, ki rodijo postopoma. Tako si zagotovite domač pridelek drobnoplodnega kivija od avgusta do novembra.

Med prvimi rodi sorta “Scarlet”, ki nas razveseli s plodovi v avgustu in začetku septembra. Za več informacij o posameznih sortah kliknite na spodnjo tabelo.

Tabela 1: Opisi sort bavarskega kivija po času zorenja in oprašitvi

Kliknite na tabelo in jo shranite na vaš računalnik.
bavarski_kiviji_tabela

prenesi tabelo PDF

Rez in vzgoja kivija v prvem in drugem letu po sajenju

Če bavarski kivi posadimo jeseni ali spomladi, ga junija oskrbimo tako, da odstranimo vrh na višini 1,5 m. Levo in desno pustimo dva poganjka, ostale odstranimo. Drugo leto po sajenju pustimo nekaj glavnih poganjkov. Pravo rez opravimo tretje leto po sajenju. Režemo ga podobno kot trto.

Kaj je značilno za sibirski kivi?

Sibirski kivi je lep tudi v listih, saj se listi na sončni strani obarvajo zeleno belo rožnato. Sorta sibirskega kivija „dr.Szymanowski“ iz rodu kolomikta je samooplodna, zato ne potrebuje dodatnega opraševalca.

Rodi v avgustu, oziroma približno 130 dni potem ko odmrzne zemlja. Sorta sibirskega kivija dr. Szymanowski zraste do višine 3 m. Letni prirast je 1 do 2 m. Priporočam, da jo sadimo na sončno do pol senčno lego.

Kiviji iz rodu kolomikta sodijo med najlepše kivije, imajo privlačne rahlo dišeče cvetove in privlačne pisane liste, ki se jeseni spremenijo v prijetno toplo žametno rdečo barvo.

Zeleni svet priporoča:

Posadite bavarski kivi ali sibirski kivi, ki je odporen na mraz. Zagotovite si domač vir vitaminov in mineralov. Z izborom 3 ali več različnih sort ženskih rastlin in 1 moške rastline se boste sladkali od avgusta do novembra. Na manjšem prostoru sadite samooplodne sorte.

KLIKNITE TUKAJ za sadike kivija.
**
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičevja.

KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
**
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

Povezane vsebine:

natisni članek

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


14 komentarjev na “Bavarski in sibirski kivi vas bo očaral

 1. Borut

  Imam eno vprašanje.
  Ali v primeru skupnega sajenja več sort – npr. Issai in Bingo ter Purpurna sadowa, kjer je Issai samooplodna, preostali dve pa ne – potrebujemo tudi moško rastlino, ali je samooplodna sorta dovolj dober opraševalec tudi za ženske rastline drugih sort?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, moško opraševalno rastlino vsekakor posadite na rob sistema opore in pustite le nekaj poganjkov da zacvetijo. Tako bo oplodnja zagotovljena.

   Reply
 2. MARKO DIMNIK

  Namen imam posaditi cca 6-7 kivijev. So pri vas še na zalogi. Kakšna naj bo zemlja in s čim je najbolje takoj pognojiti. Jame imam že izkopane .

  Reply
 3. Alenka Orel

  Danes sem od vas prejela sibirske borovnice. Bila sem zelo razočarana, saj so sadike brez enega lista in izgledajo, da sploh niso več vitalne. Vseeno jih bom posadila. Zanima me ali mi spomladi vrnete denar, če se iskaže, da so sadike mrtve.
  Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, s sadikami ni nič narobe. Sibirske borovnice prej odvržejo listje, ker prej zaključijo z vegetacijsko dobo. Če bo kaj narobe pa se spomladi slišimo.

   Reply
 4. Herman Roj

  Vse lepo in prav. Pozimi ta kivi res ni občutljiv, problem nastane pri spomladanskih pozebah. V primeru zadnjih dveh let so poganjki popolnoma pozebli. Pomaga edino pokrivanje z zelo debelo kopreno.Sicer rastlina ponovno požene, ampak sadežev ni. Sam imam več vrst kivija in pri vseh je tako kot sem napisal.

  Reply
 5. Bojan

  Bavarski kivi smo posadili lansko leto. Dve različni vrsti, ena raste hitro, druga pa zelo počasi, sedaj pa so na slednji začeli še rjaveti listi (nekateri so že v celoti rjavi). Bi prosim, kdo napisal tudi kaj o boleznih Bavarskega kivija in kako se lotiti zdravljenja le teh. Hvala.

  Reply
 6. Danijel Čeh

  Pozdravljeni
  Imam samooplodni kivi, sorte sicer ne vem več, ampak že od samega začetka cvetenja veliki problemi. Namreč že pet let kivi spomladi obilno zacveti. Ko je v najlepšem razvetu pa peclje cvetov v sredini nekaj preščipne in cvetovi v nekaj dneh odpadejo.
  Kaj bi bila krivda za to? Hvala.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Danijel, za kakršne koli težave vedno rabimo videti fotko, glede na opis žal ne moremo zanesljivo svetovati, lahko da manjka opraševalec. Sorte so včasih tudi napačno deklarirane.

   Reply
 7. tomaz

  Spostovani
  Zamima me 4l rastlina Bavarskega kivija sajena ob moski cvetovi so vendar so se cvetovi posusili rastlina mi sla v plod..Sibirka borovnica se je osusila a bo drugo leto se ziva hvala za vas odg.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *