Rastlinjak v februarju

Ana Japelj je študentka Biotehnične fakultete, ki je v okviru praktičnega usposabljanja pripravila članek o rastlinjaku v mesecu februarju.

Česen in solata sta dobra prijatelja tudi v rastlinjaku

Česen in zimska solata sta dobra prijatelja. Med solato je sadilna razdalja 40 centimetrov, vmes je posajen česen. Solata prekrije tla, česen pa s svojo pokončno rastjo zapolni praznino. Česen in solato bomo pobirali istočasno. Tako bomo v marcu že napolnili prve solatne krožnike.

česen in solata vrt

Česen in solata v začetku februarja.

Po pobiranju paradižnika v oktobru smo konec oktobra očistili prostor in na to mesto sadili solato in česen. Predhodno je paradižniku delal družbo motovilec, ki ni v sorodu s solato in je zapolnil prazen prostor pod paradižnikom. Motovilec smo pobrali v sredini jeseni.

KLIKNITE TUKAJ za vrtnarske knjige in pridobite znanje za delo na vrtu.

Kako zapolnimo prazne prostore?

Po pobiranju pridelka nam ostanejo prazni prostori, ki jih je potrebno zapolniti. Korak za korakom dodajamo nove vrtnine. V prazen prostor zraven solate bomo posadili grah, ki poleg boba velja za zgodnjo vrtnino in ju lahko v rastlinjaku sejemo že v mesecu januarju ali začetku februarja.

Seme graha pred setvijo.

Prav tako sta grah in bob prvi vrtnini, ki ju sejemo v vrt. V prazen prostor zraven solate bomo sejali dve vrsti nizkega graha. Grah se tako razraste na prazni gredici in bo družba kumaram na opori, ki jih v rastlinjak sadimo v sredini aprila. Tako bo grah kumaram zaradi sposobnosti vezave dušika iz zraka pomagal, da bolje uspevajo.

Čebula, redkvica, špinača v februarju

Čebulček v rastlinjaku sadimo na gosto, ker ga bomo pobirali kot mlado čebulo. Prostor med čebulčkom zapolnimo z redkvico. Rast redkvice je hitra in pokončna. S svojimi listi redkvica zapolni prazen prostor. V bližino redkvice ne sejemo rukole, ker sta vrtnini v sorodstvu.

Čebulček sadimo v začetku februarja.

seme redkev

Seme redkvice smo sejali med čebulo.

seme rukole redkvica

V bližino redkvice nikoli ne sejemo rukole.

seme špinače

Seme hitro rastoče špinače.

 

V našem primeru smo sejali špinačo in to hitro rastoče sorte, ker s svojimi hitro rastočimi listi dobro prekrije tla. Tudi v rastlinjaku kombiniramo vrtnine tako, da oponašamo naravo in tla nikoli niso predolgo brez zaščite rastlin.

Zračenje rastlinjaka v sončnem februarju je obvezno

Z zračenjem rastlinjaka uravnamo temperaturo, ki se v rastlinjaku brez zračenja hitro povzpne na več kot 20 °C. Tako rastline v februarju težko prenesejo šok med vročim dnevom in zelo hladnimi nočmi. Idealno je, če je temperatura v rastlinjaku na sončnen dan okrog 15 °C.

rastlinjak zračenje

Rastlinjak zračimo tudi v februarju.

Še zlasti je pomembno, da zračimo v toplih, sončnih dneh. Rastinjak odpremo zjutraj ob 9. uri in zapremo ob 16. uri. Če ne zračimo, lahko pride do zadrževanja vlage, kar lahko privede do razvoja plesni ali drugih bolezni.

Zalivanje rastlinjaka brez namakalnega sistema

Zalivanje je v rastlinjaku je zelo pomebno opravilo, ker dežja v rastlinjaku ni. Čez celo leto v rastlinjaku uporabljamo namakalni sistem, čez zimo pa ne, ker ne želimo, da zamrznjena voda poškoduje cevi. Voda lahko v ceveh namakalnega sistema zamrzne, posledično cevi popokajo, zato je treba domač rastlinjak zalivati ročno.

Z zalivanjem vzdržujemo vlago, kar je še posebno pomembno v prvih 2 do 3 tednih, dokler mlade rastlinice ne pokukajo na površje. Seveda tudi potem ne prenehamo z zalivanjem. V marcu lahko spet priključimo namakalni sistem.

Zeleni svet priporoča:

Rastlinjak omogoča celoletno oskrbo z domačo zelenjavo. Pridelek pobiramo celo leto in smo tako povsem samooskrbni. Za štiri člansko družino je primeren rastlinjak v velikosti 5 x 6 m.

KLIKNITE TUKAJ za vrtnarske knjige in pridobite znanje za delo na vrtu.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Rastlinjak v februarju

 1. urška

  Dober dan! Mi lahko prosim poveste, katera sorta solate je ta rdečkasta na sliki?
  Hvala.
  lp
  Urška

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *