Rez kivija v domačem vrtu in bogat pridelek

Aktinidijo oz. kivi režemo podobno kot trto

Aktinidija rodi podobno kot vinska trta. Pri rezi ohranjamo enoletne poganjke (šparoni), ki praviloma izraščajo iz dvoletnega lesa. Osnovana pravila rezi so enaka kot pri trti.

Šparon izrašča iz dvoletnega lesa.

Šparon (levo spodaj) izrašča iz dvoletnega lesa.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik kivija.
**
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Aktinidija – Kivi na našem vrtu.
KLIKNITE TUKAJ za ostale sadjarske knjige.
**
KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Pri rezi je treba rezati tako, da si je po rezi skozi rodni les možno podajati klobuk. Klobuk se ne sme zaleti v les, ki je ostal po rezi. Pri rezi pazimo, da izrezujemo les, ki je rodil v preteklem letu, ohranjamo pa šparone in čepe (rez na nekaj očes) iz dvoletnega lesa.

Čep režemo na nekaj očes.

Čep režemo na nekaj očes.

Kdaj opravimo rez ženske rastline kivija?

KLIKNITE ZA OGLED REZI (KIVI ŽENSKA RASTLINA):

Ženske rastline aktinidije režemo v mesecu januarju in februarju, ko so temperature višje od 0 °C in ne zmrzuje. Praviloma je z opravilom dobro počakati do trenutka, ko ne pričakujemo večje zmrzali.

aktinidija-kivi-zenski-cvet

Funkcionalno ženski cvet z pestičem in zakrnelimi prašniki.

Če kivi režemo v mesecu februarju še ne bo solzil. Tako bo rastlina med letom v boljši kondiciji, saj jo ne bo izčrpavalo solzenje. Solzenje je pogosto pri poznejši rezi, ko se v rastlini že pretakajo sokovi.

Rez moških rastlin kivija

Tudi moške rastline kivija režemo januarja in februarja. Rez opravimo enako kot pri ženskih rastlinah.

KLIKNITE ZA OGLED REZI (KIVI MOŠKA RASTLINA):

Priporočamo, da rez moške rastline kivija opravimo tudi po cvetenju. Tako bomo vzpodbudili rast novih poganjkov, ki bodo v prihodnjem letu z brstenjem pričeli nekoliko kasneje. To je vsekakor dobro, saj se bo čas cvetenja moških cvetov bolj ujemal s časom cvetenja na ženski rastlini. Z rezjo po cvetenju boste omogočili boljšo oploditev in posledično izboljšali tudi količino in kakovost pridelka.

V kolikor želimo, da moška rastlina pozneje cveti, jo obrežemo čim pozneje, tudi če malo solzi.   Če želimo zmanjšati bujnost rasti, lahko moško rastlino režemo tudi po po cvetenju.

aktinidija-kivi-moski-cvet

Funkcionalno moški cvet kivija sorta ´Tomuri´, s prašniki in zakrnelo plodnico.

Vzgoja na opori, rez in vezanje šparonov

Kivi najpogosteje vzgajamo na opori in pergoli. Osnovne veje, ki predstavljajo podaljšek debla naj bodo v najvišji točki. Rodne poganjke (šparoni), ki ostanejo po rezi upogibamo v vodoravni položaj ali rahlo navzdol. Tako se bodo šparoni enakomerno obraščali po celi dolžini, ohranili pa bomo tudi obraščanje v nižjem delu oz. v bližini osnovni vej.

Šparone po rezi usmerjamo navzdol ali v vodoraven položaj.

Šparone po rezi usmerjamo navzdol ali v vodoraven položaj. Čepe režemo bližje osnovnim vejam.

Kako režemo za rodnost v tekočem letu?

Posamezen šparon, ki izrašča iz dvoletnega lesa ima praviloma 10 do 12 brstov, zato ga na koncu nekoliko prikrajšamo.

Za šparone izbiramo dobro razvite in močne poganjke. Če smo v domačem vrtu posamezne rastline kivija sadili na razdaljo 3 m, ohranimo dobrih 10 šparonov, ki se bodo obrasli z mladikami, le-te pa bodo rodile v tekočem letu.

Če sadimo na dobre 3 metre ohranimo 10 šparonov

Če sadimo na dobre 3 metre ohranimo 10 šparonov, ki jih upogibamo v vodoravni položaj.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Izrezovanje vodnih poganjkov ali ´divjakov´

Izrežemo tudi “vodne” poganjke – bohotivke. To so tisti poganjki, ki so močni in močno poraščeni z dlačicami. Ohranimo jih samo v primeru, če hočemo vzgojiti novo steblo, redko oz. izjemoma za čep, kjer bodo zrasli novi rodni poganjki.

Poletna rez aktinidije

Zeleno poletno rez opravimo v obdobju od konca junija do sredine avgusta, ko poskrbimo za izboljšanje osvetlitve. To naredimo tako, da izrezujemo močne pokončne poganjke, ki izraščajo iz starega lesa.

Poletno rez opravimo tudi na konicah šparonov, ki jih nekoliko prikrajšamo. Upoštevamo tudi nepisano pravilo, da poletno rez opravimo 2 do 3 krat z več tedenskim zamikom.

Kliknite na video posnetek spodaj in si oglejte poletno rez kivija.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik kivija.
**
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Aktinidija – Kivi na našem vrtu.
KLIKNITE TUKAJ za ostale sadjarske knjige.
**
KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


32 komentarjev na “Rez kivija v domačem vrtu in bogat pridelek

 1. ivanka

  mene pa zanima vzgoja ameriške borovnice,fige in če obrezujemo tudi 2 leti star rožmarin .posadila bi sedaj borovnici in figo,tudi kakšna lega mora biti ,sončna ali pol sočna.lp.Ivanka

  Reply
 2. mari

  pozdravljeni
  imamo posajeno trto staro 10 let, sedaj bi jo pa precepili na drugo sorto grozdja.
  ker nimamo izkušenj s ceplenjem bi vas prosila za nasvet in pomoč.
  hvala in lp mari

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, najbolje je da poiščete najbližjo trsnico, za nakup cepičev, tam vam bodo tudi najlažje svetovali in prikazali kako cepiti. Trto lahko vzgojite tudi vegetativno, to je iz potaknjencev. Potaknjence se reže v novembru in presaja v lonce ali na stalno mesto v marcu.

   Reply
  • Matjaž

   Dogovorite se s tistim, ki ima trto, ki bi vam ustrezala, da vam daljši poganjek na polovici zasuje z zemljo. Na tem delu bo pognal korenine. Naslednje leto ta poganjek izkopljemo in prerežemo na polovico. Tako smo dobili dve nove rastline trte. Jaz sem to naredil že večkrat z belo in rdečo trto, ki je potem lepo rastla pri novem lastniku.
   Lep pozdrav!
   Matjaž iz Ribnice

   Reply
 3. marija

  pozdravljeni imam KAKI ki sem ga vzgojila z peške ali ga moram cepiti in kje dobim cepiče,vzgojila sem tudi pomarančo iz peške verjetno je treba tudi cepiti kje bi dobila cepice za oboje, hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, kaki in pomarančo bo potrebno cepiti, sadike vzgojene iz semena (sejanci) rabijo dolgo da zarodijo in kot potomci nimajo nujno enakih lastnosti.

   Reply
 4. SONJA KRAJNC

  POZDRAVLJENI!
  Zelo veliko vaših nasvetov smo že upoštevali in so uspešno obrodili.
  Hvala vam Sonja Krajnc

  Reply
 5. Ana

  Pozdravljeni!
  Zanima me, ali dobra rez vpliva na velikost plodov?
  Imam kivi, ki je lani obilno rodil, plodovi zelo okusni, vendar majhni (kot ping-pong žogica). Nekaj plodov je bilo tudi večjih, zato upam, da ne gre za manjso sorto. Ali se plodove kivija tudi obtrguje, tako kot jabolko?
  Hvala!

  Reply
 6. Alenka

  Pozdravljeni,imam kaki posajen že pet let po niti ne raste,iti ne obrodi sadov. Živim na 600 metrov nadmorske višine.Imam tudi figo ki pa mi lepo raste in obilo rodi.Kaj naj storim? Imam pa kivi drugo leto. A ga je treba že obrezat? Koliko rabi do prvih plodov? Hvala in lep pozdrav

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, težko vam odgovorimo na daleč glede kakija, lažje bi bilo, če bi nam poslali sliko. Kivi je potrebno pravilno obrezati. Do prvih plodov potrebuje 3 do 4 leta.

   Reply
 7. MAGDA

  Prosim za nasvet glede vzgoje lešnikov. Imamo tri grme lešnikov, ne vem katere vrste, ki so stari že 20 let, dajo pa le malo plodov. Kaj lahko storimo?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, leska ni samoprašna rastlina, lahko, da se slabše opraši in je zato manj pridelka, treba je saditi različne sorte lesk. Prav tako je potrebna redna rez. Izrezuje se stare in izrojene veje pri osnovi.

   Reply
 8. Eva

  Pozdravljeni!
  Prosim ce mi odgovorite kako je z rezjo bavarskega kivija brez dlacic.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, gojimo ga kot debeloplodni `kosmati` kivi, zaenkrat nimamo še videa, saj je v Sloveniji težko najti nasad, ki je pravilno gojen.

   Reply
 9. Jože

  Pozdravljeni doma imam tri ženske rastike kivija in enega moškega,rodijo pa samo ena, pri tej rastlini je iz zemlje pognala rastlina (verjetno iz korenine) in me zanima ali je to raslina smiselno pustiti ali ne za novo rastlino?
  Hvala za odgovor
  lp jože

  Reply
 10. Marica Kaučevič

  Prosila bi za nasvet, kako obrezati ja bolko, stara je 6 let, ampak zadnji dve leti raste samo na mlade poganjke in listje plodov pa nima. Dve leti mi jo že reže strokovnjak za drevje. Tudi gnojim ne.

  Reply
 11. Nikola

  Poštovani, da li imate video o sadnji i orezivanju kestena (maruna)?
  Hvala na odgovoru.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Nikola, video o kostanju še nismo posneli, morebiti v prihodnje, za zdaj se držite navodil in dejstev v članku.

   Reply
 12. HERMAN

  Pozdravljeni! Imam kivije in me zanima, če je večja verjetnost, da kivi pomrzne že porezan, v primerjavi z neporezanim. Kajti zgodilo se mi je, da mi obrezan kivi pred leti ni pognal, pa ne vem, če je kriva februarska rez ali bi mi vseeno zmrznil. Hvala.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, lahko, da je kivi pozebel. Na celini v hladnih legah kivi večkrat pozebe po rezi, zato pustite daljše čepe (čepi do 5 brstov).

   Reply
 13. Valter Pristovnik

  Spoštovani, razložite mi kako maj razpoznam KIVI katera je ženska in kateri je moški KIVI ?
  Imam 20 let stara kivija. Kot razumem,da najprej opravim rez moški kivi in nato po cvetenju še ženski kivi ?

  Hvala za odgovor

  Reply
 14. JOŽICA

  Pri nas ima rdeči in črni ribez polno lišaja po vejah.S kom naj pošpricam, ker teh vejic za drgniti s kratačo, kot je pri jabolkah je nemogoče , je preveč.

  hvala za odgovor.

  Reply
 15. Anica Šterman

  Imam 7 let staro sadiko bavarskega kivija. Vsako leto se zelo lepo ozeleni, bogato cveti, naredi zelo dosti plodov, vendar v tem času, konec junija in začetek julija, skoraj vsi plodovi odpadejo. Zakaj?
  Hvala in lep pozdrav! Anica

  Reply
 16. Zlatko

  Pozdrav,
  Z ženo sva kupila vikend, kjer je kivi in ima zelo lepe plodove. Problem je, ker je zelo zapuščin in zelo zaraščen. Zanima me kdaj ga lahko razredčimo?
  Hvala za odgovor
  Zlatko

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *