Obrezovanje malin, breskev, trte, robide in ostalega sadnega drevja ter jagodičja

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Kako poskrbimo za hitro in učinkovito brušenje vrtnih škarij?

V našem primeru smo za brušenje vrtnarskih škarij uporabili STIHL orodje za ostrenje 3 v 1, ki je primeren za ostrenje vrtnih škarij, sekir, nožev in navadnih kuhinjskih škarij. Primer ostrenja vrtnih škarij v ekstemno hitrem času in rez sadnega drevja si oglejte v zgornjem video posnetku.

ostrenje orodja

Pred začetkom obrezovanja sadnega drevja, jagodičja, vrtnic je treba nabrusiti škarje.

Enostavno obrezovanje breskev, ki niso bile pravilno rezane eno leto

V primeru, ko breskev prejšnje leto ni bila obrezana kot je treba, jo moramo prisiliti, da nastavi rodni les bližje deblu. To naredimo tako, da puščamo kratke čepe in dolge šparone, če se izrazimo po vinogradniško. Vsako rodno šibo, ki rodi v tem letu, bomo naslednje leto nadomestili z rodnim lesom, ki bo izraščal iz kratkega čepa. Za podrobnejšo razlago si oglejte video posnetek na začetku nasveta.

rez breskve

Breskev režemo na kratke čepe in dolge „šparone“, ki rodijo v tem letu.

Drobne veje izrežemo z vrtnarskimi škarjami, ki so najbolj primerne za sadno drevje.

👉 KLIKNITE TUKAJ za STIHL vrtne škarje, drevesne škarje in žage, ki vam pomagajo pri rezi sadnega drevja in jagodičja.

Pri rezi debelih vej vam pomagajo drevesne škarje, ročna ali akumulatorska žaga

Drevesne škarje so primerne za rez vej, ki so debele med 3,5 in 5 cm. Veje, ki so premera do 15 cm lahko izrežemo z ročno drevesno žago. Še hitreje in predvem lažje pa izrežemo debele veje, če uporabljamo lahko akumulatorsko žago, ki jo polni baterija.

stihl drevesne škarje

Debele poganjke robide smo izrezali z drevesnimi škarjami.

stihl drevesna ročna žaga

Debele veje izrežemo z drevesno žago, ki ima ostro rezilo.

Zelo priporočamo STIHL ročno akumulatorsko žago GTA 26, ki je primerna za delo na drevesu ali izrezovanje večjih vej, ki so nižje v krošnji. Priporočamo jo tudi za pomlajevanje leske in grmovja, ki zarašča področja okrog hiše. Njena teža je samo 1,2 kg in jo z lahkoto prenašamo po vrtu. Mi z njo čistimo tudi gozdne poti na sprehodu.

Akumulatorska žaga STIHL GTA 26

Akumulatorska žaga STIHL GTA 26 je zelo lahka in vsestransko uporabna.

👉 KLIKNITE TUKAJ za ročno akumulatorsko žago STIHL GTA 26, ki je primerna za izrezovanje večjih vej nižje v krošnji, leske in grmovja, ki zarašča področja okrog hiše.

Kako obrezujemo robide za bogat in reden pridelek?

Pri rezi robide izrezujemo poganjke, ki so rodili prejšnje leto in so največkrat suhi. Na njih ob koncu zime opazimo tudi plodove. Tako poganjke izrežemo do tal in ne puščamo „štrcljev“. Vse je nazorno prikazano v video posnetku, ki je izpostavljen na začetku nasveta.

rez obrezovanje robide

Na robidi ohranimo 3 do 5 enoletnih poganjkov, ki so zeleni in rodijo v tekočem letu.

vrtnarske škarje stihl

Z vrtnarskimi škarjami prikrajšamo tudi poganjke v vrhu.

 

Rodni les predstavljajo zeleni poganjki, ki jih prikrajšamo na višino slaba 2 m. Na 3 očesa prikrajšamo tudi kratke poganjke, ki se razraščajo na vrhu.

Spomladansko obrezovanje trte na čep in šparon za dober pridelek

Najprej poskrbimo za izrezovanje lesa, ki je rodilo v preteklem letu. Ko boste začeli z obrezovanjem trte boste spoznali, da je treba izrezati več kot 90 % vsega lesa. Ohranite perspektivne in debele rozge, ki so blizu osnove, da vam trta ne pobegne v nebo.

Blizu glave, če se izrazimo po vinogradniško režemo tudi čepe, ki bodo osnova za rodni les v prihodnjem letu. Na podoben način režemo tudi kivi in breskev. Mlado trto režemo na en čep (kratek poganjek, 1 do 2 očesi) in en „šparon“ (dolg poganjek, 6 do 8 očes). Pri stari trti pustimo dva kratka in dva dolga poganjka.

obrezovanje in rez trte

Obrezovanje trte na dva kratka in dva dolga poganjka.

👉 KLIKNITE TUKAJ za STIHL vrtne škarje, drevesne škarje in žage, ki vam pomagajo pri rezi sadnega drevja in jagodičja.

Obrezovanje enkrat in dvakrat rodnih malin je zelo enostavno

Za vrtičkarje priporočamo sajenje dvakrat rodnih malin, ki rodijo tudi, če se zmotimo pri rezi. V primeru, da dvakrat rodne maline porežemo do tal, bodo rodile samo enkrat in to od druge polovice poletja naprej. Če to naredimo pri enkrat rodnih malinah, bomo izgubili pridelek v tekočem letu.

Pri dvakrat rodnih malinah lahko izrežemo suhi del, ki je rodil prejšnje leto in bodo tako rodile v začetku in v drugi polovici poletja.

dvakrat rodne maline

Dvakrat rodne maline lahko porežemo do osnove ali jih samo prikrajšamo.

Pri enkrat rodnih malinah izrežemo vse suhe poganjke, ki so rodili v preteklem letu. Na tekoči meter pustimo največ 12 poganjkov, ki so debeline prstanca. Te rodne poganjke krajšamo na višini 170 cm.

obrezane enkrat rodne maline

Primer obrezovanja enkrat rodnih malin v spodnjem delu nasada.

Rešitev za obrezovanje starejšega visokodebelnega drevesa

V našem primeru smo pomladili staro hruško, ki ima veliko zveriženega rodnega lesa in povešene veje. Že več let se ne obrašča z mladimi rodnimi šibami, ki so nosilci rodnega lesa na vsakem sadnem drevju. Na večje drevo običajno ne moremo plezati, če je močno zaraščeno.

Zato smo v našem primeru uporabili akumulatorski višinski obvejevalnik STIHL, ki omogoča žaganje debelih vej s tal. Možno je tudi teleskopsko podaljšanje in rez vrha krošnje.

Akumulatorski višinski obvejevalnik STIHL

Akumulatorski višinski obvejevalnik STIHL GTA 86 smo uporabili za pomlajevanje starega drevesa.

starejše obrezano drevo

Primer starejšega drevesa po intenzivnem obrezovanju.

 

V prvem letu se bo drevo močno obraslo z novimi poganjki, ki jih bomo v poletnem času izrezali z drevesnimi in vrtnarskimi škarjami. Ohranili bomo predvsem poganjke, ki bodo v nekaj letih nadomestili manjkajoče veje.

V spomladanskem času bomo drevo izdatno pognojili, ker bo potrebovalo več hranil za izraščanje novih poganjkov.

Zeleni svet priporoča:

Za rez sadnega drevja in jagodičja smo uporabili STIHL vrtnarske in drevesne škarje ter žage. Pri rezi starejših dreves nam je zelo pomagal višinski obvejevalnik STIHL GTA 86. Kakovostno orodje vam bo služilo vrsto let, obrezovanje pa bo lažje in manj naporno.

Škarje, žage in ostalo orodje je uporabno tudi v primeru zaraščanja kulturne krajine. Orodje uporabljamo celo leto, saj sadje ne režemo samo v spomladanskem času.

👉 KLIKNITE TUKAJ za STIHL vrtne škarje, drevesne škarje in žage, ki vam pomagajo pri rezi sadnega drevja in jagodičja.

👉 KLIKNITE TUKAJ za predstavitev višinskega obvejevalnika STIHL GTA 86 , ki je zelo priročen za rez debelih vej s tal. Možno je tudi teleskopsko podaljšanje in rez nedostopnih vej v vrhu krošnje.

👉 KLIKNITE TUKAJ za ročno akumulatorsko žago STIHL GTA 26, ki je primerna za izrezovanje večjih vej nižje v krošnji, leske in grmovja, ki zarašča področja okrog hiše.

Za več tehničnih informacij glede vrtnih, drevesastih škarij, akumulatorskih in ročnih žag ter višinskega obvejevalnika pokličite na brezplačno številko 080 88 23 ali na 01 759 11 00. STIHL služba za stranke je na voljo od ponedeljka do četrtka od 8:00 do 16:00, ob petkih od 8:00 do 14:00 (razen ob praznikih).

Sponzor vsebine je podjetje Unicommerce d.o.o.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *