Kivi in enostavno obrezovanje na višini dveh metrov za vrt z manj prostora

Vsebino smo pripravili s pomočjo knjige Gojenje in rez sadnih rastlin, ki je predstavljena v članku in jo lahko prelistate. 

Kdaj je treba začeti z rezjo kivija v zimskem času?

Pravočasna zimska rez je pri kiviju ravno tako pomembna kot pri vinski trti, kajti če režemo prepozno, kivi izjemno močno solzi, kar pomeni dodatno možnost okužbe. Rez je treba opraviti najpozneje 30 dni pred začetkom rasti. V toplih letih je treba pohiteti z rezjo, ker ni dobro, da ga režemo prepozno. Običajno je to že konec februarja, ko ne zmrzuje.

Kako obrezujemo kivi v prvem letu po sajenju, če ga sadimo kot trto?

neobrezan kivi

Kivi pred rezjo in gojenje na nizki (kordonski) obliki na vrtu ali vinogradu.

Predstavljamo vam rez kivija, ki ga gojimo kot trto v vinogradu. Tako ohranimo rast kivija na majhnem prostoru in ga lažje obiramo.

V tem primeru gre za kordonsko gojitveno obliko, saj lahko tako nadomestite trto s kivijem, če je sadik trte preveč.

Enoetažni kordon vzgojimo tako, da mlado sadiko prvo leto po sajenju skrbno privezujemo ob oporo. Pri zimski rezi jo prikrajšamo približno 50 cm nad višino prve žice, upognemo na žico in privežemo.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige Gojenje in rez sadnih rastlin in si pomagajte pri rezi kivija, češnje, višnje, oreha, leske, maline, šipka, oljke, … V knjigi je predstavljeno kar 36 različnih sadnih vrst, načinov gojenja in rezi.

📗 Za predogled vsebine in kazalo kliknite tukaj.

Za nasvet in pomoč lahko pokličete na 069 928 945 (pon. – pet.) med 9. in 13. uro. Ves čas lahko kupujete na spletu.

Poletno obrezovanje kivija na nizki gojitveni obliki

Iz očes kivi odžene nekaj poganjkov na deblu in nekaj poganjkov na novo nastajajočem kordonu. Pri poletni rezi odstranimo vse prenizke poganjke na deblu, dva ali tri poganjke pustimo za nov kordon na višini dveh metrov, prav tako pa razredčimo poganjke na obstoječem kordonu.

Skica za rodni les pri kiviju in navodila za zimsko in poletno obrezovanje.

Zimska rez kivija v naslednjem letu je povsem enostavna

Naslednje leto v prvi etaži izberemo 4 do 5 rozg za rodnost na kordonu. Z eno podaljšamo kordon, drugo izberemo za oblikovanje kordona v nasprotni smeri. Najlepši poganjek privežemo ob opori navzgor in ga prikrajšamo 10 cm nad drugo žico.

Naslednje leto imamo prvo etažo popolnoma formirano, na vsaki strani kordona izberemo 4 do 5 rozg za rodnost, ostale izrežemo.

Poznamo tudi spomladansko rez kivija na nizko gojitveno obliko (špalir).

Kako dolge poganjke puščamo po zimski rezi kivija v vinogradu?

Pri kordonski gojitveni obliki kivija je dolžina rodnih rozg odvisna od prostora, ki nam je na razpolago, vendar ne več kot 80 cm. Zgoraj izberemo dva poganjka, enega za levo, drugega za desno stran druge etaže. Ker je rastlina že precej močno vrasla, lahko te rozge prikrajšamo na najdaljšo dolžino kordona (približno 1,5 m na vsako stran).

rez kivija, čep in šparon

Kivi po obrezovanju in čep (a) za rodni les v prihodnjem letu ter “šparon” (b) za boljši pridelek v tekočem letu.

V naslednjih letih skrbimo, da na obeh etažah pustimo največ 10 do 12 rozg za rodnost. Na vsaki rozgi lahko poberemo 3 kg pridelka, tako nas lahko ena ženska rastlina obdari s kar 30 do 50 kg sočnih in okusnih plodov.

Obrezovanje kivija na brajdi ali pergoli je enostavno

Kivi rodi na enoletnem lesu, ki izrašča iz dvoletnega lesa (podobno kot vinska trta), zato puščamo reznike (čepe) in šparone, če se izrazimo po vinogradniško. Več o gojenju in rezi kivija na brajdi ali pergoli si preberite v knjigi Gojenje in rez sadnih rastlin.

Pri tej gojitveni obliki rastlina prekriva celotno površino 1,8 m nad tlemi. Plodovi visijo navzdol na dolgih pecljih, navzgor pa nastane skoraj neprepustna streha iz listov.

kivi pridelek

Pridelek kivija na brajdi po rezi, kot je predstavljena v knjigi Gojenje in rez sadnih rastlin.

Sadike za kivi in razmerje med moškimi in ženskimi rastlinami

Kordonska gojitvena oblika za kivi je zelo podobna tisti za vinsko trto. Zaradi dvodomnosti sadimo moške (Tomuri) in ženske (Hayward) sadike kivija. To pomeni, da na vrtu sadimo eno moško rastlino in tri ženske rastline. V intenzivnih nasadih pa je to razmerje nekoliko manjše, zato na 5 do 6 ženskih rastlin sadimo eno moško.

Odprt moški cvet in neodprt ženski cvet pri kiviju.

Postavitev stebrov in opore za kivi, ki ga sadimo kot trto

Za kordonsko gojitveno obliko končne stebre (premera 12 cm) postavimo pod kotom 75° in jih dobro sidramo. Stebri so običajno dolžine 3 m (0,7 m v tla). Vmesne stebre s premerom 8 cm postavimo na razdalji 3 do 4 m, odvisno od gostote sajenja in hkrati služijo tudi kot opora za deblo.

Za enoetažno gojitveno obliko damo žico na višini 1,8 m, za dvoetažno gojitev namestimo prvo žico na 1,2 m in drugo na višini 2 m.

Ostali načini gojenja in rez kivija v Sloveniji

Ostale gojitvene oblike in nasveti za obrezovanje so predstavljeni v knjigi Gojenje in rez sadnih rastlin. Med vrtičkarji v Sloveniji je zelo razširjena strešna gojitvena oblika (brajda). V manjši meri je zastopana T-gojitvena oblika.

Predlagamo, da si naročite knjigo Gojenje in rez sadnih rastlin, ki vam bo pomagala obrezati kivi, češnje, višnje, oreh, lesko, maline, šipek, oljke. V knjigi je predstavljeno kar 36 različnih sadnih vrst, načinov gojenja in rezi.

📗 Za predogled vsebine in kazalo kliknite tukaj.

Za nasvet in pomoč lahko pokličete na 069 928 945 (pon. – pet.) med 9. in 13. uro. Ves čas lahko kupujete na spletu.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *