Paprika gojenje in vzgoja

Najboljša paprika je tista z domačega vrta. Ta vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki ne smejo manjkati v naši prehrani.

Setev paprike za sadike

V praksi se v celinskem delu Slovenije najbolj izplača setev v začetku marca, sredina marca je zadnji rok za setev v pridelavi lastnih sadik.

Za setev izberemo ustrezen setveni substrat, ki naj bo kakovosten. Papriko običajno sejemo dober teden pred paradižnikom. Temperatura v času kalitve naj bo okrog 25°C (tudi ponoči), kasneje je lahko nekoliko nižja.

Pikiranje opravimo, ko se klični listi postavijo v vodoravni položaj, tako se razvije boljši koreninski sistem.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Prepikirane paprike

Prepikirane paprike.

 

Najbolje je, da papriko po vzniku in oblikovanju prvih pravih listov postavimo v prostor kjer je temperatura 18 do 20 °C.

Z razvojem vsakega novega lista temperaturo znižamo za 2 °C, tako bomo v mesecu maju, ko jo presajamo na prosto imeli optimalno razvito, čvrsto in zdravo sadiko.

Domača vzgoja sadik paprik.

Domača vzgoja sadik paprik.

 

Če z razvojem paprike temperaturo znižamo in zagotovimo optimalno osvetlitev sadike ne bodo pretegnjene.

Paprika sajenje sadik na prosto

Paprika je toplotno zahtevna vrtnina, zato jo na prosto ne sadimo prehitro. Korenine plodovk se razvijajo, ko se tla ogrejejo na 15 °C.

Podatke o temperaturi tal spremljajte tukaj, če papriko sadimo v hladno zemljo se koreninski sistem slabo in počasi razvija, zgodi se celo, da prvi cvetovi odpadejo ali se pojavijo veliko pozneje.

Šele sredina maja je čas, ko papriko, paradižnik, kumare in ostale plodovke sadimo v vrt. Hitenje s sajenjem se v slabih letih ne obrestuje saj vrtnine zastanejo v rasti, so tudi bolj občutljive na bolezni in škodljivce.

Paprike dobri in slabi sosedje

Dobri sosedi paprike so bazilika, solata, redkvica, drobnjak, kolerabica, motovilec, sladka koruza, šaprgelj, zelena, ognjič, kapucinke, rabarbara in stročnice (bob, nizek fižol, grah, soja, leča)

Med slabe sosede uvrščamo: jajčeveckrompir in paradižnik.

Razdalja sajenja paprike

Razdalja v vrsti naj bo dobrih 40 cm, med vrstami upoštevajte razmik dobrega pol metra. Bujnejše sorte sadimo še malo bolj narazen. Razdaljo sajenja za 20 cm povečamo tudi v rastlinjaku.

Sadilna razdalja paprike v rastlinjaku.

Sadilna razdalja paprike v rastlinjaku.

 

Namakanje paprike

Papriko je treba  redno in obilno namakati, tako so plodovi bolj mesnati, večji in niso grenki. Namakamo vedno v globino, vsaj 2 do 3 krat na teden.

sadike paprike na foliji

Paprike na foliji.

 

Najboljše je kapljično namakanje, pomagamo si lahko tudi s plastičnimi steklenicami, ki jih naluknjamo v predelu zamaška in predela, ki je v zemlji, dno odrežemo in zalivamo skozi odprtino. Za vlažnost zemlje poskrbijo tudi organske zastirke ali sajenje na folijo.

Gnojenje paprike

Paprika ima velike zahteve po hranilih. V času priprave tal gnojimo z organskimi in mineralnimi gnojili.Med mineralnimi gnojili dodajamo predvsem kalij, ki ga v gnoju, kompostu in kupljenih organskih gnojilih primanjkuje.

Papriko po potrebi v času rasti dognojujemo tudi z dušičnimi gnojili.

Bolezni in škodljivci paprike

Padavica se pojavi v času vzgoje sadik, med boleznimi se pojavlja tudi siva plesen, verticiljska uvelost paprike, bakterijska pegavost, tobačna plesen,  rak na steblu, rjava pegavost paprike, črnoba, paprike, siva pegavost listja.

Na plodovih, ki so izpostavljeni močni sončni pripeki lahko nastanejo ožigi, s čimer se poslabša kakovost plodov, opazimo lahko tudi gnilobo plodov (fitoftora).

Na papriki zasledimo tudi virusne bolezni, kot so virus krompirjevega mozaika, krompirjeva, črtičavost na papriki, tobakov mozaik na papriki, nitavost  paprike.

Več o boleznih in škodljivcih na vrtninah si preberite tukaj.

Škodljivci paprike

Med škodljivci paprike opažamo tripse, uši, pršice, strune, sovke in ličinke majskega hrošča.

Spravilo in shranjevanje paprike

paprika pridelek

Plodove paprik režemo s škarjami, saj tako ne zatrgamo stebla. Plodove obiramo, ko spremenijo okus in so nekoliko bolj sladki. Najbolje je porabiti sveže, če pridelamo višek jo lahko vložimo, zamrznemo ali pečemo.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


27 komentarjev na “Paprika gojenje in vzgoja

 1. Milena Humski

  Si najboljši kar jih poznam- vsa področja zajemaš- odlično, poleg tega si pa fajn fant-bilo je super v Normandiji

  Reply
 2. Sara

  Zivjo!
  Zelo zanimivo napisano, hvala!
  Lansko leto sem na terasi imela v loncih paradiznike 🙂 zanima me, ali se da tako gojiti tudi papriko? Kaka posebna sorta? Hci namrec obozuje vso zelenjavo, se posebej papriko in paradiznik 🙂 hvala za nasvete!

  Reply
 3. Mojca

  Pozdravljeni!
  Zakaj nekateri vrtnarji priporočajo, da se paprika sadi v paru, tukaj na fotografiji pa je posajena po ena sadika?

  Lp.
  Mojca

  Reply
 4. Janez

  Vsako leto mi pri sadikah paprike odpadajo cvetovi, zgleda pa kot bi jih nekaj odgriznilo. Kaj storiti? Hvala za odgovor.

  Reply
 5. chilli

  Lepo napisano. Videl sem da lahko cvetovi odpadejo če je bila paprika posajena v premrzlo zemljo. A je še kak drug vzrok za to? Moje paprike (imam samo tanajbolj pekoče) imajo par plodov in veliko cvetja ki vztrajno odpada. Nekatere med njimi imajo tudi zvite liste ali pa rumenijo. Skratka na različnih rastlinah različni simptomi.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Lepo pozdravljeni, lahko je razlog neenakomerno zalivanje, temperaturni šoki, gnitje korenin…na daleč zelo težko ocenimo.

   Reply
 6. suzana

  lp,če mi lahko pomagate,in sicer.na gredo bi posadila nasledje posevke;;,solato čebulo,korenček,peteršil,česen,paradižnik,papriko,nisiki fižol,kumare in zeleno….kateri posevki spadajo skuaj in kateri ne,,,HVALA ZA ODGOVOR

  Reply
 7. Štefka

  Koliko škode naredim,ker sadim papriko in paradžnik skupaj v rastlinjaku,ker nimam drugega prostora,zunaj pa mi ne rata.Hvala in lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Paradižnik in paprika sta si nevtralna. Nista ne dobra ne slaba soseda, Sadite jih lahko skupaj. Poskrbite le, da paradižnik ne senči paprike.

   Reply
 8. Silva Pipuš

  Hvala za nasvete. Zanima pa me, če mora imeti paprika in paradižnik svetlobo, ko jo sejemo,ali je lahko v temi
  Hvala!
  Silva

  Reply
 9. Ivo

  Lansko leto sem nabavil plastenjak. Sadil sem paradižnik, papriko in feferone. Odlično, nobenih problemov, vse je obilno rodilo.

  Reply
 10. Dušan B.

  Zdravo !

  Nekaj mi ne gre skupaj, saj večkrat zasledim, da paradižnik in paprika nista najboljša, toda tudi ne najslabša soseda in da se lahko sadita skupaj.

  V tej današnji novici pa je to “sosedstvo” absolutno odsvetovano !???

  Hvala že vnaprej za pojasnilo ali lahko v skupni šotor obe rastlini ali ne !

  Dušan

  Reply
 11. Stanislava Krajnčič

  Hvala vam za odlične nasvete. Do sedaj sem vas spremljala, delala kot ste napisali in moram reči, da je uspeh zagotovljen. Veliko novega sem se naučila, se učim tudi sproti , pa čeprav sem gospodinja že več kot 40 let, ugotavljam, da sem veliko stvari delala narobe ali pač na pamet, kot so delale naše mame. Skratka včasih se zavedam, da me je povozil cajt–hehe. Res sem vam hvaležna za nasvete. Tudi moja snaha vas spremlja in me včasih opozori na kake stvari. Želim vam še veliko uspehov pri vašem delu in lep pozdrav,,

  Reply
 12. Alenka

  Pozdrav lansko leto sem imela paprike v loncih in so lepo rasle tak da letos gredo v lonce spet od nedelje do torka po setvenem koledarju je čas 🙂
  Super nasveti rada preberem in upoštevam vaše nasvete

  Reply
 13. Ljubomira G

  Pozdravljeni,
  Letos smo papriko posadili v rastlinjak. Rastline so zelo visoke, z lepimi listi,
  vendar ni č ne cvetijo, ne kažejo tendece cvetenja. So stalno zalivane z gnojilom
  iz kopriv. Ali je morda tega preveč ? Hvala za odgovor.

  Reply
 14. Barbara

  Pozdravljeni.

  Na sadikah paprikso se pojavile nekakšne rumenkaste uši. Morda lahko predvidevate zakaj?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *